Mehmet Ocaktan: Fukaralık endeksinde artık diplerde bile yer bulmakta zorlandığımız günler yaşıyoruz

Karar yazarı Mehmet Ocaktan, Gezi davasında verilen tutuklama kararlarını ve Türkiye'nin demokratik dünya ile bağının koptuğunu yazdı.

Mehmet Ocaktan: Fukaralık endeksinde artık diplerde bile yer bulmakta zorlandığımız günler yaşıyoruz

Gezi Davası’nın geçtiğimiz ay görülen karar duruşmasında, Gezi Direnişini finanse ve organize etmekle suçlanan Osman Kavala müebbet hapis cezası alırken Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi 18’er yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. AKP'den milletvekili aday adayı olan hakim üyenin de yer aldığı mahkeme heyetinin verdiği karar skandal olarak yorumlanırken yurdun dört bir tarafında protesto edildi.

Karar yazarı Mehmet Ocaktan, bugünkü yazısında karara yönelik eleştirilerini ve Türkiye'deki hukuksuzluklar hakkında değerlendirmelerini aktardı.

Mehmet Ocaktan, Gezi davasında verilen tutuklama kararlarına "Uzun süredir zaten komada olan hukuki görünürlüğümüz, son olarak Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmesiyle birlikte telafisi zor bir yara almış bulunuyor." ifadeleriyle dikkat çekti.

Ocaktan, Türkiye'de hukuka ve bağımszı yargıya daha önce de zarar verildiğini, "Mesela 2021 yılında ‘Hukukun üstünlüğü endeksi’nde 139 ülke arasında 117’nci sıraya gerildik. Aynı yılın ‘Basın özgürlüğü endeksinde’ ise 180 ülke arasında 153’üncü sıraya geriledik. Yabancı yatırımcıların neredeyse dönüp bakmaktan bile imtina ettiği bir ülke olarak sonunda Mali Eylem Gücü’nün raporunda kara parada gri listeye düşmüş bulunuyoruz. Ve doğal olarak ‘hukuk devleti’nde ortaya çıkan yaralı görüntümüzün sonucunda fukaralık endeksinde artık diplerde bile yer bulmakta zorlandığımız günler yaşıyoruz." sözleriyle hatırlattı.

Türkiye'nin hukuk dışı uygulamalar nedeniyle gelişmiş ve demokratik ülkeler ile ekonomik ve siyasi ilişkilerinin de zarar gördüğünü yazan Ocaktan, "Kısacası, faturası neye mal olursa olsun hukuka, demokrasiye meydan okuyarak “yerli-milli” olmaya devam… Bu konuda Merkez Bankası'nın eski baş ekonomisti ve ekonomist Hakan Kara’nın yüzde 70'e dayanan enflasyon verilerine ilişkin yaptığı güncel hesaplamalar son derece çarpıcı. Kara’nın hesaplamalarına göre, nisan ayındaki enflasyonun 20 puanı dış faktörlerden kaynaklanırken 50 puanın ise Türkiye'ye özgü ‘yerli-milli’ faktörlerden oluştuğu ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.

MEHMET OCAKTAN'IN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Gezi davası Türkiye