Ahmet Hakan, Erdoğan'a 'direnmeye' devam ediyor! 'Her şey eskisi gibi olacak, ben demiyorum...'

Erdoğan'ın "Koronavirüs salgınının ardından hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" açıklaması ile çelişince sosyal medyanın diline düşen Ahmet Hakan, yine kendi tezinin arkasında durdu ama bu kez referans göstererek.

Ahmet Hakan, Erdoğan'a 'direnmeye' devam ediyor! 'Her şey eskisi gibi olacak, ben demiyorum...'

Ahmet Hakan geçtiğimiz günlerde yazdığı bir yazıda "Virüs ortadan kalktığında hiçbir şey eskisi gibi olmayacak falan diyenlere fena halde ifrit oluyorum. Niye olmasın kardeşim? Virüs gidecek, sokağa çıkacağız ve hayat devam edecek. Nereden çıkıyor bu iri laf etme merakı?" diye yazmıştı.

Hakan'ın bu yazısından kısa bir süre sonra AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Koronavirüs salgınının ardından hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" demesi sosyal medyada 'Ahmet Hakan şimdi ne yapacak?' tartışması başlatmıştı.

Sosyal medyanın beklediği yanıt Ahmet Hakan'ın bugünkü yazısında geldi. Salgından sonra da her şeyin eskisi gibi olacağı ve pek bir şeyin değişmeyeceğini savunan Hürriyet yazarı, bu kez tezini Dani Rodrik'e dayandırdı.

İşte Ahmet Hakan'ın "Pek de bir şey değişmeyecek gibi" diyerek 'geri adım atmadım' mesajı verdiği yazısı:

BEN demiyorum bunu, Harvard’da politik ekonomi dersleri veren Dani Rodrik söylüyor.

Dani Rodrik’in yazdığı makaleden çıkardığım notlara göre...

Sayemde Ali Babacan bir anda zuhur ediverdi


Kriz sırasında bütün liderler ve ülkeler, eskiden nasılsalar öyle davranıyorlar:

*

Mesela Trump... Beklendiği gibi yanıltıcı ve kibirli! Mesela Güney Kore, Singapur, Tayvan... Beklendiği gibi daha efektif! Mesela Çin... Beklendiği gibi bilgi akışını engelledi, yüksek derece kontrole yöneldi! Mesela Türkmenistan... Bekleneceği gibi “koronavirüs” kelimesini de maske kullanmayı da yasakladı! Mesela Macaristan... Orban fırsattan istifade azıcık daha otoriterliğe kaydı!

*

Kriz sırasında eskiden nasıl davranıyorlarsa öyle davranan ülkeler ve liderler, krizden sonra da aynı yolu izleme devam etmezler mi?

*

Peki ya zihniyet değişimi? Bu gerçekleşebilir mi?

Dani Rodrik’e göre pek değişmeyecek gibi...

Yine makaleden çıkardığım notlara göre...

Herkes kendinin haklı çıktığını savunacak!

*

Mesela kamucular “Biz haklı çıktık” diyecekler, buna karşılık hükümetlere kuşkuyla yaklaşanlar da kendi görüşlerini doğrulama şansı bulacaklar. Mesela daha fazla küresel yönetim isteyenler, “Nasıl da haklı çıktık” diyecekler... Ama buna karşılık daha güçlü ulus devlet isteyenler, Dünya Sağlık Örgütü’nün çapsızlığından dem vuracaklar.

*

“Hiçbir şey eksisi gibi olmayacak” cümlesi, sadece bir temenni cümlesi olarak kalacak galiba.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Ahmet Hakan Salgın