Mapa ve Limak’ın İGA’daki hisseleri Cengiz ve Kalyon’a geçti

Rekabet Kurulu, İstanbul Grand Airport’taki (İGA) Mapa İnşaat ve Limak İnşaat’ın hisselerinin Cengiz Holding ile Kalyon Holding’e devredilmesine onay verdi.

Mapa ve Limak’ın İGA’daki hisseleri Cengiz ve Kalyon’a geçti

Rekabet Kurulu, Mapa İnşaat ve Ticaret AŞ ve Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ’nin İstanbul Havalimanı’nı inşa etmek ve 25 yıl boyunca işletmek amacıyla 7 Ekim 2013 tarihinde kurulan İstanbul Grand Airport’taki (İGA) hisselerinin Cengiz Holding ile Kalyon Holding’e devrine onay verdi. Kurul, elektrikli kamyon ve otobüslerin şarj ağı için ortak girişim kurulmasına da vize verdi.

TELE 1'in haberine göre Rekabet Kurulu, bazı devralma ve ortak girişim kurulması işlemlerinin onaylanmasına karar verdi. Kararlar, Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yer aldı:

"Mapa İnşaat ve Ticaret AŞ ve Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ’nin, İGA Havalimanı İşletmesi AŞ, IST Bilişim Teknolojileri AŞ, TAYA Liman İşletmesi AŞ, TAYA Gayrimenkul Yatırım İşletmeleri AŞ ve İGA Güvenlik Hizmetleri AŞ’de sahip olduğu hisselerin, Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ve Kalyon Havacılık ve İnşaat AŞ tarafından devralınması işlemine ve Murathan Doruk Günal ve Turhan Serdar Bacaksız’ın, TAYA Yolcu Hizmetleri AŞ ve TAYA Petrol Yatırımları AŞ’de sahip olduğu hisselerin Mehmet Kalyoncu ve Cengiztur Turizm AŞ tarafından devralınması işlemine izin verildi.

Mapa İnşaat ve Ticaret AŞ ve Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ’nin, İGA Havalimanları İnşaatı Adi Ortaklığı Ticari İşletmesi’nde bulunan paylarının Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ve Kalyon Havacılık ve İnşaat AŞ tarafından devralınması işleminin kapsamda olmadığı kararına varıldı."

"BAE'YE SATILMAK İÇİN YIKIMI HIZLANDIRILDI"

Yeni havalimanın satışı tartışmalarının iddialarının gündeme geldiği dönemde sahiplik yapısında değişikliğin onaylanması dikkat çekti. İYİ Parti İBB Grup Sekreteri ve İBB Meclis üyesi Ali Kıdık İstanbul Atatürk Havalimanında pistlerin söküm işlemlerinin başlamasının, yeni havalimanın Birleşik Arap Emirlikleri'ne satışını hızlandırmak için yapıldığını ileri sürmüştü. Gerçek Gündem'den Rıdvan Akar'a konuşan Ali Kıdık ş: unlaru kaydetmişti:

“Atatürk Havalimanı’nın apar topar yıkmak istemelerinin asıl nedeni İstanbul Havalimanı satış görüşmeleri. Abu Dabi Havalimanı işleticisi AUH en ciddi alıcı. Alıcı, İstanbul Havalimanı’nı almak için Avrupa yakasında başka bir havalimanı işletilmeyeceğini fiziki olarak görmek istiyor. Bu sebeple iş makineleri oraya yığıldı. Öte yandan İstanbul Havalimanı’nın satın alınmasının arkasından ikinci adım devreye girecek. Bu tip havalimanı işleten yatırımcılar aynı zamanda o ülkenin yerli havayolunu da işletmek ister. HUB olarak milli havayolumuzun kullandığı İstanbul Havalimanı yeni alıcıları tarafından satın alınma ihtimali çok yüksek. Zira alıcı Abu Dabi Havalimanı’nı işletirken Etihad Havayolları’nın da sahibi. ADAC (Abu Dabi Havayolları) olmazsa devreye Katar girecek. Katan Havalimanı’nı işletenler Katar Airways sahibi. Dolayısıyla Katar Havayolları da THY’ye sahip olmak isteyecek.”

Etiketler
Cengiz Holding İstanbul