Bu da oldu: Muhalif gazeteciler Anıtkabir'e alınmadı, TGC çok sert bir açıklama yaptı!

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'de düzenlenen törenleri izlemek isteyen Cumhuriyet, Fox TV ve Anka Haber Ajansı çalışanları engellendi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, gazetecilerin engellenmesine yaptığı açıklama ile tepki gösterdi.

Bu da oldu: Muhalif gazeteciler Anıtkabir'e alınmadı, TGC çok sert bir açıklama yaptı!

Son yıllarda hükümetin birçok kamu kurumunda gazetecilere akreditasyon uyguladığı biliniyor. Özellikle eleştirel habercilik yapan televizyon ve gazeteler bu akreditasyon engeliyle sık sık karşılaşıyor. Pandemiyle birlikte Anıtkabir'deki törenler de gazetecilere uygulanan alanlar arasına girdi.

İletişim Başkanlığı'nın uyguladığı akreditasyon uygulaması ile gazetecilere sansür uygulandığını söyleyen TGC Yönetim Kurulu, 29 Ekim'de yaşanan "engelleme" ile ilgili çok sert ifadeler kullandı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Anıtkabir’deki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenini izlemek isteyen Fox TV, Cumhuriyet ve Anka Haber Ajansı muhabirlerinin engellenmesini bir açıklamayla kınadı. Açıklamada şunlar yer aldı:

“İktidarın bir gelenek haline getirdiği akreditasyon uygulaması giderek genişlemekte ve bir sansür olarak kullanılmaktadır. Kendi görüşünden olmayan medya kuruluşlarını engelleyen iktidar, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını yok saymaktadır.

Bazı gazetecilerin Başbakanlığa girişinin engellenmesiyle başlayan süreç, parti kongrelerine, bakanlıkların toplantılarına, cami avlularına, mezarlıklara, orman yangınlarına, resmi bayram törenlerine varacak kadar genişlemiştir.

Bunun son örneği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreninin yapıldığı Anıtkabir’e haber takibi için giden meslektaşlarımızın engellenmesidir.

Anıtkabir’deki töreni izlemek isteyen Fox TV, Cumhuriyet Gazetesi ve Anka Haber Ajansı’nda görev yapan muhabir, foto muhabiri ve kameramanlar İletişim Başkanlığı’nın akreditasyon uygulamasıyla içeri alınmamışlardır. Cumhuriyet Bayramı Töreni iktidarın tekelinde değildir.

Tüm yurttaşlarımızı birleştiren 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda bile gazeteciler arasında ayrım yapmayı başaran iktidar, halkın haber alma hakkını yine engellemiştir. İktidarın bu tutumunu kınıyoruz.

İktidarı barış ve demokrasinin hakim olduğu, basın özgürlüğünün korunduğu bir ülke için bir kez daha akreditasyon uygulamasından vazgeçmeye çağırıyoruz.”

Etiketler
FOX TV Gazeteciler Cemiyeti Türkiye Türkiye Gazeteciler Cemiyeti