'2022 yılında İstanbul’da metro atağı göreceğiz'

İBB'de bütçede en önemli artışlar metro yatırımlarında ve sosyal yardımlaşma bütçelerinde yapıldı.

'2022 yılında İstanbul’da metro atağı göreceğiz'

GERÇEK GÜNDEM - FIRAT FISTIK / İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2022 bütçesi iki gün önce İBB Meclisi’nde onaylandı.

En önemli artışlar metro yatırımlarında ve sosyal yardımlaşma bütçelerinde yapıldı. CHP’li İBB Meclis üyesi Cemal Sataloğlu, “2022 yılında İstanbul’da metro atağı göreceğiz” dedi.

İBB’nin 2022 bütçesine bakıldığında yatırım olarak planlanan bütçe, toplam bütçenin yüzde 42’sini oluşturuyor. 2017’de yatırım gideri 11 milyar 133 TL iken 2022’de bu rakamın 18 milyar 238 TL’ye çıkarılması planlanıyor.

Haziran 2019 itibariyle 4 milyar 780 milyon TL olan iç borç, bu yıl 3 milyar 182 milyon TL’ye kadar indi. Fakat son 2 yıllık ekonomik tablo İBB’ye de zarar veriyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, son 2 yıldaki döviz krizinin İstanbullulara maliyetinin 20 milyar TL olduğunu açıklamıştı.

İBB’nin 2022 bütçesini değerlendiren İBB Meclis üyesi Cemal Sataloğlu, “Dikkat çekici unsur sermaye giderleri dediğimiz yatırım giderleri. Olağanüstü yükseklik görünüyor. Raylı sistemler bütçesinde yüzde 253 artış var. Altyapı sorunlarının, metronun, yarım kalan metro inşaatlarının bitirilmesi için büyük oranda 2022 işaret ediliyordu. İnşaatına başlanıp da herhangi bir işlem yapılmayan metroların Ekrem Beyin yönetimiyle hız kazanacağı görülüyor. Örneğin Pendik metrosuyla ilgili hiçbir çalışma yapılmadı. Biz göreve geldikten sonra inşaatlara başlandı. 2022 yılında İstanbul’da metro atağı göreceğiz. Bu inşaatların bitirilmesi için atağa kalkılacak” dedi.

"TEVFİK GÖKSU ALGI YARATMAK İSTİYOR"

Sosyal yardım bütçelerinin de büyük oranda arttığını belirten Sataloğlu, AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu’nun depremle ilgili verdiği rakamların doğru olmadığını söyledi: “Deprem Daire Başkanlığı’nın bütçesi 1 milyar 100 milyon TL civarında. Tevfik Bey oradaki bir kalemi alarak algı yaratmak istiyor, 462 milyon TL diyor. Halbuki o sadece bir kalem. Bütün olarak değerlendirilmesi lazım. Depremle ilgili yapılacak çalışmalarda sadece kentsel dönüşüm yok sadece hizmet alım-sunum maliyeti de var. Toplu olarak bakılması gerekiyor.”

"DÖVİZ KRİZİ NEDENİYLE İBB'NİN BORCU 20 MİLYAR LİRA ARTTI"

Sataloğlu, İBB’nin borçlarının döviz krizine paralel olarak da katlandığını dile getiriyor: “İBB olarak borçlarımızı dış kaynaklı sağlıyoruz. Dövize endeksli borçlanmamız var. Son bir yılda yaklaşık 10 milyar TL’lik bir kur fark var. Borcumuz 10 milyar TL arttı yani. Ekrem Bey zaten konuşmasında İstanbullulara maliyetini söyledi. İki yıllık 20 milyar TL demişti.

Son olarak İstanbul’daki taksi sorunu ve UKOME’de 11. kez reddedilmesine de değinen Sataloğlu, “İstanbul’da bir taksi sorununun olduğu bir gerçek. Taksi sorununun çözülmesi için İBB yönetimi ısrarla taksi sayısının artırılmasını istiyor. Bir avuç kişinin elinde taksiler. Onların elde edeceği rant gidecek diye engelleniyor. Ama İstanbulluların bu sorunu çözülecektir” diye konuştu.

Etiketler
İstanbul Metro