İstanbul’un "orta noktası" tehdit altında

Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, Vezneciler semtinde bulunan ve İstanbul’un merkezini işaret ettiği rivayet edilen sütun için “İnsanlar manevi değer gördükleri için bu sütundan parça alabilirler. Bunun önüne geçmemiz lazım” diyor.

İstanbul’un "orta noktası" tehdit altında

GERÇEK GÜNDEM - FİLİZ GAZİ

İstanbul’un Fatih ilçesinde, Şehzadebaşı külliyesinin Vezneciler Caddesine bakan avlu duvarının köşesinde bulunan yeşil mermer sütun rivayete göre İstanbul’un orta noktasıdır.

İstanbul’un "orta noktası" tehdit altında - Resim : 1

Tarihi önemi olan sütunun hemen yanında yer alan tabelada şu ifadeler yer alıyor:

“Şehzade Camisi’nin ana caddeye bakan avlu duvarının Dede Efendi Caddesi tarafındaki köşesinde 38 cm çapında, 128 cm yüksekliğinde yeşil mermerden yapılmış bu taşın İstanbul’un merkezini işaret ettiği rivayet edilir.

Söz konusu somaki mermer taş hakkında birçok sözlü rivayet olmasına rağmen yazılı kaynak sadece Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’dir. Seyahatname’nin 1. cildinde İstanbul’daki tılsımlı taşları anlatırken Evliya Çelebi, “Mimar Sinan Şehzadebaşı Camii’ni öyle bir yere yapmak ister ki aynı zamanda İstanbul’un tam merkezinde yani ortasında olsun. İşte Suriçi’nden ölçüm yaparak İstanbul’un tam ortasının burası olduğunu tespit eder ve buraya bu mavi granit taşı kor. O’na göre burası İstanbul’un ortasıdır."

İstanbul’un "orta noktası" tehdit altında - Resim : 2

SÜTUN ACİL BİR ŞEKİLDE KORUNMAYA ALINMALI

38 cm çapında 128 cm yüksekliğe sahip olan dikilitaş kaldırım içinde kaldığı için pek dikkat çekmiyor. Birçok İstanbullunun yanından geçerken fark etmediği bu sütunun tarihçesinin de bilinmediği söylenebilir.

Arkeolog ve tarihi eser fotoğrafçısı Ömer Faruk Yavaşçay, “Dünyada eşi benzeri olmayan bu nokta, her yıl milyonlarca turist çekmesi gerekirken daha Türkiye’de hatta İstanbul’da bile çoğu insanın bildiği bir yer değil” diyor ve sütunun korunması için acil bir şeyler yapılması gerektiğini ifade ediyor:

“Sütunun bir kısmı zemin altında kalıyor. Önce betondan arındırılarak zeminin ortaya çıkarılması gerekiyor. Bakıldığında sıradan bir köşe başı gibi duruyor. Öncelikle kaldırım düzenlenmesi ve özel tasarım bir şey yapılması gerekiyor.”

İstanbul’un "orta noktası" tehdit altında - Resim : 3

“CAM FANUSUN İÇİNE ALINABİLİR”

Yavaşçay, üzerinde tahribatlar olduğu görünen sütun için önlemler alınması gerektiğini belirtiyor:

“İnsanlar manevi değer gördükleri için bu sütundan parça alabilirler. Bunun önüne geçmemiz lazım. Cam fanus içine alınabilir. Dikilitaşın tanıtımı için TV dizilerindeki ana kahramanların tam bu noktada buluşması sağlanırsa bu noktanın önemini ortaya çıkarabiliriz.”

İstanbul’un "orta noktası" tehdit altında - Resim : 4

İstanbul’un "orta noktası" tehdit altında - Resim : 5

Etiketler
İstanbul Tehdit