"Orman yangınları ne hikmetse rüzgarlı havalarda ve akşamüstü çıkıyor"

CHP'li Burak Erbay, “Yangınlar ne hikmetse rüzgarın şiddetli olduğu zamanlarda, hava müdahalesinin yapılamayacağı zamanlarda, akşamüstü ortaya çıkıyor” dedi. Eski THK Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Duman, uçaklar hakkındaki tartışmalara dikkat çekti.

"Orman yangınları ne hikmetse rüzgarlı havalarda ve akşamüstü çıkıyor"

GERÇEK GÜNDEM - FİLİZ GAZİ /

Geçen yaz olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin bazı yerlerinden yangın haberleri gelmeye başladı. Muğla'nın Dalaman İlçesi’ndeki orman yangınından sonra akşam saatlerinde Marmaris ilçesi Hisarönü Mahallesi'nde Bördübet Mevkii, Küfre Koyu ile bu iki bölgenin ortasında üç noktada aynı anda başlayan orman yangını halen devam ediyor.

CHP Muğla milletvekili Burak Erbay, dün Dalaman İlçe’sinde Gürkoy Mahallesi’nde yangın çıktığını, müdahale yapıldığını, tam söndürüldü derken 19:00 sularında Marmaris Bördübet Mevkiinden yangın haberi geldiğini söyledi.

Erbay, bir süre sonra yangının kendi haline bırakıldığını vurgulayarak şöyle konuştu:

“İlk etapta helikopter müdahale oldu ama yeterli olmadı. İki, üç farklı yerde yangın çıktı ve rüzgar olduğu için yangın yayıldı. Hava kararınca helikopter de ortadan kayboldu. Karadan müdahale başladı. Önce Muğla ekipleri, sonra civardaki orman ve belediye ekipleri yangını söndürmeye çalıştı ama rüzgarın etkisiyle birkaç koldan yangın hızla yayıldı. Karadan su sıkarak müdahale etme imkânı kalmadı. Bir süre sonra ekipleri çekip, yangını kendi haline bıraktılar. Sabaha kadar farklı kollardan yangın devam etti.”

Dün yangın bölgesine giden İçişleri Bakanı ve Tarım Orman Bakanı’nın açıklamasını hatırlatan Erbay, söylenildiği gibi uçakların gönderilmediğine dikkat çekti:

“İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Tarım Orman Bakanı Vahit Kirişci, dün yangın bölgesine geldiler. Şöyle bir açıklama yaptılar: ‘Gün ağarır ağarmaz, 20 helikopter, 14 uçakla müdahale edilecek.’ Söyledikleri gibi ne 20 helikopter, ne 14 uçak geldi. Bir uçak gördüm, sorti yaptı, gitti. Zaten 14 tane uçağın aynı anda böyle bir yangına müdahale etme şansı yok.”

TECRÜBELİ ELEMAN YOK, GENÇ EKİPLER İSE TEDİRGİN

Erbay, yangınların çıkış zamanına dikkat çekerek şunu söyledi:

“Yangınlar ne hikmetse rüzgarın şiddetli olduğu zamanlarda ve hava müdahalesinin yapılamayacağı zamanlarda, akşamüstü ortaya çıkıyor.”

Orman ekiplerinin imkân dahilinde müdahale ettiğini söyleyen Erbay, orman teşkilatı içinde tecrübeli eleman kalmadığına, yerlerine gelenlerin ise genç ve tedirgin olduğuna dikkat çekerek “part-time ormancılık yapılıyor” dedi:

“ ‘Emniyet şeritleri’ dedikleri bir yöntem var. Yani araları açmaları gerekiyor. Greyderlerle yol açmaya çalışıyorlar. Yangın çıktıktan sonra ağaçları devirmeye başlıyorlar. Ekipler ellerinde kesim motorları, büyük iş makineleri ile geliyor, ağaçları keserek bari burada önünü keselim çabası başlıyor. Dün de bu oldu. Bunların önceden planlanması gerekiyordu. Orman teşkilatı içinde yetkin insanlar kalmadı. Liyakata dayalı olmayan usüllerle genç arkadaşları aldılar. Tecrübeli değiller, yeterli eğitimi almamışlar. Tedirginler. Bir de bu ekipler 6 aylık orman işçisi. Part-time ormancılık yapılıyor. Hepsinin toplamında ormanlar cayır cayır yanıyor.”

UÇAKLARA KUŞLAR YUVA YAPTI DEMİŞLERDİ

Eski THK (Türk Hava Kurumu) Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Duman, “hurda” denilen uçakların 1 Temmuz’da sahaya sürüleceğini söyleyerek şunları kaydetti:

“Üç yıldır bizim uçaklarımız yok. Türk Hava Kurumu’nun uçakları kısa sürede yangını söndürür. Çünkü hareket kabiliyeti yüksektir. Tabiri caizse ağaçların tepesine kadar dalan uçaklardır bunlar. Üç yıldır ihale vermiyorlardı. Bunla ilgili ithamlarda bulunamayız ama neden bizden alınmadı da yüksek fiyata geçen yıl Rus uçaklar getirildi? Hatırlayın, biri de düşmüştü. Çünkü arazi şartlarına uygun değildi.”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçen yıllarda İzmir'deki orman yangınlarına müdahale edilmesine ilişkin devam eden tartışmalarla ilgili "Apronda altı tane uçak gözüküyor, üç tanesinin motorunun içine kuşlar yuva yapmış. Motor yok." demişti. Bu sözü hatırlatan Bayram şöyle konuştu:

“Hani uçaklara kuşlar yuva yapmıştı. Hani hurdaydı? Geçen sene aynı uçaklardan İspanya’dan kiraladılar. Yeni gelen bakan bu uçaklara görev verdi. Neden?”

Yetenekli pilotların işten çıkarıldığını ve sonra çoğunun geri alındığını hatırlatan Bayram şunu dedi:

“Hava Kuvvetleri’ndeki bir F-16 pilotuna bu uçakları versen, olmaz. Zor yetişen pilotlar bunlar. Hava Kurumu’nda çok yetenekli pilotlarımız mevcuttu. İşten atıldılar sonra çoğu işe geri alındı. Madem çıkartacaktınız şimdi niye geri aldınız?”

Etiketler
Orman yangınları Şiddet Yangınlar Burak Erbay