'Hababam Sınıfı'na torpille dahil oldum'

Hababam Sınıfı serisinde 'Postal Rıza' karakterine hayat veren Ercan Gezmiş, filme 'bir nevi torpille dahil olduğunu' söyledi. Gezmiş, Akçatepe'nin bu süreçteki katkılarına dikkat çekti.

'Hababam Sınıfı'na torpille dahil oldum'

Henüz 17 yaşındayken 1975 yılının başlarında Halit Akçatepe'nin isteğiyle kendisini Hababam Sınıfı'nda bulan filmin Postal Rıza'sı Ercan Gezmiş, NTV'den Batuhan Durmuş'un sorularını yanıtladı.

"Hababam ile yolunuz nasıl kesişti, seride hangi filmlerde rol aldınız?" sorusuna Gezmiş, şu yanıtı verdi:

"1975 yılının başlarında Hababam'a dahil oldum. Rahmetli Halit Akçatepe benim yakınım olurdu. Daha doğrusu rahmetli eniştemin dükkanının müşterisiydi. Bir gün alışverişe geldiğinde, 'Bir film çekeceğiz ve bunda senin de oynamanı istiyorum' dedi. Ertesi gün beni Arzu Film'e çağırdı.

İstiklal Caddesi'nde çağırdığı yere gittiğimde inanılmaz kalabalıktı. 17 yaşındaydım ve içeri girdiğimde karşımda Tarık Akan, Halit Akçatepe, Kemal Sunal, Adile Naşit, Kartal Tibet ve Ertem Eğilmez vardı. Halit ağabey beni Ertem Eğilmez'e götürdü yani bir nevi torpille ben de Hababam Sınıfı'na dahil olmuş oldum."

Sohbetin devamında Durmuş'un yönelttiği sorular ve Gezmiş'in bunlara verdiği yanıtlar şöyle:

- Peki hangi Hababam filmlerinde oynadınız, hepsinde var mıydınız?

Hababam Sınıfı altı tane çekildi. Ben ilk üç tanesinde oynadım, ilk üç filmi Ertem Eğilmez yönetmişti. Üçüncü filmin sonlarına doğru rahatsızlandı ve kötü hastalığa yakalandı. Ben de üçüncü film biter bitmez askere gittim. Benden sonra Kartal Tibet çekmeye başladı, kadrolarda değişiklikler oldu. Kızlar da dahil oldu. Zaten Hababam Sınıfı olarak hepimiz sizler de bizler de ilk üçünü biliriz.

- Şu anda Hababam Sınıfı'ndan kaç kişi hayatta, onlarla görüşüyor musunuz?

1975 yılında filmleri çektiğimiz günden bugüne 46 yıldır hiç birbirimizden kopmadık. Hatta teknoloji hayatımıza girdikten sonra kendi aramızda gruplarımızı kurduk, sürekli görüşüyoruz. Son dönemde çok yaprak dökümü oldu, şu anda Hababam filmlerinde oynayan 17 kişi hayattayız. Bu 17 kişiyle birlikte Türkiye'nin her yerinden davetler alıyoruz.

Festivallere davet ediliyoruz, gittiğimiz her yerde söyleşiler yapıyoruz. Kalem Şakir (Bülent İğdiroğlu), Bozum Cahit (Cengiz Nezir), Dilaver Gür, Kikirik (Gazanfer Şener), Yakışıklı (Cafer Dere) ilk aklıma gelenler... Çoğunun karakteri yoktu, hatırladıklarım bunlar ama 17 kişi net onu çok iyi biliyorum.

'HALİT AKÇATEPE KOLLARIMDA CAN VERDİ'

- Şener Şen, Halit Akçatepe, Tarık Akan ve Kemal Sunal gibi ustalarla filmlerden sonra görüştünüz mü?

- Kemal Sunal ile aynı sokakta oturuyorduk, sürekli görüşüyorduk. Halit ağabey kollarımda can verdi. Kendisi vefat etmeden iki sene önce bir programda beyin kanaması geçirmişti. İki yıl tedavi gördü ve sürekli yanındaydım. Tarık Akan'la da görüştük fakat Şener Şen ile film bittikten sonra bir araya gelmemiz kısmet olmadı. Onun kendi tercihiydi. Bir kırgınlığımız yok Şener ağabey biraz toplumdan uzaktır.

Etiketler
Hababam Sınıfı Film