Ekrem İmamoğlu'nden Berlin'de 10 Kasım vurgusu

Ekrem İmamoğlu, Almanya’da yaşayan vatandaşlar, sivil toplum kuruluşları ve çeşitli derneklerin temsilcilerinden oluşan Berlin Türk Toplumu ile buluştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte Almanya’da yaşayan vatandaşlar, sivil toplum kuruluşları ve çeşitli derneklerin temsilcilerinden oluşan Berlin Türk Toplumu ile Maritim Otel’de kahvaltıda buluştu.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı toplantıda konuşan İmamoğlu, anlamlı bir dönemde bu şehirde bulunmanın kendilerine ayrı bir görev verdiğini belirtti.

İmamoğlu, “Hem İstanbul ve Berlin’in kardeş şehir sürecinin 30’ncu yılında olmak hem de Berlin’deki duvarın yıkılışının 30. Yıl dönümünde burada olmak çok önemli. Sanki böyle sesler üst üste yerleşiyor. Kardeşlik, duvarın yıkılması bir başka seste kulaklarımızda çınlıyor bence.

O da minnetle anacağımız, güzel Atatürk’ün sesi: Yurtta barış, dünyada barış sesi. Atatürk’ün yarın ölüm yıl dönümü. Minnetle, rahmetle anıyoruz. Bu ülkeyi ve bu güzel Cumhuriyet’i, mücadelesiyle, komutanlığıyla ve liderliğiyle başka bir döneme eviren ve gerçekten, bugünkü bağımsızlığımızın, bugünkü ulusal ve uluslararası duruşumuzun simgesi olan Mustafa Kemal Atatürk’e, elbette onun silah arkadaşlarına ve tabii ki sizlerin de bu mücadelenin içinde olmuş atanız, nineniz ve dedeniz için de rahmet diliyorum, minnet duyuyorum” dedi.

“DEMOKRASİYE VERİLMEK İSTENEN ZARARI HEP BİRLİKTE ÖNLEDİK”

Konuşmasında, 31 Mart ve 23 Haziran seçim süreçlerine değinen, kampanya sürecinde kullandığı kucaklayıcı dilden asla vazgeçmeyeceğini dile getiren İmamoğlu, İmamoğlu, “Bu süreçte demokrasiye verilmek istenen zararı hep birlikte önledik. Dünyaya ilham kaynağı olduk. Yüzlerce yabancı kimlikle, insanla, büyükelçilerle, başkonsolosla, cumhurbaşkanlarıyla, beni ziyaret eden insanlarla, Güney Amerika’dan Uzak Doğu’ya, Afrika’dan Avrupa’nın göbeğine kadar insanlar, toplumumuzun bu diri tutumuna, bütün baskıya rağmen kendi iradesine hiç kimseyi dokundurtmayan demokrasi ahlakıyla müthiş bir ilham kaynağı olmuştur” diye konuştu. İmamoğlu, “ilham kaynağı olmak” vurgusunu, Budapeşte Belediye Başkanı Gergely Karacsony ile yaşadığı bir anıya yer vererek örneklendirdi:

“RAKİBİNİZİ GÖRMEYİN!”

“Dün, Budapeşte Belediye Başkanı’yla yan yana söyleşiye katıldık. Ağustos’un ilk haftası, seçimden yaklaşık 1 ay sonra beni ziyarete geldi kendisi. ‘Ben, Budapeşte’nin sosyal demokrat adaylarından birisiyim. Budpeşte’yi yıllardır yöneten anlayışın sürecine son vermek istiyorum. Sizden tavsiye almaya geldim’ dedi. Önce, ‘Birleşin. Mutlak toplumsal bir ittifak sağlayın ve mutlaka rakibinizi görmeyin. Sizin muhatabınız halktır. Halkla konuşun.

Halkın ihtiyaçlarıyla muhatap olun ve asla iyi dilinizden vazgeçmeyin. Her zaman pozitif düşünceyi moral olarak topluma aktarın. Budapeşte halkı bence sizden bunu bekliyor’ dedim. Ayrılırken, ‘İyi dil her zaman zaman kazanır mı? Bazen de haddini bildirmek lazım’ dedi. ‘Yok! Sen iyi dili kullan, vatandaş haddini bildirir” dedim. Çok sürpriz bir biçimde bu arkadaşımız Budapeşte’de belediye başkanlığını kazandı. Kazandıktan sonra da bana teşekkür etti. İstanbul’un ilhamı, Avrupa’nın göbeğinde. Bu kadar net.”

Etiketler
Berlin 10 Kasım Almanya Ekrem İmamoğlu