Birgün'e 100 bin TL'lik dava!

İsminin geçtiği neredeyse her habere tekzip gönderen, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi, BirGün’ün ‘Medipol ve TCDD hakkında suç duyurusu’ haberine 100 bin TL’lik tazminat davası açtı.

Birgün'e 100 bin TL'lik dava!

İsminin geçtiği neredeyse her habere tekzip gönderen, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi, BirGün’ün ‘Medipol ve TCDD hakkında suç duyurusu’ haberine 100 bin TL’lik tazminat davası açtı.

Koronavirüs sürecinde tartışmaların odağında yer alan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi, 6 Eylül tarihli ‘Medipol ve TCDD hakkında suç duyurusu’ başlıklı haberimiz için Birgün gazetesine ‘100 bin TL’lik manevi tazminat davası’ açtı.

Üniversitenin suç duyurusunda, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Medipol Üniversitesi yetkilileri ile TCDD yönetimi hakkında yaptığı suç duyurusunun ‘haber değeri taşımadığı’ öne sürüldü. Haberde, “Ankara Tren Garı Yerleşkesi içerisinde yer alan 92 yıllık tarihi misafirhane binasının üniversiteye tahsis edildiği ve buna rağmen bu binada yer alan ortak ısıtma sistemini ayırmak için TCDD’nin 233 bin liralık harcama yaptığı” iddia edilmişti.

Üniversitenin, söz konusu haber için BirGün Gazetesi İmtiyaz Sahibi İbrahim Aydın ile BirGün Muhabiri İsmail Arı’dan 100 bin TL talep ediyor.

ÖNCE ERİŞİM ENGELİ SONRA TEKZİP

Üniversite, BirGün’ün 10 Ağustos tarihli “Okul arazisine çökmüşler” başlıklı haberi için de ‘kişilik haklarının ihlal edildiği’ iddiasıyla erişim engeli kararı aldırdı. Üniversitenin Çamlıca Hastanesi’nce kullanıldığı belirtilen araziye ilişkin haber, ‘bilirkişi raporuna’ dayanıyordu.

İSİMLERİNİN GEÇMESİ YETERLİ!

Neredeyse isminin geçtiği her habere tekzip gönderen Medipol Üniversitesi, BirGün’e son bir ayda üç ayrı haber için de tekzip gönderdi. Üniversitenin tekzip gönderdiği haberler ise şu şekilde:

♦ “Okul arazisine çökmüşler” başlıklı habere erişim engeli kararı alınmasının ardından üniversite, BirGün’e tekzip metni gönderdi. Tekzip metni, 9 Ekim tarihinde BirGün’ün manşetinde yayımlandı.

♦ Üniversite, 100 bin TL’lik tazminat davası açtığı “Medipol ve TCDD hakkında suç duyurusu” başlıklı haber için 14 Eylül tarihinde tekzip gönderdi.

♦ Üniversite, yine 14 Eylül tarihinde BirGün’ün “Bina Medipol’ün ama harcama TCDD’den” başlıklı haberi için de tekzip gönderdi.

RTÜK de Basın İlan’a şikâyet etti

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) da Basın İlan Kurumu’na (BİK) şikâyet etti. RTÜK’ün 2 Ekim tarihinde “RTÜK Başkanı’na özel tasarım mobilya” başlıklı habere ilişkin şikâyeti nedeniyle BİK, Birgün'den yazılı savunma talep etti.

Tazminat istemi reddedildi

Ankara ve İstanbul Medipol Üniversitesi tarafından BirGün’e daha sonra açılan tazminat davaları da reddedildi. 27 Temmuz 2019’da yayımlanan ‘Sonları yaklaştıkça talan iştahı artıyor’ başlıklı haberine açılan manevi tazminat davası, İstanbul 7. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından ‘eleştiriye katlanılması gerektiği’ gerekçesiyle reddedildi. 29 Temmuz 2019’daki bir diğer ‘TCDD’nin Tarihi Binası Medipol’e verildi’ haberine ilişkin açılan tazminat davasının da ret sebebi “Davacının kişilik haklarına saldırı mahiyeti teşkil edecek herhangi bir durum görülmedi” şeklinde oldu. Son olarak 1 Ağustos 2019’da yayımlanan ‘Ülke mirasının ranta açılması akıl ve bilim dışıdır’ başlıklı haberine açılan 25 bin TL’lik tazminat davası da reddedildi. Gerekçeli kararda, “Haberin veriliş biçimi basın özgürlüğü sınırları içinde yer alıyor” dendi.


Etiketler
Birgün Fahrettin Koca TCDD Üniversite