İşte 8 yıl sonra 'Kabataş yalanı'nı itiraf eden Akit'in o dönem yaptığı yalan haberler!

Yandaş Yeni Akit gazetesi, başörtüsünü çıkaran Karar gazetesi yazarı Elif Çakır'ı eleştirdiği haberinde 'Kabataş Yalanı'nı 8 yıl sonra kabul etti.

İşte 8 yıl sonra 'Kabataş yalanı'nı itiraf eden Akit'in o dönem yaptığı yalan haberler!

Yeni Akit gazetesi, başörtüsünü çıkaran Karar gazetesi yazarı Elif Çakır'ı eleştirdiği haberinde 'Kabataş Yalanı'nı 8 yıl sonra kabul etti. Akit, ‘Kabataş yalanı’nın provokasyon olduğunu belirtti. O dönem 'Kabataş yalanı'nı savunan Yeni Akit şu haberleri yayımlamıştı:

Yeni Akit, 12 Haziran 2013’te “Bunun adı hayvanlık” başlıklı haberinde dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuya ilişkin açıklamalarına yer verirken, “Saldırıya uğradığını söylediği kişinin bir ilçe belediye başkanının gelini olduğu, Z.D. isimli kişinin 1 Haziran Cumartesi günü Kabataş İskelesi’nde 6 aylık bebeğiyle eşini beklerken provokatörler tarafından saldırıya uğradığı öğrenildi. Hayvandan da aşağı olan provokatörlerin, Z.D. isimli bayanın başörtüsünü çektiği ve tekmelediği, Z.D.’yi kurtarmak isteyen kişinin de tekmelendiği, bebek arabasının parçalandığı, Z.D.’nin vücudunun mosmor olduğu ve hastaneden rapor aldığı bildirildi. Olayların ortasında kalan ve ayağı tırmık izleri taşıyan bebeğin ise olaydan sonra sütten kesildiği ifade edildi. Z.D.’nin ailesi saldırıya ilişkin savcılığa suç duyurusunda bulundu.” ifadesini kullandı.

22 Temmuz 2013’te “Bizi öldürecekler anne, başını aç” başlıklı haberinde Yeni Akit “Gezi Parkı eylemleri paralelinde gelişen başörtülü hanımlara saldırı vakalarına bir yenisi daha eklendi” değerlendirmesini yaptı.

Zehra Develioğlu gibi başörtülü bir kadının daha saldırıya uğradığı belirtilen haberde şunlar kaydedildi:

"Pazar günü meydana gelen olayda aracın içerisinde bulunan çocuğun psikolojisinin bozulduğu öğrenildi. Olay esnasında, “Anne başını aç, bizi öldürecekler” diyerek ağlamaya başlayan kız çocuğunun psikolojik tedavi altına alındığı öğrenildi. H.A.’nin olayın sıcaklığı ile saldırganların kaç kişi olduklarını sayamadığı, ancak saldırganların 5-10 kişilik bir gruptan oluştuğu kaydediliyor."

25 Ağustos 2013 tarihli “Eylemciye öyle masuma böyle” başlıklı haberde ise “Gezi Parkı kalkışması sırasında Eskişehir’de öldürülen eylemci Ali İsmail Korkmaz’ın katil zanlısı ya da zanlılarını bulmak için insan üstü bir çaba sarf eden yargı ve medya, Adana’da şehit edilen komiser Mustafa Sarı, eylemcilerin köprüden attığı İlköğretim öğrencisi Ferdi Şenol, minik yavrusu ile birlikte dövülen Z.D ile ilgili hiçbir somut adım atmıyor." denildi.

Zehra Develioğlu'nu yalanlayan görüntülerin yayımlanmasının ardından 14 Şubat 2014'te "Kanal D’ye paralel servis" başlıklı haberinde Yeni Akit, Gülen cemaatinin görüntüleri çarpıtarak Kanal D'ye servis ettiğini iddia etti. Haberde şunlar kaydedildi:

"Paralel devlet yapılanmasının polis ayağı; Gezi çapulcularının Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu’nun gelini Zehra Develioğlu’nu başörtülü olduğu gerekçesiyle çocuğuyla darp etmesine yönelik görüntüleri çarpıtarak Kanal D televizyonuna servis etti. Kanal D televizyonunun yayınladığı görüntülerde, söz konusu olayın saat: 19:42 ile 20:00 arasında gerçekleştiği iddia ediliyor. Zehra Develioğlu ise, polise verdiği ifadede 1 Haziran 2013 tarihinde saat 20:10 sıralarında Kabataş İdo Terminali’ne geldiğini ve saldırıya uğradığını açıklamıştı."

15 Şubat 2014’te 'Hâlâ acı çekiyorum' başlıklı haberde kamera kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından Zehra Develioğlu’nun yaptığı açıklamalara yer verilirken, “Kabataş’ta yaşanan insanlık dışı olay kamufle etmek isteyen kartel medyasına ve Gezici çevrelere STK’lardan tepki yağıyor.” görüşü savunuldu.

15 Şubat 2014 tarihli ’Asıl darp o görüntülerden sonra başlıyor’ başlıklı haberde “Gezi eylemleri sırasında bebeğiyle darp edilen Develioğlu’yla ilgili soruşturmayı yürüten ilk savcı konuştu. Savcı, görüntülerle ilgili "Asıl darp o görüntülerden sonra başlıyor" dedi.” ifadesi kullanıldı.

18 Şubat 2014’te “Geziciler, yalanda sınır tanımıyor!” başlıklı haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Adli Tıp Kurumu’ndan aldığı darp raporuna rağmen Zehra Develioğlu’nu suçlayan müfteriler, Gezi eylemlerinde yalancılıkta sınır tanımamışlardı!”

Yeni Akit gazetesi yazarı Hacı Yakışıklı, 21 Şubat 2014’te “Ya Cumhuriyet yazarının üstüne işenseydi!” başlıklı yazısında, 'Kabataş yalanı’nı kabul etmeyenler için,”Kabataş’ta bebeğiyle saldırıya uğrayan ZEHRA DEVELİOĞLU KARDEŞİM, sonuna dek yanındayım! Seni sorgulamıyorum, sorgulayanlara da “esfel-i sâfilîn” diyorum! “ düşüncesini dile getirdi.

10 Mart 2015’te “Bakanlık soruşturma açmalı” başlıklı haber ise şöyleydi:

“Gezicilerin, Başbakanlık Çalışma Ofisi ve Kabataş’taki saldırılarına dair MOBESE kayıtlarının paralelcilere yakın Sürat Teknoloji A.Ş. tarafından karartıldığına ilişkin haberimiz, gündeme bomba gibi düşerken, hukukçular olayla ilgili soruşturma başlatılmasını istediler.”

Çakır’ın, kamuoyuna yansıdığı olaylardan biri de, Gezi Parkı direnişi sürecinde dönemin Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu’nun gelini olan Zehra Develioğlu’nun “Kabataş İskelesi’nin önünde belden yukarısı çıplak, elleri deri eldivenli, başları bandanalı onlarca erkek tarafından yerlerde sürüklendiği, üzerine idrar yapıldığı” iddiaları vesilesiyle oldu. “Kabataş gelini” olarak da anılan Develioğlu’nun Haziran 2013’te öne sürdüğü iddiaları Star gazetesinde çalışırken haberleştiren Elif Çakır, daha sonra kamera görüntüleriyle yalanlanan bu iddialar nedeniyle ‘özür’ çağrılarına muhatap oldu.

“Kabataş saldırısı” iddiasını çürüten kamera görüntülerinin ardından saldırıya uğradığı öne sürülen Zehra Develioğlu ile röportajı gerçekleştiren Elif Çakır’a ağır eleştiriler yöneltildi ve özür dilemesi istendi. 6 Şubat 2014’te bir yazı kaleme alan Çakır, “Özür dileyecekmişim. Pardon ama kimden ve hangi sebepten dolayı özür dileyeceğim. Ben bir başarı gösterdim. O günlerde sosyal medyada efsane olarak anlatılan ‘iddia sahibi’ne ulaştım ve konuştum. Anlattıklarına hiçbir sansür uygulamadım, “abartıyor”, “ya şunları makul hale getireyim daha inandırıcı olur” demedim, O’na saygı duydum ve ne anlattıysa yazdım.” sözleriyle kendini savundu.

Etiketler
Yeni Akit Akit gazetesi Elif Çakır