Avukat Kerem Altıparmak: Adalet Bakanlığı AİHM'in Kavala kararı konusunda kamuoyunu yanıltıyor

İnsan hakları hukukçusu avukat Kerem Altıparmak Adalet Bakanlığı'nın AİHM kararına ilişkin açıklamasının yanıltıcı olduğunu söyleyerek, "Bakanlığın iddiasının tersine kimse Türkiye'den kararları uygulama konusunda örnek bir ülke olarak bahsetmiyor" dedi.

Avukat Kerem Altıparmak: Adalet Bakanlığı AİHM'in Kavala kararı konusunda kamuoyunu yanıltıyor

İnsan hakları hukukçusu avukat Kerem Altıparmak, Adalet Bakanlığı'nın Osman Kavala hakkında verilen AİHM kararına ilişkin açıklamasının yanıltıcı olduğunu söyledi.

Adalet Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala kararının icrasına ilişkin aldığı yeni karara tepki göstermişti.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye, AİHM kararlarına uymayı taahhüt etmiş ve bu taahhüdünün gereğini daima yerine getirmiş bir ülkedir. Türkiye, AİHM kararlarına uyma oranı en yüksek ülkelerden biridir” denilmişti.

Altıparmak, Twitter'dan açıklama yaparak "AİHM Büyük Daire önündeki 22 dosyanın sadece biri AİHM kararlarının uygulanmamasına ilişkin. O yüzden diğer davalardan farklı olarak tek bir hukuki sorun vardı ve tutuklu bir kişiye ilişkin olduğu için acildi. Elmalar ve armutlar karşılaştıramazsınız" dedi.

Altıparmak şöyle devam etti:

"Türkiye stratejik olarak ana sorunları çözmeyip, tekrar eden davaları kapattığı için toplamda kararları uyguluyor gibi gözüküyor ama esasen bu da doğru değil. Rusya'nın ayrılmasından sonra 139 öncü davayla en çok uygulanmamış öncü derdest karar Türkiye hakkında.

Toplam uygulanmayan karar sayısı 510 ve Rusya sonrası o kategoride de Türkiye 2. sırada.

Türkiye'nin yapısal sorunları çözmediği için hala açık olan 15-20 yıllık yaşam hakkı, işkence yasağı, ifade özgürlüğü, toplantı hakkı, vicdani ret gibi çok sayıda önemli kararı var.

Bir başka deyişle, Bakanlığın iddiasının tersine kimse Türkiye'den kararları uygulama konusunda örnek bir ülke olarak bahsetmiyor. Tam tersine Türkiye en ciddi meseleleri uzun yıllar çözüme kavuşturmaması nedeniyle AİHM kararlarının uygulanmasında en sorunlu üyelerden biri."

Etiketler
AİHM Adalet Bakanlığı İnsan hakları Türkiye