Deniz Poyraz davası: Onur Gencer'e ağırlaştırılmış müebbet ve 9 yıl hapis

Şakran Cezaevi Kampüsü'nde görülen Deniz Poyraz davasında mahkeme Onur Gencer'e ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 9 yıl hapis cezası verdi.

Deniz Poyraz davası: Onur Gencer'e ağırlaştırılmış müebbet ve 9 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasına yönelik Onur Gencer tarafından düzenlenen silahlı saldırı ve parti üyesi Deniz Poyraz’ın katledilmesine ilişkin açılan davanın yedinci duruşması Şakran Cezaevi Yerleşkesi içerisinde bulunan duruşma salonunda görüldü.

"KİN YUTTUM, KAN KUSTURDUM, PİŞMAN DEĞİLİM"

Duruşmada ilk olarak iddia makamı mütalaasını tekrarladı. Esas hakkındaki mütalaa hakkında savunma yapan sanık Gencer, “Kin yuttum kan kusturdum. Asla pişman değilim" dedi. Gencer, son sözünde de aynı cümleleri tekrarladı.

Savunmanın ardından kararını açıklayan heyet, Gencer’e indirimsiz olarak, "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verirken, "mala zarar verme" suçundan 4 yıl, "konut dokunulmazlığını ihlali" suçundan 2 yıl ve "ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçundan da 3 yıl hapis cezasına hükmetti. Gencer, toplamda ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA

Duruşma öncesi HDP’nin çağrısıyla cezaevi önünde bir araya gelen çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri burada bir basın açıklaması düzenledi. "Katillerden hesap soracağız faşizm yenilecek biz kazanacağız" yazılı pankart ile "Deniz Poyraz için adalet", "Deniz Poyraz isyanımızdır" ve "Deniz'in katillerini tanıyoruz" yazılı dövizler taşınan açıklamada, "Deniz Poyraz ölümsüzdür" sloganı atıldı. Açıklamaya, katledilen Poyraz'ın ailesi, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve milletvekilleri Murat Çepni, Serpil Kemalbay, Züleyha Gülüm, Pero Dündar ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

Deniz Poyraz davası: Onur Gencer'e ağırlaştırılmış müebbet ve 9 yıl hapis - Resim : 1

SANCAR: DAVA KAÇIRILDI, SENARYO ÇOK TANIDIK

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar adliye önünde şunları söyledi:

"Türkiye tarihi siyasi cinayetlerle doludur, hepsinde de yöntem aynıdır. Bu cinayetlerin arkasını araştırmak bir yana üstü hep örtülmüştür. Daha önce işlenen cinayetlerde gerçekler ortaya çıkarılsaydı, bugün Deniz Poyraz arkadaşımız hayatta olabilirdi. Fakat mahkeme cinayeti tek bir kişinin münferit cinayeti gibi göstermeye çalışıyor.

Yetmezmiş gibi dava buraya kaçırıldı, bu senaryo çok tanıdık, yıllardır kurulan tezgahlar hep aynı. Adalet sağlanmadığı sürece hiç kimse kendini güvende hissedemez."

KADINLAR: GERÇEK ADALET MÜCADELESİ İÇİN DURMAYACAĞIZ

Sancar'ın ardından Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG) adına açıklama yapan Didar Gül ise Deniz Poyraz için adalet arayışını sürdürdüklerini vurgulayarak, "Katliamın Kürt halkına düşmanlığın bir yansıması olduğunu ifade eden ederek, “Deniz'i katletmek kadın düşmanlığının, erkek aklın en açık biçimi. Bunun bilincinde olarak buradayız. Katledildiği ilk günden beri adını isyan bayrağı yaptık Deniz'in. Deniz'i katledenler bugün kurmak istedikleri düzen için her türlü kötülüğü yapıyor. Saldırdıkça saldırıyor, işe yaramadığını gördükçe saldırıyı körüklüyor ve çeşitli suçlar işliyorlar. Nafile. Ne yapsanız da biz burada olmaya devam edeceğiz. Sadece içerdeki tetikçi değil suçlu. Onu oraya gönderenlerin de yargılandığı, gerçek adalet mücadelesi için biz durmayacağız” diye konuştu.

Etiketler
Deniz Poyraz Cezaevi Hapis cezası Mahkeme