Bakanlıktan Kadıköy’de AVM ısrarı: Mahkeme daha önce projeyi iptal etmişti

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Söğütlüçeşme’de Marmaray ve metrobüs istasyonlarının bulunduğu alan için hazırlanan projede mahkemenin iptal kararına rağmen ısrarını sürdürüyor.

Bakanlıktan Kadıköy’de AVM ısrarı: Mahkeme daha önce projeyi iptal etmişti

GERÇEK GÜNDEM - FIRAT FISTIK/ Söğütlüçeşme’de Marmaray ve metrobüs istasyonlarının bulunduğu alana AVM, zemin altı otopark yapılmasını ön gören projeyi mahkeme temmuz ayında iptal etmişti. Bakanlık, mahkeme kararına rağmen imar planını revize ederek yeniden askıya çıkardı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Kadıköy Söğütlüçeşme’de metrobüs, Marmaray ve yüksek hızlı tren istasyonunun bulunduğu alan için 2019’da yeni bir imar planı hazırlamıştı. Bu plana göre bölge Söğütlüçeşme Toplu Taşıma Gar Sahası Proje Alanı olarak düzenlemişti.

Bakanlık tarafından hazırlanan yeni projede söz konusu alanda istasyonların yanı sıra zemin altı otopark, bekleme ve dinlenme alanları yapılması planlanmıştı. Gar binasının ise fonksiyon değiştirerek AVM görünümlü bir gar binasına dönüştürülerek ticari işletmelerin de alanda yer alması isteniyordu.

MAHKEME: "HUKUKA VE MEVZUATA AYKIRI"

İstanbul 13. İdare Mahkemesi, TMMOB’a bağlı odaların itirazı üzerine hazırlanan imar planlarını, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına uygun olmadığı gerekçesiyle, hukuka ve mevzuata aykırı bularak temmuz ayında iptal etmişti.

Söğütlüçeşme Tren İstasyonu için hazırlanan imar planlarında “ÇED gerekli değildir” kararı da verilirken mahkeme, hem ÇED raporunu hem de bilirkişi raporlarını inceledi. Bilirkişi raporlarında, projenin anlaşılır şekilde ortaya konulmadığı, otopark çalışmasının yeterli özveriyle hazırlanmadığı açıklanmıştı.

KORUMA KURULU DA İNŞAATA KARŞI ÇIKMIŞTI

Yine aynı proje için İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da alanın arkeolojik potansiyeline vurgu yaparak koruma alanı içerisinde kalan alanda yapılacak her türlü inşaat faaliyeti öncesi kuruldan görüş alınmasına karar vermişti.

Bakanlık tüm bu gelişmelere rağmen, İstanbul 13. İdare Mahkemesi tarafından Temmuz ayında iptal edilen imar planlarını revize ederek yeniden askıya çıkartıldı. Planlar, bir ay boyunca askıda kalacak ve planlara itiraz edilebilecek.

Etiketler
Marmaray Kadıköy Bakanlık Çeşme