İBB Meclisi'nden Hatay için seferberlik: Yardımlar için tam yetki verildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde afet bölgesindeki Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne 62,5 milyon liralık yardım için oy birliği ile alınan karar alındı. İBB, Hatay’da bin geçici konut yapacak, içme suyu, kanalizasyon ve elektrik altyapısını onaracak.

İBB Meclisi'nden Hatay için seferberlik: Yardımlar için tam yetki verildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli olarak gerçekleşen iki büyük depremin ardından bölgede yaraları sarmaya devam ediyor.

AFAD’ın görevlendirmesiyle ilk günden beri Hatay şehrinde arama kurtarma, gıda, barınma, temizlik, tıbbi yardım, enkaz kaldırma gibi hizmetler sunan İBB, kentin imar, geçici barınma ve altyapı ihtiyacı için de kolları sıvadı.

İBB Meclisi’nden oy birliğiyle alınan kararla, Hatay Büyükşehir Belediyesi hizmetlerinin sunulmaya devam edilebilmesi amacıyla; kentte 1.000 geçici konut yapılması, içme suyu, kanalizasyon ve elektrik altyapısının onarılması için Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne 62,5 milyon liralık yardım yapılacak.

Bu kapsamda, Hatay Büyükşehir Belediyesi personeline 1.000 adet geçici konut yapılacak. Ayrıca; içme suyu depo yapım, bakım ve onarım için 30 milyon lira içme suyu şebekelerinin onarımında kullanılmak üzere malzeme temini için 7.5 milyon lira, kanalizasyon şebekelerinin onarımında kullanılmak üzere malzeme temini için 10 milyon lira, elektrik tesislerinin bakım, onarımında kullanılmak üzere malzeme temini için ise 15 milyon lira destek verilecek.

Meclis kararında, büyük bir tahribata yol açan deprem felaketinden sonra Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin mekânsal imkanlarının zarar gördüğü, personelin büyük bölümünün sosyal ve fiziksel olarak plan çalışmalarında görev alamayacak duruma geldiğine dikkat çekildi. İl genelindeki atık su arıtma tesislerinin, içme suyu isale hatlarının, kanalizasyon şebeke sistemlerinin, içme suyu şebeke ve depoları ile bu sistemleri işleten elektrik tesislerinin zarar görerek hizmet veremez duruma geldiğine de vurgulandı.

YARALAR HIZLA SARILIYOR

İBB Meclisi, aldığı ikinci bir kararla; depremden zarar gören bölge halkının acılarının hafifletilmesi, insan yaşamının ve sağlığını korunması için bölgeye yönelik ilk günde bu yana aralıksız sürdürülen destek ve yardımların sürdürülmesi istendi.

Kararla; afetzedelere barınma, iaşe, altyapı, sağlık, giyim ve benzeri zaruri yardımlar gerektiği şekilde ulaştırılmaya devam edecek. Afet bölgesinde yardım ve destek faaliyetlerinde yer alan personelin nöbetleşe devamlılığı sağlanacak.

832 TIR İNSANİ YARDIM ULAŞTIRILDI

İBB, bugüne kadar deprem bölgesinde 7.520 personel ile 1.551 iş makinesi ve hizmet aracı görevlendirildi. Gönüllü giden 584 kişi ile birlikte 8.104 personel sahada görev aldı. Halen 517 personel ile 354 iş makinası bölgede aktif olarak görev yapıyor. İBB ekipleri tarafından 561 kişi enkazdan canlı olarak kurtarıldı.

Bölgeye 615’i insani yardım tırı olmak üzere 656 yardım aracı ve 97 konteyner gönderildi. 124 tır Pet Su Hamidiye su ile 52 tır (4,7 milyon adet 50 gr’lık Akdeniz ekmeği) 515 bin adet altın çörek, 74 bin adet bebe bisküvisi, 4 bin glütensiz ekmek dağıtıldı. Toplamda 8.766 çadır dağıtıldı ya da kuruldu. Toplam 714 bin kişiye yemek hizmeti, 96 bin kişiye mobil büfe hizmeti verildi. Antakya ve İskenderun’da 3 öğün 13 bin kişilik yemek üretimi yapılarak 5 noktadan dağıtılıyor.

Ayrıca; Antakya’da 14 Mart’ta 226 birimden oluşacak 1.150 kişilik geçici yaşam alanının imalatına başlandı. 3,5 aylık sürede imalatları tamamlanacak. Samandağ’da 78 birimden oluşacak, 400 kişilik geçici yaşam alanının imalatına ise 21 Mart’ta başlandı ve yine 3,5 ayda bitirilecek.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Deprem AFAD Millet İttifakı Ekrem İmamoğlu Kemal Kılıçdaroğlu