Özdağ, ırkçı provokasyonlarına dikkat çekti: Kim bu Ataman Kardeşliği?

Ümit Özdağ, İçişleri Bakanlığı'na yürüyüşünde Ataman grubunun faaliyetleri ile partisinin bağlantısının olmadığını açıkladı. Irkçı provokasyon uyarısı yapan Özdağ, Süleyman Soylu'yu suçladı.

Özdağ, ırkçı provokasyonlarına dikkat çekti: Kim bu Ataman Kardeşliği?

GERÇEK GÜNDEM HABER MERKEZİ / 2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaşın etkisiyle Türkiye'ye çok sayıda Suriyeli, geçici koruma statüsünde sığındı. Bölgesel gerilimler ve çatışmaların artması nedeniyle Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerden de Türkiye'ye çok sayıda kaçak göçmen geldi.

Göç İdaresi Başkanlığı'nın verilerine göre ise Türkiye’de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı 21 Nisan 2022 tarihi itibarıyla 3 milyon 762 bin 385 kişi oldu.Türkiye'de artan ekonomik kriz nedeniyle öfke iktidarın hatalı politikalarıyla savunmasız gruplar arasında yer alan geçici sığınmacılara yöneldi.

Toplumsal gelişmelerin ve siyasi gerilimlerin etkisiyle sokaklarda göçmenlere yöneltilen şiddet eylemleri sosyal medyada paylaşılmaya başlandı. Bazı sosyal medya hesapları tarafından sığınmacıların karıştıkları suç olaylarının daha fazla paylaşılması ise görünürlüğü artıran algı oyunlarını beraberinde getirdi.

Türkiye'de ekonomik kriz ve nüfus yapısında yaşanan değişimler endişeleri artırırken sosyal medyada yer alan provokasyonların şiddet eylemlerini körüklemeye ve ırkçılığı artırmaya yönelik içeriklerin kısa sürede artması bilinçli olarak saldırıların artırılmasının istendiği yorumlarına destek olarak sunuluyor.

SOYLU-ÖZDAĞ POLEMİĞİNDE GÜNDEMİ SARSAN SUÇLAMALAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ arasında başlayan sığınmacı polemiği ise Türkiye siyasetinde yeni bir perdeyi açtı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TGRT Haber'de katıldığı programda Türkiye'deki sığınmacıların tamamını göndereceği savıyla siyaset sahnesinde ön planda olan Ümit Özdağ'a ve eski MHP'li Sinan Oğan'a yönelik ağır ifadeler kullandı.

Özdağ, yaptığı açıklamada Soylu'nun kendisine yönelik "Adam yerine koymam, hayvandan aşağı biridir" sözlerine de tepki gösterdi. Ümit Özdağ, "Süleyman, ben yarın saat 11.00’de tek başıma ve silahsız İçişleri Bakanlığı önünde olacağım. Zerre kadar cesaretin varsa beni şerefli Türk Polisinin arkasına saklanmadan bakanlık kapısında bekle. Kimin ne çocuğu olduğunu orada bütün Türk Milleti görecek" ifadeleriyle Bakan Soylu'yu dün gece saatlerinde düelloya davet etti. Ancak Özdağ'ın yürüyüşü ve görüntü almak isteyen basın mensupları polis tarafından engellenirken Zafer Partisi liderinin Süleyman Soylu'ya yönelik suçlamaları ise gündeme damga vurdu.

ÜMİT ÖZDAĞ'DAN ATAMAN GRUBU İDDİASI

Ümit Özdağ, Ataman Kardeşliği olarak sosyal medyada yer alan sığınmacılara yönelik şiddet içerikli paylaşımları bulunan "Ataman" grubunu gündeme getirdiği açıklamasında, Süleyman Soylu'yu komplo kurmakla suçladı.

Ümit Özdağ, ""İçişleri Bakanı Süleyman Soylu liderliğinde, Zafer Partisi’ne komplo kuruluyor. Bu komployla ilgili bir kaç gün önce genel merkezimize gelen bir polis memuru bilgi verdi. Kimlerle kimin telefon konuşması yaptığını, bu komploda kimlerin görev alacağını öğrendim. Başka kaynaklardan da bunu teyit ettim. Zafer Partili gibi görülen hesaplar üzerinden beş, altı ilde karışıklık çıkartmak istiyorlar. Bizi psikolojik baskı altına almak istiyorlar. Biz tuzağa düşmeyiz. Atamanlar diye grup var. Sağda solda Suriyeli dövüyorlar, paylaşıyorlar. Suç duyurusunda bulunduk.

Arkasında karanlık odaklar var. İki-üç hafta önce “Biz kapattık, dağıldık” dediler. Kimle bağlantılı olduğunu görebilirsiniz. Soylu'nun bana ve aileme yapmış olduğu hakaret bu operasyonun işaret fişeğidir." ifadelerini kullandı.

ATAMAN KARDEŞLİĞİ NE İSTİYOR?

Türkiye'de geçmişten bu yana ırkçı grupların yabancılara ve hedef aldıkları etnik gruplara yönelik saldırıları gündeme gelmişti. Ancak Ataman Kardeşliği isimli hesaplarla yapılan paylaşımların içerikleri dehşete düşürdü. Daha önce faaliyetlerine son verdiği iddia edilen Ataman Kardeşliği'nin sosyal medya hesaplarının 14 ve 15 Nisan tarihlerinde yeniden aktif olduğu görüldü.

Özdağ, ırkçı provokasyonlarına dikkat çekti: Kim bu Ataman Kardeşliği? - Resim : 1

Grubun doktrininde ise daha önceki Neo-nazi benzerleri gibi sığınmacılar başta olmak üzere farklı etnik gruplara yönelik savaş, şiddet çağrısı yapılıyor. Öte yandan doktrin adı verilen faşizan metinde etnik gruplar öncelik sıralamasıyla hedef gösteriliyor. Atamanların ilk hedefi ise Orta Doğu ülkelerinden gelen sığınmacılar.Grubun sosyal medya hesaplarında yayınlanan videolarda yer alan diğer bir çarpıcı nokta ise göçmenlerin grup tarafından cezalandırılması.

Özdağ, ırkçı provokasyonlarına dikkat çekti: Kim bu Ataman Kardeşliği? - Resim : 2

Ataman Kardeşliği, ırkçılıkta sınır tanımayarak göçmenlerin işlediği suçların cezalarını kestiklerini iddia ediyor ve bunları kamuoyuna duyuruyor. Siyas zemin üzerine kuru kafa konulan bayrağın yanı sıra duvarlara Nazilerin sembolü olarak hafızalara kazınan Gamalı Haç çiziliyor.

Özdağ, ırkçı provokasyonlarına dikkat çekti: Kim bu Ataman Kardeşliği? - Resim : 3

PROVOKASYON İSTİYORLAR

Grup ırk üstünlüğünü savunan geçmişteki benzerleri gibi bilincin şiddet ile sağlanabileceğini savunuyor. Yeni Zelanda'daki cami saldırısında da çok sayıda sivil ibadet ederken benzer bir doktrin kaynaklı olarak hedef alınmıştı. Şiddet karşıtı siyasi örgütlenmeleri de hedef gösteren Ataman Kardeşliği'nin doktrininide yer alan şu ifadeler ise tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor:

Irkçı olduğunu iddia eden diğer Türkçü gruplara baktığınız zaman hepsinin şiddet kullanmaktan kaçındığını ve korktuğunu görürsünüz. Oysaki şiddet olmadan ırkçılık
olmaz. Biz şiddet olmadan Türk ırkçılığının başarıya ulaşmayacağını görüyor ve biliyoruz. Bizim şiddetimiz amaçlarımıza ulaşmaya yönelik bir araçtır, keyfi değil doğa kanunlarının bir getirisidir. Öte yandan grup şiddetin nasıl uygulanacağını da detaylı bir şekilde tarif ederek provokasyon için çeşitli teknikleri de destekçilerine sunuyor. Sokaklarda provokasyon odaklı bir savaşın yürütülmesi hedeflenirken sosyal medya paylaşımları da buna yönelik çalışmaların yapıldığı yönünde bir gösterge olarak karşımıza çıkıyor.

ATAMAN KARDEŞLİĞİ'NDEN ZAMANLAMASI DİKKAT ÇEKEN ÇAĞRI

Ataman Kardeşliği isimli faşizan grubun Ümit Özdağ'ın yaptığı açıklamaların ardından Telegram üzerinden yaptığı paylaşım ise dikkat çekti.

Özdağ, ırkçı provokasyonlarına dikkat çekti: Kim bu Ataman Kardeşliği? - Resim : 5

Grup tarafından yapılan paylaşımda, "elevizyona çıkarak savaş kaçkını suriyeli sapıkları aklamaya çalışan, onları korumak için Türk milletinin geleceğini savunanlara hakaretler yağdıran Türkiye Cumhuriyeti tarihinin kara lekesi, başarısızlık abidesi Süleyman Soylu’ya Sayın Ümit Özdağ’ın yalnız olmadığını göstermek için 11:00’de Ankara’da İçişleri Bakanlığı önünde toplanıyoruz. Bu çağrı vatanını seven herkesedir. Hiçbir tahriğe yanıt vermeyeceğiz, hiçbir taşkınlığa sebep olmayacağız, sadece tepkimizi ve kaç kişi olduğumuzu göstereceğiz. Polis kardeşlerimize karşı hiçbir kırıcı davranışta bulunmayın, onlar bizim kardeşlerimiz. Tepkimiz, o makamı işgal ederek Türk düşmanlığı yapan soysuzadır." ifadeleri kullanıldı.

Özdağ, ırkçı provokasyonlarına dikkat çekti: Kim bu Ataman Kardeşliği? - Resim : 6

ÜMİT ÖZDAĞ RAHATSIZ OLDU

Ancak Zafer Partisi ve Ümit Özdağ tarafından gece saatlerinden bu yana provokasyonlara neden olmaması için hiçbir yurttaşın İçişleri Bakanlığı önüne gelmemesi yönünde kamuoyouna defalarca bildirim yapılmıştı.

Ümit Özdağ, bugün yaptığı açıklama ile ırkçı grup ile isminin anılmasının rahatsız olduğunu göstererek Soylu'nun bu grupla işbirliği içinde Zafer Partisi'ne komplo kurduğu iddialarını Türkiye'ye duyurdu.

Ümit Özdağ'ın açıklaması bu grup ile bağlantılı gösterilmesinden rahatsız olduğu yorumlarını da beraberinde getirdi. Türkiye'de Avrupa'da yaşanan gelişmelerin de etkisiyle çok sayıda irili ufaklı Nazi grup tarih boyunca örgütlenmiş ancak hiçbiri kitleselleşememişti.

Ancak bu grupların ortak noktası "kafatasçı" algıları ve farklı etnik kökenlere yönelik şiddet eylemleri olmuştu. Sığınmacıların ekonomik kriz ve iktidarın hatalı politikaları nedeniyle hedef alınması sebebiyle artan ırkçılıktan yararlanan grupların Türkiye'de yaratabileceği gerilimden yararlanmasına yönelik endişeler ise giderek artıyor. Zafer Partisi'nin oy oranı tartışmalı olsa da kamuoyunda görünürlüğü nedeniyle Ataman Kardeşliği ile anılması da popülerlik yaratabileceği korkusuyla endişeleri artırdı.

Etiketler
Ümit Özdağ İçişleri Bakanlığı Provokasyon Süleyman Soylu