Erdoğan Feyzioğlu’nu övdü: Feyzioğlu, “Çok şükür değiştim” demişti, ya yine değişirse?

Gezi direnişine desteği nedeniyle Erdoğan ile karşı karşıya gelen, çoklu baro sistemine karşı çıkıp ateşli savunucusu olan Metin Feyzioğlu, Erdoğan’dan övgüyü aldı. Erdoğan'ın övgüsü Feyzioğlu'nun "Yanlışımız varsa düzelteceğiz” sözlerini akıllara getirdi

Erdoğan Feyzioğlu’nu övdü: Feyzioğlu, “Çok şükür değiştim” demişti, ya yine değişirse?

GERÇEK GÜNDEM /

Eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) büyükelçi atanması yönünde tartışmalar sürüyor.

Bir dönem AKP muhalifliğiyle tanınan Metin Feyzioğlu’nun AKP ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kurduğu ‘olumlu’ ilişkiler sonrasında büyükelçi olarak atanması ‘ödül’ olarak yorumlandı. Lefkoşa Büyükelçiliği yapacak olan Feyzioğlu daha önce diplomatik bir görevde bulunmamıştı.

Liyakat talepleri sürerken Erdoğan’ın Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'na katılmak üzere gittiği Kazakistan dönüşü iktidara yakın basın mensuplarının Feyzioğlu ile ilgili sorularını da yanıtladı.

ERDOĞAN FEYZİOĞLU’NU ÖVDÜ

Erdoğan, Feyzioğlu'nun iyi bir hukukçu olduğunu savunurken "Kendisine bu teklifi yaptığımda o da 'bunun için çok müteşekkir olurum' dedi. Metin Bey'in özellikle Kuzey Kıbrıs ve Kıbrıs adasındaki gelişmelere vukufiyeti var. Sadece bir büyükelçi değil aynı zamanda akademisyen olarak da orada çok önemli işler başaracağına inanıyorum” dedi.

2014: ERDOĞAN, FEYZİOĞLU’NA KIZARAK SALONU TERK ETTİ, YASA DEĞİŞTİRİLDİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun yakın ilişkileri akıllara geçmişte yaşanan tartışmaları getirdi. Danıştay’ın 146. Yıldönümü Töreni’ne Erdoğan ve Feyzioğlu arasındaki kavga damga vurmuştu. Dönemin başbakanı Erdoğan, Gezi eylemlerinde katledilen gençleri de anan Feyzioğlu'nun konuşmasını ''Yanlış konuşuyorsun'' diyerek oturduğu yerden bölmüş, dönemin TBB başkanını edepsizlik ile suçlamıştı. Feyzioğlu’nun yapıcı olduğunu iddia eden konuşmasını yapmaya hakkının olmadığını iddia eden Erdoğan salonu terk etmişti. Dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de sakinleştiremediği Erdoğan’ın tepkisinin ardından ‘adli yıl açılış töreni’ de yasayla uygulamadan kaldırılmıştı.

İki isim arasındaki gerilim uzun yıllar boyunca devam etmiş, Feyzioğlu adeta Erdoğan’ın TBB karşıtlığının öznesi haline gelmişti.

ERDOĞAN’A KAYITSIZ, ŞARTSIZ DESTEK

Ancak 2019 yılında 5 yıl aradan sonra Beştepe’de gerçekleştirilen Adli Yıl Açılış Töreni’nde Feyzioğlu, “Söz konusu vatansa gerisi bizim için teferruattır” ifadeleriyle Erdoğan’a vereceği desteğin en önemli işaretini meslektaşlarının tepkisine rağmen verdi. Daha sonra Feyzioğlu ‘celladına aşık’ olduğunu belli edercesine sık sık Erdoğan’a desteklerini tekrarladı.

Erdoğan tarafından kürsü hakkı da elinden alınan dönemin TBB Başkanı Türkiye’deki adalet sisteminin siyasi erke teslim edilmesinin yılmaz savunucusu olarak dönüşümünü kanıtladı.

BİR HAFTADA NELER YAŞANDI? A HABER’DE ÇOKLU BARO SAVUNMASI

Meslek örgütlerini bölerek siyasi etkisini artırmak isteyen Erdoğan 2014 yılında yaşanan tartışma ile birlikte Türkiye Barolar Birliği’ne yönelik baskılarında el yükseltti. Feyzioğlu, çoklu baro sistemine karşı olduğunu açıklamasından kısa bir süre sonra 2020 yılında A Haber’de yasayı savunarak kendisini takip edenlerin yaşadığı şaşkınlığı arttırdı. Çoklu baro teklifini yazdığı yönünde iddiaları reddeden Metin Feyzioğlu, çoklu baro sistemine karşı olduğunu iddia etse de delege sayıları nedeniyle Anadolu’daki illerde baroların figüran rolünde olduğunu savunarak avukatların sorunlarının çözümü için iktidarın yasa değişikliklerine destek vermişti. Ancak Feyzioğlu’nun dönemin TBB başkanı olarak bir hafta öncesinde Teke Tek programında iktidar ve tartışmalı yasanın karşıtı konuşmalar yapmış olması akıllara bir haftada neler yaşandığı sorusunu da getirdi.

Yeniden TBB başkanı seçilen Feyzioğlu’nun baroların bölünmesini destekleyerek koltuğunu garanti altına aldığı yorumları da yapıldı. Öte yandan Türkiye’nin en ünlü avukatının Adalet Bakanlığı hayalleri de sık sık gündemde yer aldı.

“ÇOK ŞÜKÜR DEĞİŞTİM”

Kısa sürede Erdoğan’ın çoklu baro sistemiyle savunmayı kontrol altına alma hamlesinin önemli destekçilerinden biri olan Metin Feyzioğlu, Erdoğan’la yaşadığı tartışmanın ardından Hürriyet gazetesinde Oya Armutçu'ya “Bana diyorlar ki, ‘Sen değiştin’. Evet ben değiştim, tabii değiştim. Çok şükür değiştim. Benim sabahımla akşamım aynıysa, sabahtan akşama kadar geçen vaktimi ziyan etmişimdir. Tabii ki değişeceğiz, her gün bir şey öğreneceğiz, yanlışımız varsa düzelteceğiz” açıklamasını yaparak kendisi hakkındaki eleştirileri doğrulamıştı.

Etiketler
Metin Feyzioğlu