20 yıl daha yetecek su Melen Projesi'nde

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere ülkenin dört bir tarafından gelen kuraklık haberleri sürerken KMO Başkanı Dr. Uğurlu Melen Projesi’nin hala bitirilmediğine dikkat çekti.

20 yıl daha yetecek su Melen Projesi'nde

İstanbul’a içme suyu sağlayan barajların seviyelerindeki düşüklüğe ilişkin açıklama yapan TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Ali Uğurlu, Melen Projesi’nin acilen bitirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

İSKİ ve DSİ’nin master planlarına göre, mevcut kaynaklarla birlikte Melen Projesi’nin suyunun İstanbul‘un yüksek artış hızıyla oluşacak nüfusuna 2040 yılına kadar yeteceğini belirten Dr. Uğurlu, “Nüfusun hızlı artması susuzluğa mazeret olarak gösterilemez. Melen Projesi yüksek nüfus artışına göre projelendirilmiştir. İstanbul‘un nüfusunun Master Planlardaki nüfus artış projeksiyonlarına göre, yüksek artış hızı ile 2020 yılında 16 milyon 306 bin olacağı öngörülmüştü” dedi.

45 GÜNLÜK SU KALDI

“Yağış olmadığı takdirde İstanbul’a en fazla 45 gün yetecek kadar su kalmıştır” diyen Dr. Uğurlu, İstanbul’un su yöneticilerinin su sıkıntısı hatta yağmur bombası gibi seçeneklerinden en az birine karar vermesi gerektiğini belirtti.

Barajların dip suyunun kullanılmasının doğru olmadığına dikkat Çeken Dr. Uğurlu, kuraklık devam ederse ve suyu kullanma konusunda dikkatli davranılmazsa, İstanbul çevre kirliliği ve sağlık sorunlarıyla da karşı karşıya kalabilir. Baraj gölü tabanı bataklığa dönüşebilir” ifadelerini kullandı.
Melen Projesi’nin ne olduğunu ve gelinen süreci aktaran Dr. Uğurlu şu ifadeleri kullandı:

♦ Melen Projesi, DSİ ve İSKİ master planlarının gösterdiği yolda ilerleyememiştir.

♦ Master Planlara göre en geç 2008 yılında işletmede olması gereken Melen Barajı sekiz yıllık gecikme ile ancak 2012 yılda ihale edilmiştir. Bu da yetmiyormuş gibi yapılan proje değişikliği nedeniyle, Melen Barajı’nda beton gövdede ciddi çatlaklar oluşmuş; atıl durumda, su tutmayan işlevsiz bir baraj haline dönüşmüştür.

♦ Melen Projesi’nin arıtma tesisleri yapılmadıkça, Melen Barajı bitmiş olsa bile İstanbulun Avrupa yakasına yeterli miktarda su vermek mümkün değildir.

Su yasası acilen çıkarılmalı

CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ülkede yaşanan kuraklık ve su kıtlığına ilişkin rapor hazırldı. Türkiye’nin su fakiri bir ülke olduğu hatırlatılan raporda ‘su yasası’ çağrısı yapıldı. CHP MYK’ye sunulacak olan raporda “Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün 2019 yılı Ağustos ayında yayınladığı rapordaki verilere göre, su kıtlığı riskinin en fazla olduğu 17 ülkede tatlı su kaynaklarının yüzde 80’i tüketilmiş durumda. Rapordaki, 'su kıtlığı riski listesinde' Türkiye 164 ülke arasında 32’inci sırada yer alıyor” denildi.

Kar gelecek haberleri bilgimiz dışında

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) İstanbul’a ocak ayında kar geleceğine dair haberlerle ilgili olarak açıklama yaptı. MGM, İstanbul’a ocak ayında kar geleceğine dair haberlerle ilgili olarak söz konusu açıklamaların genel müdürlüğün bilgisi dışında yapıldığını bildirdi.

Etiketler
Ankara Kuraklık