"Tüm öğrenciler yararlanacak" demişti: KYK borçlarında Erdoğan'ı yalanlayan faiz krizi

Erdoğan’ın KYK kredi faizlerine ilişkin sadece anaparanın geri alınacağını açıklamasının ardından bakanlık ve AKP kurmayları düzenlemenin geçmişe yönelik olmayacağını belirtti. Konuya ilişkin Avukat Baran Kaya, "Mevcut gecikme zamları hukuka aykırı" dedi.

"Tüm öğrenciler yararlanacak" demişti: KYK borçlarında Erdoğan'ı yalanlayan faiz krizi

GERÇEK GÜNDEM - ÖKKEŞ TAŞKIN - AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pazartesi günü Kabine Toplantısı'nın ardından KYK kredi faizlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "Kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Yani ana para" ifadelerini kullandı.

"TÜM ÖĞRENCİLER YARARLANACAK"

"Bu uygulamadan halen kredi geri ödemesi yapan tüm gençlerin yararlanacağını" duyuran Erdoğan, "Mezun olup geri ödemesi başlayacak 1 milyon 49 bin, kredi almış ancak henüz mezun olmamış 812 bin, geri ödemesi vergi dairelerince takip edilen 1 milyon 295 bin olmak üzere yaklaşık 3 milyon 157 bin gencimizin öğrenim kredisi sorununu kökten çözmüş oluyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren kredi ödemesi başlayacak öğrencilerimiz de artık sadece aldıkları kredi rakamı kadar sorumlu olacaklar" dedi.

"GEÇMİŞE YÖNELİK BİR DÜZENLEME OLMAZ"

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Türkiye gazetesi ve Milliyet gazetesinde AKP kurmayları ve bakanlık yetkililerinin görüşlerine yer verilen haberde, "Yapılacak çalışma geçmişe yönelik bir düzenleme olmaz, geleceğe yönelik olur. Tahsilat bu şekilde sağlanır" ifadeleri yer aldı.

"HERHANGİ BİR DÜZENLEMEYLE AYIRMAK ÇOK ZOR"

Konuya ilişkin Gerçek Gündem'e konuşan Hukukçu Baran Kaya, "Düzenlemeyi henüz görmedik, düzenleme ortaya çıkınca daha doğru şeyler söylebiliriz. Bu haberde bakanlık görevlisinin geriye dönük işlemeyecek demesi borcunu ya da en azından faizlerini ödemiş olanları kastediyor da olabilir. Ama gazetenin yorumu mevcut taksitlerini ödeyenleri etkilemeyeceği şeklinde. Açıklamada, borcu tahakkuk eden ama ödemeyenler arasında bir ayrım olup olmadığı belli değil. Kaldı ki bunu bu şekilde herhangi bir düzenlemeyle ayırmak çok zor" dedi.

"HUKUKSUZ İŞLEYEN BORÇLAR"

Kaya, "KYK borçlarını vadesinde ödeyemeyem, iş bulamayan yeni mezunlar için faiz dışında bir de gecikme zammı işliyor. Ancak ne Erdoğan'ın ne de bakanlığın açıklamasında buna ilişkin herhangi bir nokta yok. Üstelik uygulamada vergi daireleri borcu usule aykırı tahakkuk ettirdiği için gecikme zamları tamamen hukuksuz işleyen borçlar" ifadelerini kullandı.

"MEVCUT GECİKME ZAMMI HUKUKA AYKIRI"

"KYK borçlarının tahsili 'Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun'a göre yapılır" diyen Kaya, "Bu kanuna göre, vadesi bir kanunla belirlenmeyen kamu borçlarını tahakkuk ettirmek için önce vergi dairesi tarafından ihbarname gönderilip ödeme için 30 gün süre verilmesi gerekir. Daha sonra borç tahakkuk eder ve yine ödenmemesi halinde her ay gecikme zammı işletilmesi gerekir. KYK borçları da vadesi kanunla belirlenen borçlardan değildir. Dolayısıyla önce ihbarname gönderilmesi daha sonra borcun tahakkuku ve gecikme zammı işletilmelidir. Ancak uygulamada vergi daireleri borcu tahsil dairesi sıfatıyla bakanlıktan aldığında otomatik olarak tahakkuk etmiş halde alıyor ve doğrudan gecikme zammı işliyor. Bugüne kadar borcu ödemiş, ödeyen ya da ödememiş hiç kimseye ihbarname gönderilerek borcun tahakkuk ettirilmesi usulü uygulanmadı. Dolayısıyla mevcut gecikme zamlarının tamamı hukuka aykırı" diye belirtti.

KARAR YASALAŞINCA HAYATA GEÇECEK

Öte yandan e-Devlet üzerindeki sorun kafa karışıklığı yaratmıştı. KYK borcundaki faizlerin silinmesine ilişkin uygulamanın, karar yasalaşınca hayata geçeceği öğrenildi.

Etiketler
KYK faizlerinin silinmesi Bakanlık Faiz Kredi