SETA ve RTÜK'ten 'Uluslararası Medya ve İslamofobi Sempozyumu'

SETA, RTÜK, TRT ve Diyanet İşleri Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın desteği ile “Uluslararası Medya ve İslamofobi Sempozyumuna” düzenlemeye hazırlanıyor.

SETA ve RTÜK'ten 'Uluslararası Medya ve İslamofobi Sempozyumu'

Sempozyum, 25–26 Mayıs 2021 tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek. RTÜK, sempozyuma; 50’si yabancı 300 yüz kişiyi davet etmeyi planlıyor.

Gazeteci Sinan Tartanoğlu'nun sitesinde yayımladığı özel habere göre; Sempozyumda; “Nefret Söylemi ve İslamofobi,” “Yalan Haber ve İslamofobi” ile “Kültürel Irkçılık ve İslamofobi” konularında bildiri sunulacak. Bildiriler, “Yeni Medyada Müslüman Karşıtı Nefret Söylemi,” “Sosyal Medyada İslamofobik Görünümler,” “Dijital Oyunlar ve İslamofobi” gibi konuları içerebilecek. Sempozyum programı Mayıs 2021’de yayınlanacak.

Sempozyum Yürütme Kurulu, 6 kişiden oluşuyor.

RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir, Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Fatih Kurt, yönetim kurulunda yer alıyor.

Yönetim kurulunda yer alan isimlerden biri de SETA araştırmacısı ve Takvim Gazetesi yazarı İsmail Çağlar.

Çağlar, SETA’nın tartışmalı “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları Raporu’nun” yazarları arasındaydı. Rapor; BBC Türkçe, DW Türkçe, Amerika’nın Sesi, Sputnik Türkiye, Euronews Türkçe, Independent Türkiye ve CRI Türk (Çin Uluslararası Radyosu” çalışanları hakkında, sosyal medya paylaşımları üzerinden “fişleme yapıldığı” eleştirileri ile karşılanmıştı. “Medya andıcı” olarak eleştirilen raporun sonuç bölümünde, uluslararası basın kuruluşlarının Türkiye’deki çalışanlarını denetlemesi gerektiği belirtilmişti.

Sempozyumun diğer düzenleyicisi RTÜK ise televizyon kanalları hakkında verdiği ceza kararlarını, şu ifadelerle savunmuştu:

“Medyanın, iktidarın yıkılmasına sebep olabilecek, ekonomik kararlara hükmedebilecek, istediğini başa getirebilecek, istediğini alaşağı edebilecek derecede önem arz ettiği bir durumda, her programın konuğunun medya kanalı ile istediğini söyleme özgürlüğünden bahsetmek asla mümkün olmayacaktır.”

SALGINA RAĞMEN

Covid-19 tedbirleri kapsamında, sempozyumun düzenleneceği yerin girişinde, katılımcıların ateşi ölçülecek. Ateşi, 38 dereceden yüksek olan kişiler, içeri alınmayacak. Salonlar, düzenli olarak dezenfekte edilecek.

Üç gece planlanan konaklama, Ankara’da beş yıldızlı bir otelde yapılacak.

GAZETECİLERE ŞARJ ALETİ DAĞITILACAK

Sempozyum için, Ankara kent merkezinde, 700 adet reklam panosu (billboard) kiralanacak. Toplantıya katılacak basın mensuplarına taşınabilir şarj aleti verileceği belirtiliyor.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, tüm bu organizasyon için 1 Mart 2021’de ihaleye çıkacak. Katılımcıların ulaşım, konaklama, transfer, yemek ve ikram hizmetleri ile solan hizmetleri, ihale karşılığında bir organizasyon şirketi tarafından yürütülecek. Yani sempozyumun tüm masrafları da RTÜK’ün kasasından karşılanacak.

SETA ve RTÜK'ten 'Uluslararası Medya ve İslamofobi Sempozyumu' - Resim : 1

Etiketler
İletişim Başkanlığı Cumhurbaşkanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı RTÜK