‘Türk Armatörlerin Buharlı Gemileri’ Rahmi Koç Müzesi’nde

Sanatta 40 yılı geride bırakan usta karikatürist- ressam Haslet Soyöz'ün beşinci sergisi 'Türk Armatörlerin Buharlı Gemileri' Rahmi Koç Müzesi'nde ziyarete açıldı.

‘Türk Armatörlerin Buharlı Gemileri’ Rahmi Koç Müzesi’nde

Haslet Soyöz’ün yağlı boya tekniğiyle tuvale aktardığı 19 buharlı Türk ticaret gemisi sanatseverleri bir asır öncesine götürüyor. Soyöz, çoğu hurdaya giden ya da el değiştiren tarihi gemileri uzun araştırmalar sonucu tuvale aktararak demir efsanelere yeniden hayat verdi. Türk ticaret donanmasının buharlı gemilerinden örneklerini sanatseverlerle buluşturarak Türk denizcilik arşivine de büyük katkı sunduğu sergi İstanbul’daki Rahmi Koç Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.

DENİZ BİR TUTKU

Ödüllü karikatürist olan Haslet Soyöz ilk yağlı boya tablosuna 15 yıl önce Atatürk’ün yatı Savarona ile başlamış. Soyöz o yılları ve gemi resmetmeye başlama hikayesini şöyle anlattı: Savarona”yı resmetmem istenmişti. İlk başta yapamayacağım dedim. Yapıyorum ama ruhunu da vermem gerekiyor ve olmuyordu. 3 ay çalıştıktan sonra içime sinen bir tablo olarak teslim ettim. Sonrasında ise 30 tarihi gemiyi ele aldım. Çocukluğumdan beri maketçilik ve deniz en büyük merakımdı. Ama deniz sadece bir merak değil, bir sevgi. Herkes gibi ben de denizi seviyorum. Resimlerimde denizi betimlemeyi seviyorum. Sergideki resimler için aylar süren bir araştırma süreci geçirdim, gemilerin hikayelerini dinledim, onlarla ilgili bilgi topladım. Resmederken sadece portrelerini değil ruhlarını da yansıtmak istedim. Bu sergide sanatseverler denizcilik tarihine bir yolculuk yapacaklar ”

Sergiyi gezdiren Haslet Soyöz’ün gösterdiği “Çankaya” tablosu 1886 yılında buharlı gemi olarak inşa edilmiş. 1923 yılında Atatürk’ün kayınpederi Uşşakizade Muammer Bey tarafından satın alınarak İzmir’e götürülerek Çankaya ismi verildi. 1937 ‘de ise Kaplanoğlu ailesi tarafından satın alınıp yük gemisine dönüştürüldü. (Sözcü)

Etiketler
sergi Rahmi Koç