'Hz. Muhammed'in 'eman' verdiği kilise' olarak bilinen Tur-i Sina Manastırı Kilisesi yıkılmak üzere

Hz. Muhammed'in "eman" verdiği kilise olarak bilinen Turi Sina Manastırı'na ait kilisenin kolonları patlamış, zemini defineciler tarafından kazınmış. Tarihi kilise yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

'Hz. Muhammed'in 'eman' verdiği kilise' olarak bilinen Tur-i Sina Manastırı Kilisesi yıkılmak üzere

GERÇEK GÜNDEM- HABER MERKEZİ

İstanbul Fatih ilçesinde Balat mahallesinde bulunan Tur-i Sina Manastırı'na ait Yohannes Prodromos (Vaftizci Yahya) Kilisesi yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya.

Mısır'daki Aya Katerina Manastıra bağlı Manastır, bir kilise, bir kütüphane ve bir de metohiden (papaz evi) oluşuyor.

Rivayete göre Hz. Muhammed tarafından "eman" verildiği söylenen Tur-i Sina Manastırı'nın kapısında Hz. Muhammed'e ait olduğu iddia edilen bir el kabartması bulunuyor.

YAVUZ'UN FERMANI

Mısır fethi sırasında Yavuz'un askerleri çölden geçerlerken rahipler onlara su veriyor. Yavuz'un hoşuna gidiyor. 'Neden bunu yapıyorsunuz' diye soruyor. 'Sizin peygamberinizden eman aldık. Biz askerlere değil insana su veriyoruz' diye yanıt veriyorlar. Yavuz da bunun üzerine onlara İstanbul'da bir temsilcilik hediye ediyor.

TARİHİ KİLİSE'NİN KOLONLARI PATLAMIŞ

Tarihi kilisenin son durumuna ilişkin fotoğraflar ise endişe yarattı. 1970'li yıllarda mülhak vakıf ilan edilen tarihi manastıra Vakıflar Genel Müdürlüğü el koydu. 1974 yılından Anıtlar Kurulu tarafından tescilenen yapının son fotoğraflarında kolonlarının patladığı ve zemininin definecilerin yağmasına uğradığı görülüyor. Tarihi yapı bir an evvel müdahale bekliyor.

Etiketler
Kilis Define Lise