24 Temmuz'da kutlama yok! 10 bini aşkın gazeteci işsiz

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), DİSK Basın-İş 24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü'nde açıklama yayınladı.

24 Temmuz'da kutlama yok! 10 bini aşkın gazeteci işsiz

TGC, TGS, DİSK Basın - İş, 24 Temmuz 'Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü'nde yaptıkları açıklamada, gazetecilerin baskı altında tutulmaya çalışıldığını belirterek, böyle bir dönemde bu günü bayram olarak kutlamayacaklarını belirtti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), DİSK Basın-İş 24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü'nde, "gazetecilerin düşünceleri ve haberleri nedeniyle hedef gösterilmediği, işten atılmadığı, gözaltına alınmadığı, tutuklanmadığı bir Türkiye" çağrısı yaptı.

TGC: Bayram değil mücadele günü oldu

TGC'nin açıklamasında 24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü'nün tarihçesine de yer verilerek, şöyle denildi:

"24 Temmuz Osmanlı İmparatorluğu’nda İkinci Meşrutiyetle (1908) birlikte basından sansürün ilk kez kaldırılışını simgeliyor. O gün gazeteciler, yayıncılar olağanüstü bir dayanışma göstererek gazetelerine, matbaalarına görevlerini yapmaya gelen sansür memurlarını içeriye almıyorlar.

Ertesi gün ilk kez gazeteler sansürsüz yayınlanıyor. Bu nedenle 24 Temmuz, meslek örgütlerince 1971’e kadar basın bayramı olarak kutlanıyor.

Ancak 1971 darbesinden sonra TGC yönetimi gazetecilere ve yayıncılara yönelik sıkıyönetim sansürü ve ağır baskılar karşısında 24 Temmuz’u bayram olmaktan çıkarıyor “Geleneksel Gazeteciler Günü ve Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” olarak kabul ve ilan ediyor.

Gazetecilik mesleği tarihin en güç döneminden geçerken, gazeteciler işsizlik, sansür, oto sansür, davalar ve gözaltılarla baskı altında tutulmaya devam ediyor. Gazetecilerin düşünceleri ve haberleri nedeniyle hedef gösterilmediği, işten atılmadığı, gözaltına alınmadığı, tutuklanmadığı bir Türkiye istiyoruz.”

TGS: 10 bini aşkın işsiz gazeteci var

TGS'nin açıklamasında ise 134 gazetecinin cezaevinde olduğunu hatırlatıldı.

Açıklamada şöyle denildi: "Türkiye, dünya basın özgürlüğü sıralamasında 157. sırada, 10 bini aşkın işsiz gazeteci var, yüzlerce basın kartı iptal edilmiş durumda, medyanın yüzde 95’i iktidar kontrolünde, internet gazetecileri güvencesiz, yerel gazeteler resmi ilan kıskacında, medya çalışanlarının çoğu sendikasız ve toplu sözleşmesiz.

Bayram kutlayabildiğimiz günleri getirene kadar 24 Temmuz bizim için sadece tarihte bir gündür."

Basın - İş: Hep birlikte kazanacağız

DİSK Basın - İş'in açıklaması ise özetle şöyle:

"Sözümüz kısa ve net: Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü ayaklar altındadır. Onlarca meslektaşımız halen cezaevlerinde tutuluyor. Koşulsuz ve tam biat isteniyor. Tüm bu baskılara rağmen gazetecilerin onurlu direnişi şimdiden tarihe geçti.

Basın ve ifade özgürlüğü için, demokrasi için mücadelemiz sürecek, Hep birlikte kazanacağız."

Etiketler
Gazeteciler Cemiyeti DİSK Sendika Temmuz