AKP tütünle ilgili yasa tasarısı verdi, Valilik üretici tepki göstermesin diye her şeyi yasakladı

AKP'nin Meclis'e tütünle ilgili yasa tasarısı vermesinin ardından, Türkiye'deki tütün üreticilerinin en yaygın bulunduğu Adıyaman'da Valilik OHAL dönemlerini aratmayan yasak kararları aldı. CHP'liler karara tepki gösterdi.

AKP tütünle ilgili yasa tasarısı verdi, Valilik üretici tepki göstermesin diye her şeyi yasakladı

GERÇEK GÜNDEM – MELİSA GÜLBAŞ

Adıyaman Valiliği, 20 Ekim 2022 saat 01.00’den 29 Ekim 2022 saat 23.59’a kadar on gün boyunca yürüyüş, toplanma, basın açıklaması, çadır kurma, bildiri dağıtma, afiş asma gibi eylemlere yasak getirdi.

AKP’NİN TÜTÜN HAMLESİNDEN SONRA YASAK GELDİ

OHAL dönemlerini aratmayacak bu karar üzerine Gerçek Gündem’e konuşan CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere ve CHP Adıyaman İl Başkanı Burak Binzet, yasaklamaların gerekçesinin AKP tarafından meclise sunulan ‘Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ olabileceğini söyledi.

AKP milletvekillerin imzasını taşıyan bu yasaya göre, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

“YASANIN GÖRÜŞMELERİ SIRASINDA OLUŞAN TOPLANTILARI VE GÖRÜŞMELERİ ÖNLEMEK İÇİN BU YASAKLAR GETİRİLMİŞ OLABİLİR”

Yasağın kaldırılması için adli süreç başlatacaklarını söyleyen CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, yasağın nedenini AKP tarafından sunulan tütün yasası ile ilgili olabileceğini söyledi:

“Adıyaman geçen dönemlerde tütün ürünleri ile gündeme gelmişti. Haftaya salı tütün yasasıyla ilgili komisyonda görüşülecek. Bununla bir ilişki kurulabilir. Yasanın görüşmeleri sırasında oluşan toplantıları ve görüşmeleri önlemek için bu yasaklar getirilmiş olabilir. Neden ne olursa olsun böyle bir yasağı doğru bulmuyoruz. Yasağın kaldırılması için adli süreç başlatacağız.”

“GEREKİRSE KARARI MAHKEMEYE TAŞIYACAĞIZ”

Tutdere, kararı mahkemeye taşıyacaklarını söyleyerek, süreci yakından takip edeceklerini ifade etti:

“Öncelikle yasağın kaldırılması için adli süreç başlatacağız. Gerekirse kararı mahkemeye taşıyacağız, bunu il başkanlıklarıyla da görüşüp ona göre bir karar vereceğiz.”

“YASAK GEREKTİRECEK ORTAM YOK”

Adıyaman’da böyle bir yasaklama getirilmesi için hiçbir ortamın bulunmadığını belirten Tutdere, “Anayasayla güvence altına alınan toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkı her kişi ve kurul için anayasa güvencesi altındadır. İzin almaksızın herkesin bu hakkı kullanması yasaldır. Ancak Adıyaman’da şu an böyle bir yasağı gerektirecek bir ortam yok” ifadelerini kullandı.

“AKP TARAFINDAN BU TARZ YASAKLAMALARI ÇOK SIK YAŞIYORUZ”

Gerçek Gündem’e konuşan CHP Adıyaman İl Başkanı Burak Binzet ise AKP tarafından bu tarz yasaklamaların çok sık getirildiğini söyledi:

“AKP’nin bu tarz çok fazla uygulamaları var, akıllarına geldikçe yasak getiriyorlar. Bugün Emniyetten tebligat geldi. Biz de buna siyasi bildiri yasağıyla siyasi partilerin çalışmaları engellenemez diyerek şer koyduk. Daha önce de yasaklamalar olmuştu. Afiş asma dâhil olmak üzere yürüyüş, toplanma gibi etkinliklere de yasak geldi.”

“BU TEBLİGATI YOK SAYIYORUZ”

Tütün yasasıyla ilgili böyle bir yasaklamanın getirilmiş olabileceğini belirten Binzet, “Büyük ihtimalle tütün yasasıyla ilgili bu yasaklamayı getirdiler. Bizim Anayasada ve gösteri kanununda haklarımız belirli. Valilik kendi kendine aldığı kararla Anayasanın önüne geçemez. Biz süreci olduğu yerden olduğu gibi devam ettireceğiz. Biz bu tebligatı yok sayıyoruz, normal süreç devam edecek” ifadelerini kullandı.

Etiketler
Tütün Meclis Adıyaman Türkiye