Erdem Gül: Adalar'da özgürlüğü savunacağım

CHP’nin İstanbul’da Adalar bölgesi için Erdem Gül’ü aday göstermesinin ardından bölgede oluşan heyecan devam ediyor.

Erdem Gül: Adalar'da özgürlüğü savunacağım

Adalar Belediye Başkan Adayı Erdem Gül, adaylığının, adalı olmadığı için başta eleştirilere neden olduğunu belirtirken halktan olumlu tepkiler aldığını söyledi.

Adaylığıyla ilgili Birgün'ün soruları yanıtlayan Gül, “ AKP, halkı dikenli tellerle ikiye ayırmak istiyor. Böylece ülkede kendi iktidarını bozmadan yönetmeyi hedefliyor. Biz bunun tam tersini istiyoruz. Dikenli telleri kaldırmak için gelmek istiyorum” dedi.

>>Seçim çalışmalarınız nasıl gidiyor ?

Adaylığım ilk gündeme geldiğinde Adalı aday değil çatışmaları oldu. Adaylığım kesinleşince halktan gayet olumlu tepkiler aldım fakat eleştirildiğim durumlarda oldu. Bu durum gayet normal. Bizim ülkemizdeki sorunlardan biri de eleştirinin ortadan kalkmış olmasıdır. Eleştirinin bir suç haline dönmesi en büyük hata, eleştiri mutlaka olması gerekir. Ben Ada’nın mutlaka eleştiride olmasını istiyorum. Türkiye’de bunu yaşatamıyoruz fakat Ada’da bu kültürü yaşatacağız. İnsanlarımız düşüncelerini özgür ve rahat bir şekilde söyleme imkanı bulacaktır.


ADALILARIN HAKKINI ADALILARA VERECEĞİZ

>>Nasıl bir belediyecilik anlayışınız olacak?

Barışık, iç içe, onlardan biri gibi onlardan üstün veya dışında biri gibi değil adaların tam kendisi olan bir belediyecilik ve adaları bütünleştirecek bir yönetim anlayışı ile yöneteceğiz. Ben Ada halkının arkadaşı gibi olacağım. Türkiye’de yapıldığı gibi en tepeden gerekirse baskı ve zor kullanan bir belediyecilik anlayışı değil, onlarla çözüm arayan bir belediyecilik anlayışım olacak. Adaların istemediği hiçbir şeyi yapmayacağım. Her şey Adalıların çıkarları doğrultusunda olacak. Adaların gelirini artıracağız, hatta bu gelir Adaların hepsine kalacak, Adalıların hakkını Adalılara vereceğiz.

>>Türkiye’de gazetecilik mesleğinin yapılamayacağını düşündüğünüz için mi aday oldunuz ?

Asıl soru benim adaylığım nasıl gelişti? Uzunca süredir Türkiye, AKP iktidarının yürüdüğü yolla birlikte Türkiye otoriterleşen bir yönetim anlayışı var. Halk kutuplaştırılarak bölünmek isteniyor, seçmen gruplar arasında duvarlar örmek isteniyor. Hatta AKP deyim yerindeyse halkı dikenli tellerle ikiye ayırıyor. Böylece ülkede kendi iktidarını bozmadan yönetmek istiyor. Biz de bunun tam tersini istiyoruz. Dikenli telleri kaldırmak istiyoruz. Ben AKP’ye oy veren seçmenin de AKP’den memnun olmadıklarını görebiliyorum. “Gönül işi” adında sloganları var AKP ile seçmeni arasında artık gönül bağı olmadığını görüyorum. Bu seçim de bunun ispatı olacak. Zaten seçim sürecinin başlaması ile hem seçmen taşıma hem de yürüttükleri çok sert kampanya 31 Mart’ta kaybedeceklerinin bir göstergesidir. Ben bu farkları kaldırarak, toplum arasında birlikte hareket etmeyi düşünüyorum. Muhalefet, en geniş birlikteliği AKP ve MHP seçmenini de kapsayarak sağlanır.


Gazetecilik meselesi şu şekilde; aslında Türk tipi başkanlık sistemi ile artık tek tip bir yönetim anlayışı var. Git gide sistem artık cumhurbaşkanında birleşiyor. Onların bu anlayışını medyada da yaptılar. Medya sektörünün yüzde 90’nini ele geçirdiler ve ele geçirdikleri çoğulcu bir medya değil aslında tek bir medya. Dolasıyla zaten başka türlü baskılar nedeniyle ifade özgürlüğünü kalktı. Bir süredir gazetecilerin cezaevlerine atılması, çalışma koşullarının ortadan kaldırılması gazetecileri çok zor koşullarda bıraktı. Haber alıp vermek , yazmak bile suç haline geldi.

Hiçbirimiz gazetecilik yapamaz hale geldik. Hem medya hem de siyasette tekleşme hakim. Ben de bunu gören gazeteci olarak, elimi taşın altına koyarak siyasi faaliyete girişip onların tekçi anlayışına karşı çoğulcu anlayışı savunmak istiyorum. Belediye başkan adaylığımda bu çerçevede gündeme geldi. Adalarında buna uygun bir yer olduğunu düşünüyorum çünkü farklı kesimlerin bir arada dayanışma içinde yaşadıkları bir yer. AKP ülkeyi nasıl yönetiyorsa Adalar da bunu tam tersini görebilirsiniz.

>>Projeleriniz nelerdir?

Yassıada’yı Demokrasi Adası deyip beton adası yaptılar. Biz adalarımızda tam tersi yapacağız. Burayı beton adası yapamayacaklar biz olduğumuz için. Adalarımızı koruyacağız. Tarihi ve çevre dokusunu asla bozmayacağız. Rant, bina bu tür paraya dayanan süreçlere asla izin vermeyeceğiz. İmar planı sorunumuz var.

Plansız adayı kabul etmiyoruz, biz adanın planını Ada’da yaşayan insanlarla birlikte plan kazandıracağız. Adaların yurt içi ve yurt dışında daha iyi tanımlanması artırmayı hedefliyorum . Bununla birlikte kaliteli insan malzemesini adalara çekmiş olacağız. Bu hedefler doğrultusunda uluslararası panellerini artıracağız her alanda bu şekilde Adalar’ın kalitesi, geliri ve düzeyi yükselecektir. Gençlere bu şekilde iş imkanı da sağlamış olacağız.

Etiketler
Erdem Gül