Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşa edildiği bölgede orman yangını: D-400 karayolu ulaşıma kapatıldı

Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Akkuyu Nükleer Santrali'nin de inşa edildiği ilçede çıkan orman yangını rüzgarın etkisiyle büyüdü. Yangına müdahaleler sürerken risk altındaki evler tahliye edildi.

Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşa edildiği bölgede orman yangını: D-400 karayolu ulaşıma kapatıldı

Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Akkuyu Nükleer Santrali'nin de inşa edildiği Büyükeceli Mahallesi'nin Karadere mevkiinde ormanlık alanda sabah erken saatlerde yangın çıktı. Yangın rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüdü.

Yangına 5 uçak, 3 helikopter, 40 arazöz, 300 personel müdahale ediyor. Öte yandan Karaman, Antalya, Adana, Konya illerinden takviye arazöz ve su tankerleri bölgeye intikal ettirildi.

Söndürme çalışmaları havadan ve karadan devam eden yangın, Silifke ilçesindeki Hırmanlı Mahallesi sınırına ulaştı. Bölgedeki bazı evler tedbir amaçlı boşaltıldı. Yangın nedeniyle Mersin-Antalya D-400 karayolu ulaşıma kapatıldı.

MERSİN VALİSİ HAMZA PEHLİVAN 410 VATANDAŞIN TAHLİYE EDİLDİĞİNİ AÇIKLADI

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan yangın nedeniyle 110 hanedeki 410 vatandaşın tahliye edildiğini açıkladı.

Vali Pehlivan, "Çok şükür insan can kaybımız yok. Mahallemize yakın hanelerde, 110 hanemizde 410 vatandaşımızı tahliye ettik. Herhangi bir sağlık problemleri yaşamadık. Evlerde de şu an bir sorun yok. Sadece ormanlık alan içinde metruk bir binanın yandığı tespit edildi. Şu an itibarıyla hummalı bir söndürme çalışması sürdürülüyor. 18 helikopter, 6 uçakla yangına müdahale ediliyor" ifadelerini kullandı.

Pehlivan, "Ayrıca 81 arazöz şu anda alanda çalışmalarını sürdürüyor. Personel sayımız da şu anda 524. Mücadele yoğun şekilde devam ediyor. Havadan, karadan ekiplerimiz müdahalelerini gerçekleştiriyorlar. Kısa süre içinde umarım söndürmeyi başarırız. Hepimize geçmiş olsun" dedi.

YANGINA GİDEN ORMAN PERSONELİ KAZA YAPTI: 3 YARALI

Karadan ve havan gerçekleştirilen müdahalelerde, rüzgarın sık sık yön değiştirmesi nedeniyle söndürme çalışmalarından güçlük yaşanırken, çalışmalara katılmak üzere giden Gülnar Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı bir arazözün kaza yapması sonucu 3 personel hafif yaralandı. Delikkaya köyü civarında meydana gelen kazada, araçta bulunan orman personelleri, çevredekilerin de yardımıyla kurtarılarak ilk müdahaleleri olay yerine çağrılan ambulansta gerçekleştirildi.

Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşa edildiği bölgede orman yangını: D-400 karayolu ulaşıma kapatıldı - Resim : 1

"RÜZGAR ÇALIŞMALARI ZORLAŞTIRIYOR"

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, sabahın erken saatlerinde Karadere mevkiinde çıkan orman yangınına hem havadan hem de karadan hızlı bir şekilde müdahale edildiğini belirterek, "Çalışmalar devam ediyor. Şu anda 12-13 tane hava aracı söndürme çalışmalarına havadan destek verirken, karadan da ekiplerimiz yangını kontrol altına almaya çalışıyor. Ancak rüzgarın sık sık yön değiştirmesi ve bölgedeki yoğun duman çalışmalarımızı zorlaştırıyor. Yangından yaklaşık 20-25 hektarlık bir alan etkilendi" dedi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Mersin Valiliğinin talebi üzerine; Gülnar ilçesinde çıkan orman yangınını söndürme çalışmalarına destek sağlamak amacıyla Kara Kuvvetlerimiz’den görevlendirilen 3 adet S-70, 5 adet AS-532 ve 1 adet CH-47 tipi helikopter yangına havadan müdahale ediyor" ifadeleri kullanıldı.

YURTTAŞLAR ENDİŞELİ GÖZLERLE İZLİYOR

Aşırı rüzgar ve rüzgarın sık sık yön değiştirmesi söndürme çalışmalarını güçleştirirken, alevler yakındaki Karadere Mahallesi'ne kadar ulaştı. Daha önce tedbir amaçlı 30'un üzerinde evin boşaltıldığı mahalledeki hayvanlar da jandarma ekiplerince yerleşim yerinden uzaklaştırıldı. Yerleşim yerine kadar ulaşan yangını endişeli gözlerle izleyen bölge halkı, yangından duydukları üzüntüyü dile getirirken, ekiplere de destek olmaya çalışıyor.

Etiketler
Mersin Akkuyu Nükleer Santrali Tahliye