BTK-gate'in yankıları sürüyor: 'Simitçinin korkusu boşuna değilmiş'

Gazeteci Barış Yarkadaş, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'yla (BTK) ilgili ortaya çıkan son 'skandalı' değerlendirdi; "Simitçinin korkusu boşuna değilmiş" dedi.

BTK-gate'in yankıları sürüyor: 'Simitçinin korkusu boşuna değilmiş'

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) servis sağlayacılarından kullanıcıların tüm internet verilerini istemesi ve 2021 yılından beri WhatsApp konuşmalarının dahi şifrelenmeden iletildiğinin ortaya çıkması, son zamanlardaki en büyük 'skandal' olarak öne çıkıyor.

MedyaScope'tan Doğu Eroğlu'nun haberinde, BTK'ya giden trafik kayıtlarının her bir satırında abonenin adı ve soyadı, IP numarası, hangi uygulamayı ve internet sitesini kullandığı, ilgili veri alışverişinin başlangıç tarihi ve saati, veri alışverişinin ne kadar sürdüğü, ne büyüklükte veri alıp ne büyüklükte veri gönderdiği gibi bilgilerin yer aldığı aktarılıyordu:

“Girdiğiniz internet siteleri, WhatsApp’ta kimlerle yazıştığınız ya da telefonlaştığınız, konum verileriniz ve daha fazlası, her saat başı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) gönderiliyor. Ulaştığımız belgelere göre internet servis sağlayıcıları, bilgisayar ya da mobil cihaz üzerinden internete bağlanan tüm kullanıcıların trafiğini, her saat başı BTK’ya iletiyor. BTK’ya giden bu veriler anonim hâle getirilmiyor. Yani her bir veri paketi, kullanıcının kimliğiyle birlikte kuruma gönderiliyor.”

Korkusuz gazetesi yazarı Barış Yarkadaş, gelişmeyi 'Simitçinin korkusu boşuna değilmiş' başlıklı yazısında değerlendirdi.

"TV tartışmalarında sık sık kullanılan bir cümle var: 'Kardeşim, bu ülkede siyaset yapmayan bir simitçi bile telefonda konuşurken 'Abi belki dinleniyoruz ama yine de söyleyeyim' der. Siyasetçi de simitçi de doktor da eczacı da kısacası herkes telefonunun dinlenildiğini düşünüyor" diyen Yarkadaş, şöyle devam etti:

Sizi sıkmamak için teknik detaylarına yer vermediğim haberde yer alan bilgi ve belgeler, yurttaşlarımızın tam anlamıyla izlendiğini gösteriyor. Habere göre, internetteki her anınız ‘Büyük Birader’ tarafından kayıt altına alınıyor. Bu bilgilerin nerede, nasıl, kime karşı ve hangi amaçla kullanılacağı ise bilinmiyor.

'ÖNEMLİ BİR KONU'

Hem CHP’li Onursal Adıgüzel’in hem de Medyascope’tan Doğu Eroğlu’nun gündeme getirdiği bu konu, seçime giden Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden biri olmak zorundadır. Kişisel verilerimizin keyfi bir şekilde izlenip kaydedilmesi başlı başına bir hukuksuzluk olmasının yanı sıra ‘iletişim özgürlüğü’nün gaspı anlamına da gelmektedir.

Muhalefet umarım bu meseleyi yeniden gündeme getirerek Türkiye’nin AKP eliyle nasıl bir ‘Gözetim Cehennemi’ne dönüştürüldüğünü tüm halka anlatır. Ve sadece anlatmakla kalmaz; bu keyfi işlemi uygulayanlardan hesap soracağını da söyler…

Etiketler
Barış Yarkadaş Teknoloji