Bu defa Şırnak |Ağaç katliamının failleri aranıyor: “Her gün onlarca kamyon taşıyor”

Şırnak’ta her gün kesilen ve çok sayıda kamyon tarafından bölgeden çıkartılan ağaçlar çevre talanı hakkında endişeleri artırdı. Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, ağaç katliamı hakkında Gerçek Gündem’e konuştu.

Bu defa Şırnak |Ağaç katliamının failleri aranıyor: “Her gün onlarca kamyon taşıyor”

GERÇEK GÜNDEM - MERVE ÇOBAN /

Türkiye’de Ege ve Akdeniz bölgelerinden gelen yangın haberleriyle ağaçlarını kaybederken, Şırnak’tan da ağaç katliamı görüntüleri geldi.

İlde yapılan ağaç katliamının durdurulması için Şırnak Barosu tarafından kampanya başlatılırken tomrukların kamyonlara yüklendiği görüntüler kısa sürede Türkiye gündemine oturdu.

Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, ağaç katliamı ile ilgili soru işaretlerini Gerçek Gündem’e anlattı. Resmi kurumlara yaptıkları başvurularda faillere dair yanıt alamadıklarını vurgulayan Dilsiz, bölge halkının çevreye verilen zarar nedeniyle zorluklar yaşadığını söyleyerek mücadelelerinin devam ettiğini vurguladı.

Şırnak'taki ağaç katliamı hakkında dikkat çeken görüntüler:

KİMİN YAPTIĞI BİLİNMİYOR

Baro Başkanı Rojhat Dilsiz’e ilk olarak failin kim olduğunu sorduk. Dilsiz, “Biz de ona ulaşmak istiyoruz. Gündem yarattıkça yeni bilgiler, yeni görüntüler geliyor” ifadeleriyle çevredekilerin ve teknolojinin tanıklığı ile gözler önüne serilen uygulamanın kimler tarafından yapıldığına dair net bir bilgi olmadığını ifade etti.

Dilsiz, Güneyçam Mezrası’nda bulunan Bilecik Köyü’nde yaşayan dört yüz yurttaşın Şırnak İl Orman Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurduğunu ancak yanıt verilmediğini aktardı.

7 AYDA YÜZDE 8’LİK ORMAN ALANI KAYBEDİLDİ

Dilsiz, bölgenin çöle ve şantiyeye dönüşmesini istemediklerini belirterek “Raporlarımıza göre Şırnak’ta son 7 ayda yüzde 8’lik orman alanı kaybedildi. Bu veriler Ocak ayında. Ağaç kesimi bu tarihten sonra da aralıksız devam etti” sözleriyle kentteki duruma ait endişelendiren rakamları aktardı.

Rojhat Dilsiz, “Tüm yasal prosedürleri yerine getirdik. İrtibat kurmaya çalıştık. Bize gelen bilgiler koruculara jandarma tarafından ‘gidin ağaçsız bırakın’ denildiği yönünde. İhale verildiği ve rant söz konusu olduğu da iddia edildi” dedi.

Dilsiz, “Ağaç kıyımının bölgeyi çöle çevirmesini istemiyoruz. Her gün onlarca kamyon kesilen ağaçları taşıyor” dedi.

Dilekçede ise yurttaşların durumunu gözler önüne seren şu ifadeler yer aldı:

“Şırnak iki merkez ilçesine bağlı olan Güneyçam Mezrasi Bilicik köyümüzde kule ve yollar yaptıkları için ağaç kesimi yapıyorlar. Bizler kule ve yol yapılmasına karşı değiliz. Sadece gereğinden fazla ağaç kesimi yaptıkları için köyümüzde ağaç kesilmesini istemiyoruz. Köyümüzde ağaç olmadığında hayvancılık da yapamayız. Çöle dönüşecek köyü ne yapabiliriz. Biz köylüler aramızda imza topladık. Ağaçların kesilmesini istemiyoruz. Bu yüzden çok mağduruz. Mağduriyetimizin göz önüne alınarak gerekli işlemlerin yapılması hususunda.”

Bu defa Şırnak |Ağaç katliamının failleri aranıyor: “Her gün onlarca kamyon taşıyor” - Resim : 1

Etiketler
Şırnak