Soma A.Ş. ölen madencilerin yakınlarına eziyet çektirmeye devam ediyor: 'Emekli maaşı hesabına bile haciz koydular'

Soma Katliamı’nda yakınlarını kaybeden ailenin banka hesaplarına Soma A. Ş. tarafından haciz konuldu. Avukat Seçil Ege, “Şu an bu insanlar maaşlarını dahi çekemiyorlar. Bütün banka hesapları bloke olmuş durumda. Yaptıkları usule de aykırı" dedi.

Soma A.Ş. ölen madencilerin yakınlarına eziyet çektirmeye devam ediyor: 'Emekli maaşı hesabına bile haciz koydular'

GERÇEK GÜNDEM - FİLİZ GAZİ

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te yaşanan maden faciasında 301 madenci hayatını kaybetmişti. Katliamın üzerinden 8 yıl geçti. Bu süre içinde tutuklu sanıkların tamamı tahliye edildi.

Katliam dolayısıyla ölenlerin yakınları tazminat davaları açtılar. Ancak bu tazminatları Soma Kömür A. Ş, değil Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ödedi. Buna rağmen Soma Kömür A.Ş, 10 bin TL’lik karşı vekalet ücreti için, katliamda ölen kişinin babasının ve beş kardeşinin mal varlığına haciz koydurdu.

Avukat Seçil Ege, bu süreci “Cengiz Ç. katliamda öldü. Abisi Fethi Ç. 9 saat sonra sağ kurtuldu. Biz de babası ve kardeşleri adına tazminat davası açmıştık. Bu dava çok uzun sürdü. Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ve Soma A.Ş. elinden geldiğince bu dosyaları uzatabilmek için uğraştılar, nihayetinde belli bir miktarda tazminata takdir oldu. Reddedilen miktar üzerinden karşı tarafa bir vekalet ücreti çıktı. Biz tazminatlarımızın tahsil edilmesi için Salihli İcra Dairesi’nde takibe koyduk” diye anlatıyor.

Ege, Soma A.Ş. vekillerinin de İstanbul Bakırköy’de icraya başvurarak kendilerine takdir olunan 10 bin 175 TL vekalet ücretini icraya koyduklarını belirterek şunları söyledi:

“Bütün dosyalarda bu tazminat ödemelerini Soma A.Ş. yapmadı, TKİ yaptı. Bizim dosyamızda TKİ ödeme yapacağı sırada, bu vekalet ücretine dair icra dosyası üzerinden bizim dosyamıza haciz koydular. Bu 10 bin TL tahsil edilsin diye… Sonrasında TKİ parayı yatırdı. Soma A.Ş. iflasını açıkladığı için vekalet ücretlerini oradan çekemedi, bizim dosyamızda paraları duruyor olmasına rağmen kalkıp müvekkilim olan ölenin babası ve beş tane kardeşinin bütün mal varlığına haciz koyuyorlar.”

Ege, yapılanın hukuka da aykırı olduğunu belirterek Soma A.Ş.’nin aileye eziyet etmeye devam ettiğini şu sözlerle dile getirdi:

“Şu an bu insanlar maaşlarını dahi çekemiyorlar. Bütün banka hesapları bloke olmuş durumda. Bunlar usüle de aykırı. Çünkü alacak miktarının çok fazla üstünde haciz yapamazsınız. İkinci emekli maaşına haciz konması yasak. Emek maaşına doğrudan haciz koyamayacağı için emekli maaşının yattığı banka hesabına bloke koyuyorlar. Dolaylı olarak maaşını da haczediyorlar. Zaten doğru düzgün mal varlığı olmayan gariban insanlar. Bu yapılan hacizleri de farkında değildik. Paraya çok sıkıştıkları için kardeşlerden bir tanesi arabasını satmaya kalktığında Noter’de fark ediyor.”

“Bu insanların kardeşlerini öldürüyorlar, hiçbir ceza almıyorlar ve hiçbir tazminatı ödemedikleri, pişmanlıklarına dair iyi niyetli yaklaşım göstermedikleri gibi bir de ödemedikleri devlete yani bizim vergilerimizden oluşan kamuya bütçeden ayrılan paradan bir de vekalet ücretlerini almak için uğraşıyorlar. Bu insanları hala sömürmeye, eziyet etmeye devam ediyorlar. İcra da bu işlemleri kontrol etmeksizin gerçekleştiriyor.”

Etiketler
Soma Emekli Muş Emekli maaşı