Marmaris'te orman yangınında üçüncü gün | Soylu 'tespitimiz var' demişti, 1 kişi gözaltına alındı

Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangını sürerken Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin açıklamaları yurttaşların yaşadığı endişeyi artırdı.

Marmaris'te orman yangınında üçüncü gün | Soylu 'tespitimiz var' demişti, 1 kişi gözaltına alındı

GERÇEK GÜNDEM -

Muğla'nın Marmaris ilçesi Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkiinde ormanlık alanda 21 Haziran'da saat 20.00 sıralarında çıkan yangın devam ediyor.

Yangının söndürülmesi için çalışmalar devam ederken orman işçileri ve itfaiye ekipleri, gece boyunca yangına karadan müdahale etti. Yangına, sabahın ilk saatlerinden itibaren havadan da müdahale edilmeye başlandı.

Yangınla ilgili bir kişi gözaltına alındı.

400 hektarı aşkın alanda etkili olan orman yangını, 5 ayrı noktada ilerliyor. Havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam ederken, çevre illerden söndürme çalışmalarına destek ekibi geldi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da çalışmaları takip etmek üzere bölgeye gitti.

Bördübet ve Değirmenyanı bölgesinde tahliye edilen ev sayısı 51 oldu. Dün bazı hanelerin boşaltıldığı Değirmenyanı mevkisindeki yangın koordinasyon merkezi de tedbir amaçlı tahliye edildi.

BİTKİ ÖRTÜSÜ SİYAHA BÜRÜNDÜ

Marmaris’te yangının ilk çıktığı Bördübet mevkiinde bulunan yeşil örtü siyaha büründü. Aynı zamanda Yaban Hayatı Koruma alanı içinde kalan bölge artık siyah bir örtü ile kaplandı. Kızılçam ve Sığla örtüsü ile kaplı olan bölge adeta çöle dönmüş vaziyette.

Orman yangınının ilk çıktığı yeşil örtü siyaha bürünürken, bölgede Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan su havuzlarına da tanker ve traktörler ile arazöz ve helikopterlerin su alması için su taşınıyor. Yangınların söndürülmesinde çok önemli bir yere sahip olan yangın su havuzları sürekli olarak bölgedeki yerel yönetimler, işletmeler, STK’lar ve vatandaşlar tarafından düzenli olarak su taşınıyor.

Marmaris'te orman yangınında üçüncü gün | Soylu 'tespitimiz var' demişti, 1 kişi gözaltına alındı - Resim : 1

BAKAN KİRİŞÇİ YÜREKLERE SU SERPMEDİ!

SABOTAJ ŞÜPHESİ

Bakan Soylu ise ''Bir kerede 7-10 ton su atan TSK helikopterleri görevde. Gece görüşlü helikopterler normal gece uçak helikopterler gibi değildir. Bütün yükseklik alçaklıkları haritalandırma gerekir. Bu helikopterlerle ilgili ortaya konulacak adımları o kadar iyi hesap edilmesi gerekir ki bir başka facia ile karşı karşıya kalmayalım. Gece görüşlü helikopterler bu gece veya yarın gece uçuşlarına başlayacak. Yangının nasıl çıktığına yönelik bir tespitimiz ve kimliğimiz var. Arkadaşlarımız üzerindeler. Yakın zamanda kamuoyu ile paylacaşağız" dedi.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Muğla’nın Marmaris ilçesindeki orman yangınına bin 12’si Orman Genel Müdürlüğü olmak üzere toplamda 2 bin 851 personelin müdahale ettiğini ve bölgedeki 274 vatandaşın tahliye edildiğini açıkladı.

AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada, Marmaris’te meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmalarının Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ile eşgüdüm halinde yürütüldüğü kaydedildi. 21 Haziran günü saat 14.02’de Dalaman’da, 22 Haziran günü saat 09.30’da Fethiye’de, saat 13.50’de Köyceğiz’de ve saat 14.20‘de Seydikemer’de çıkan yangınların kontrol altına alındığı belirtilen açıklamada, Marmaris’teki yangına müdahalenin sürdüğü ifade edildi. Yangını söndürme çalışmalarına katılan personel ve araç sayısını da açıklayan AFAD, şu bilgileri paylaştı:

“Bin 12’si Orman Genel Müdürlüğü olmak üzere toplamda 2 bin 851 personel görev yapmaktadır. AFAD koordinasyonunda Muğla iline 14 ilden toplamda 111 araç görevlendirmesi yapılmıştır. Bölgedeki çalışmalar için 41 hava aracı (27 helikopter, 14 uçak), 330 arazöz ve 96 iş makinesi, 28 itfaiye ve su tankeri, 24 TOMA, 2 İHA olmak üzere toplamda 815 araç görevlendirilmiştir.”

Bölgede sıcaklığın en yüksek 34 derece, rüzgarın saatte 22 kilometre, nem oranının ise yüzde 36 olmasının tahmin edildiği ifade edilen açıklamada, “Yangınlar sırasında Marmaris ilçemizde toplamda 274 kişi tahliye edilmiştir. Tahliye edilen vatandaşlarımızdan talep edenler otelde misafir edilmektedir. Ayrıca 83 hayvan ve 52 aracın tahliyesi sağlanmıştır. 11 tahliye edilen vatandaşımıza barınma hizmeti verilmektedir” denildi.

Açıklamada Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün 12 personel ile hasar tespit çalışmalarını yürüttüğü belirtilerek, Afet Enerji Grubu’nun 50 personel ve 16 platformlu araçla görev yaptığı, grubun il genelinde enerji nakil hattı hasarı ve elektrik verilemeyen mahalle bulunmadığı bilgisini ilettiği kaydedildi. Afet Haberleşme Grubu'nun yangın sahasında 9 personelle görev yaptığı, muhtemel arızalara karşı ekiplerin hazır bekletildiği de belirtilen açıklamada, 5 mobil baz istasyonunun oluşabilecek ihtiyacı karşılamak için sahada hazır bulunduğu ifade edildi. Can kaybı ve kayıp herhangi bir vatandaş olmadığı, yangın nedeniyle 7 kişinin dumandan etkilendiği, 3 kişinin hastanede tedavilerinin devam ettiği kaydedilen açıklamada, sağlık ekiplerinin 13 ambulans, 15 UMKE aracı, 1 motorize tim, 1 komuta kontrol aracı ve 135 personel ile müdahalede bulunulduğu vurgulandı. Bölgede bin 250 çorba, bin 210 kumanya, 3 bin 150 sıcak yemek, 250 ikram malzemesi, 3 bin 80 su dağıtımı yapıldığı belirtilen açıklamada, 48 kişiye psikososyal destek hizmeti sunulduğu bildirildi.

AFAD’ın açıklamasında şunlar ifade edildi:

“22 Haziran 2022 tarihinden itibaren Muğla ili genelinde yangın afeti nedeniyle su kesintisi ya da basınç düşüklüğü yaşanan mahalle-mevkii bulunmamaktadır. Muğla Defterdarlığından 10 personel hazır şekilde sahada beklemektedir. Merkez Bölge Trafik ve bağlı istasyonlarına ait yangın bölgesi sorumluluk alanında ve güzergahlarda herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır.”

BELEDİYE BAŞKANINDAN YENİ AÇIKLAMA

Twitter hesabından video ile açıklama yapan Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, "Yangının üçüncü günü, maalesef kontrol altına alabilmiş değiliz. Bununla da alakalı canhıraş şekilde çalışmalarımız devam ediyoruz" diye konuştu.

"Şu anda da Ayın Kavşağı olarak değerlendirdiğimiz yerde çalışmalarımızı hızlandırmış bulunuyoruz" diyen Oktay, "Yangının merkez bölgeye ulaşmaması için de yol kenarlarındaki genişlikleri çoğaltmak adına birtakım ağaçların kesilmesini ve devrilmesini gerçekleştiriyoruz, tüm ekipler görev başında" ifadelerini kullandı.

Yolların genişletildiği belirten Oktay, ikinci paylaşımında "Yangına müdahale eden tüm ekiplerle Yeşilbelde kavşağındayız. Yolları genişletip yol kenarlarına çukur açarak koridor oluşturmaya çalışan ekipler canla başla çalışıyor. Tüm çabamız bu bölgeye doğru hızla ilerleyen alevlerin önünü kesebilmek" dedi.

BAKAN KİRİŞÇİ: YARIN RÜZGAR OLMASAYDI DAHA UMUTLU OLACAKTIK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla Afet Koordinasyon Merkezi'nde Marmaris'teki yangınla ilgili son durumu gazetecilerle paylaştı.

Kirişci, yaptığı açıklamada, millet olarak zor günlerde böyle bir dayanışmayı sergiliyor olmanın anlamlı ve önemli olduğunu söyledi.

Yangının kısa sürede söndürülmesi için çalıştıklarını belirten Kirişci, "Ümitsiz değiliz, çalışmalarımızı yarın da aynı kararlılıkla sürdüreceğiz. Temennimiz bu yaşamız olduğumuz hadisenin kısa zamanda olumlu bir şekilde neticelenmesidir. İnşallah bunu yarın rüzgar eğer bu kadar şiddetli olacak bilgisini almamış olsaydık daha fazla ümitvar olacaktık. Ama ümitsiz değiliz, yarın da çalışmalarımızı aynı kararlılıkla sürdüreceğiz" diye konuştu.

Tüm personele ve basın mensuplarına da teşekkür eden Kirişci, herkesin çalışmalara emek verdiğini, katkı sunduğunu ifade etti.

Bakan Kirişci, "Bu arada kendileri burada yok ama Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın burada bazı ailelere değil, ihtiyaç sahibi bütün ailelere, tahliye edilen evleri karşılığında 3'er bin lira nakit olarak ödeme işlemleri de gerçekleştirilmiştir. Bakanlığımızın ve dolayısıyla hükümetimizin bu faaliyetini de paylaşmak isterim." ifadesini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da bilgilendirme sırasında eksiklikleri sorumlu müdürlere sorup, giderilmesi konusunda talimat verdi.

"YANGINDAN 29 KİŞİ ETKİLENDİ"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınından etkilenen 2 kişinin tedavi gördüğünü duyurdu.

Twitter hesabından açıklama yapan Fahrettin Koca, yangından 29 kişinin etkilendiğini ve 12'sinin hastaneye kaldırıldığını aktardı.

Koca, "Muğla’nın Marmaris ilçesi Hisarönü Bördübet mevkiinde meydana gelen orman yangınında, son durum itibariyle yangından 29 kişi etkilendi. 12 kişi olay yerindeki ambulanslarla hastaneye nakledildi, 17 kişi ise nakle ihtiyaç duymadı. Hastanede tedavisi devam eden 2 kişi var" ifadelerini kullandı.

Etiketler
Marmaris Muğla Gözaltı Vahit Kirişçi