İETT'den AKP döneminde alınan metrobüsler hakkında açıklama: '4 saat kullanılabiliyor, sürekli arıza veriyor'

İETT Genel Müdür Yardımcısı İrfan Demet, AKP döneminde 63 milyon avro ödenerek Hollanda’dan alınan 50 metrobüs hakkında dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

İETT'den AKP döneminde alınan metrobüsler hakkında açıklama: '4 saat kullanılabiliyor, sürekli arıza veriyor'

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) Genel Müdür Yardımcısı İrfan Demet, 2008 ve 2009 yıllarında 63 milyon avro ödenerek Hollanda’dan alınan 50 metrobüsten 16’sının hurdaya ayrıldığını, birinin yandığını, kalanlarının ise günde yalnızca 4 saat kullanılabildiğini söyledi.

Birgün'den İsmail Arı'nın habreine göre; söz konusu metrobüsler, “Bu araçlar İstanbul’un topografik yapısına uygun değil” uyarılarına rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) eski AKP’li yönetimi tarafından satın alınmıştı. Bu Phileas marka metrobüslerin tanesine 1 milyon 235 bin avro ödendiğini hatırlatan Demet, “Ancak bu araçlarda kronik sorunlar mevcut. Bunlar Hollanda koşullarına göre yapılmış. Ama bizim metrobüs hattında rampalar var ve bu hat oldukça yoğun. Sürekli arıza veriyor bu araçlar” dedi.

Göreve geldikten sonra bu araçların piyasada mümkün olan parçalarını bulmaya çalıştıklarını anlatan Demet, “Bulamadıklarımızı da hurdaya ayrılan 16 araçtan söktük. Yani, 50 araçtan 16’sı hurdaya ayrıldı, biri de yandı, şu an kullanılabilir durumda olan sadece 33 araç var. Elimizdeki imkân ve parçalarla bu 33 aracı yürütmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Yine de bu 33 aracı tam gün kullanamadıklarını belirten Demir, “Tam gün kullandığımızda bu araçlar arıza yapıyor. Sadece yolcu yoğunluğunun çok fazla olduğu sabah ve akşam saatlerinde, günde toplam 4 saat kullanıyoruz. Aynı yıllarda alınan diğer marka araçlarımızın büyük çoğunluğunu ise günde 16 saat, hatta bazılarını günde 24 saat kullanabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

TEST SÜRÜŞÜ BİLE YAPILMAMIŞ

Demet’in verdiği bilgilere göre, Hollanda’dan alınan bu 2008-2009 model araçların ortalama kilometresi 320 binlerde. Diğer aynı model otobüslerin ise ortalama kilometresinin 1 milyon 500 binlerde olduğunu vurgulayan Demir, “Hatta 1 milyon 800 bin kilometreye gelen bile var” dedi.

Son olarak bu araçların test sürüşü bile yapılmadan alındığını söyleyen İETT Genel Müdür Yardımcısı İrfan Demir, “Biz öz kaynağımızla aldığımız 25 metre uzunluğundaki aracı farklı zamanlarda tam 3 ay boyunca 30 bin kilometre yaparak metrobüs hattında denedik. Hollanda’dan alınan araçların ise test sürüşü yapılmadan alındığını biliyorum. Metrobüs hattına doğru düzgün denemeden araç almak doğru değil" şeklinde konuştu.

Etiketler
İETT Hollanda Metro