Dünyaca ünlü çizer Jean-Claude Mezieres hayatını kaybetti

Valerian efsanesini dünyaya sunan Fransız çizgi roman sanatçısı Jean-Claude Mezieres, 83 yaşında hayatını kaybetti.

Dünyaca ünlü çizer Jean-Claude Mezieres hayatını kaybetti

Uluslararası bir başarıya imza atan Valerian çizgi romanıyla tüm dünyanın beğenisini toplayan ünlü çizer Jean-Claude Mezieres, 83 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Aralarında Star Wars'un da olduğu onlarca bilim kurgu filmine ve çizgi romanına ilham veren Mezieres'in ölümü sanat dünyasında büyük üzüntü yarattı.

Neredeyse bütün kariyeri boyunca Valerian üzerine çalışan Mezi eres, Kuzey Amerikalı okuyucu kitlesinin de dikkatiniüzerine çekmeye başarmıştı. 2017 yılında Luc Besson'un yönettiği, Dane DeHaan ve Cara Delevinge'in Valerian ve Laurelina karakterlerini oynadığı, Clive Owen, Rihanna, Ethan Hawk gibi güçlü isimlerin de yer aldığı Valerian and the city of a Thousand Planets filmiyle adını duymayan kalmadı.

FİLM SAYESİNDE VALERİAN SERİSİNİN TANINIRLIĞI DA ARTTI

Valerian karakteri ilk kez 9 Kasım 1967'de yayınlanan sayıyla ortaya çıktı ve kısa sürede birçok hayran edindi. 28. yüzyılda geçen hikayede Valerian ve Laurelian'ın çeşitli dönemlerde uzay-zamansal ajanlar olarak evrendeki maceraları anlatılıyor.

Mezieres, Valerian ve evrenini uzun zamandır arkadaşı olan Pierre Christin'le birlikte oluşturdu. İkili 1967 ile 2010 yılları arasında 24 albümlük esere imza attı.

JEAN-CALUDE MEZİERES KİMDİR?

Haber Global'in derlediği bilgilere göre Mezieres 23 Eylül 1938'de doğmuş ve ilk eseri daha 13 yaşındayken yayınlanmıştı. 15 yaşında oldukça prestijli bir eğitim kurumu olan Uygulamalı Sanatlar Enstitüsü'ne kaydedildi. Sınıf arkadaşları arasında efsanevi sanatçı Moebius da vardı.

Amerikan kültüründen çok etkilenen Mezieres, neredeyse tüm ABD'yi otostop yaparak dolaştı. Fransa'ya döndüğünde çocukluk arkadaşı Pierre Christin'le bir araya gelerek "Kötü Rüyalar" başlıklı ilk Valerian macerasını yaptı. Bu sadece bir başlangıçtı, Mezieres bundan sonraki tüm kariyerini Valerian ve evrenine adadı.

Frankofon ülkelerde çizgi romanlara kimi zaman 'dokuzuncu sanat' denir ve şiir, film ve dansla eşit statüde sayılır. Mezieres gibi sanatçılar çizgi romanların böylesine itibara sahip olmasında önemli bir role sahipti.

Valerian'ın etkisi Star Wars'tan Beşinci Element'e kadar Kuzey Amerika sinemasında ve çizgi romanlarında kendisini hissettirdi.

Etiketler
Roma