Kılıçdaroğlu'nun konuşmasındaki satır araları: 'Ecevit bu cümleyi, 'Karaoğlan' namıyla oy patlaması yaptığı 1973'te kullanmıştı'

Gazeteci Murat Sabuncu, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Balıkesir mitingindeki konuşmasını yorumladı; eski Başbakan Bülent Ecevit'ten yaptığı alıntının önemine dikkati çekti.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasındaki satır araları: 'Ecevit bu cümleyi, 'Karaoğlan' namıyla oy patlaması yaptığı 1973'te kullanmıştı'

T24 yazarı Murat Sabuncu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün Balıkesir'de on binlerce kişinin katılımıyla düzenlediği mitinge dair izlenimlerini aktardı ve önemli bulduğu noktaları okurlarıyla paylaştı.

Ana muhalefet partisi liderinin adaylık eğilimini netleştirdiğini ifade eden Sabuncu, Kılıçdaroğlu'nun "İktidarımızda uyuşturucu barolarından ve onlarla fotoğraf çektirenlerden hesap soracağız. Rüşvet alan büyükelçileri derhal görevden alacağız. Çiftçinin faiz borcunu sileceğiz. Ben söz verdim mi yaparım. Bugün mal varlığı konusunu kendileri için tehdit görenler gibi olmayacağım. Benim mal varlığımı araştırmazsanız namertseniz" sözlerine yer verdi, ardından 'Bay Kemal' çıkışına değindi:

"Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın kendine karşı bir tür ‘aşağılama sıfatı’ gibi kullandığı ‘Bay Kemal’i de farklı cümlelerle tarif etti:

'Bay Kemal olmak için önce ahlaklı olacaksın, kul hakkı yemeyeceksin, adaletli olacaksın, emperyal güçlerin önünde diz çökmeyeceksin. Bay Kemal olmak için Körfez ülkelerine el avuç açmayacaksın, bu ülkenin itibarını koruyacaksın. Bay Kemal olmak için İstanbul Sözleşmesi'ni bir hafta içinde yürürlüğe koyacaksın. Sen kim, Bay Kemal olmak kim.’

Kılıçdaroğlu konuşmasında özellikle ekonomi ilgili konularda daha önce sarf ettiği liberal politikalar karşıtı söylemi biraz daha sertleştirdi. 'Rakı sofralarında vatan kurtarılmaz' cümlesini daha önce kullanan Kılıçdaroğlu bu kez ‘viski şişesinden’ bahsetti:

'Hiçbir çiftçinin ektiği ürün, beslediği hayvan dolayısıyla zarar etmesine asla izin vermeyeceğiz. Yazın bir tarafa, Kılıçdaroğlu sözü deyin. Sen üretmezsen milyonlar aç kalır. Bu ülkede alın teri üreten kazanacak. Para babalarına ve tefecilere de beşli çetelere de izin vermeyeceğiz. Bunların iktidarı, havadan para kazananların iktidarıdır. Elinde viski şişesi, bankada milyonları var, faiz elde et, vergi muafiyeti getiriliyor. Olmaz kardeşim, izin vermeyeceğiz.'

'KARAOĞLAN' ALINTISI VE BALIKESİR ÖZETİ

Kılıçdaroğlu’nun ‘ikinci yüzyıl’ üzerine çalışmalarını bilenler ‘yeni devletçilik, güçlü sosyal devlet’ yazısını da hatırlayacaktır. Kılıçdaroğlu altılı masada değil ama meydanda sosyal demokrat vurguyu artırıyor. Bu minvalde kullandığı bir cümle ile bitireyim:

'Bu düzeni değiştireceğiz. Ecevit’in dediği gibi ne ezilen ne ezen insanca hakça bir düzen getireceğiz.'

Bülent Ecevit bu cümleyi, 'Karaoğlan' namıyla oy patlaması yaptığı 1973 yılında CHP’nin seçim beyannamesinde kullanmıştı. Yeniden gündeme gelişi tesadüf değil.

Gördüklerini özetle derseniz:

- CHP örgütü heyecanlı, iktidarı değiştireceklerine inançlı, çalışıyor.

- Kılıçdaroğlu adaylık eğilimini netleştiriyor.

- Yine Kılıçdaroğlu sosyal demokrat vurguları artırıyor. CHP’yi ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu iyi izlemek gerekiyor."

Etiketler
Murat Sabuncu Balıkesir Bülent Ecevit Miting