Financial Times, Gezi davasının olası yaptırımını yazdı: Böyle bir karar alınırsa bu Batı’nın ikiyüzlülüğü olmayacak

İngiltere'nin en çok okunan gazeteleri arasında yer alan Financial Times, Gezi davasını başyazı ile ele aldı. Yazı işleri imzasıyla yayınlanan makalede, kararın hukuksuzluğuna ve Türkiye'nin karşılaşabileceği yaptırım seçeneklerine dikkat çekildi.

Financial Times, Gezi davasının olası yaptırımını yazdı: Böyle bir karar alınırsa bu Batı’nın ikiyüzlülüğü olmayacak

Üçüncü kez görülen Gezi Parkı davasında açıklanan kararlar skandal yorumlarıyla Türkiye kamuoyunun tepkisini çekti.

4 buçuk yıldır cezaevinde tutuklu bulunan Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, tutuksuz yargılanan sanıklar Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi ve Hakan Altınay'a 18'er yıl hapis cezası verildi. Tutuksuz yargılanan isimler AKP'li bir hakimin de yer aldığı mahkeme heyetinin kararıyla tutuklanarak cezaevine konuldu.

Gezi davasında verilen kararlar Türkiye'nin yanı sıra tüm dünya gündeminde yer aldı.

FİNANCİAL TİMES'TAN GEZİ KARARINDA KARADENİZ VE TÜRKİYE'NİN KANUNLARA BAĞLILIĞI VURGUSU

İngiltere’nin çok okunan gazetelerinden Financial Times'ta Gezi Parkı Davası kararlarının yorumlandığı bir başyazı yayımlandı.

Yazı işleri imzasıyla yayınlanan makalede, “Osman Kavala’ya verilen haksız cezayı korkmadan kınamak gerekiyor” ifadeleriyle karara karşı tavır ortaya konuldu.

Makalede Karadeniz'deki yaşanan gerilimler ve bunlarda Türkiye'nin konumu hatırlatılırken, “Son 14 yılda Türkiye’de görülen davalar arasında Osman Kavala davası belki de en kötüsü. Mahkemenin verdiği karar, Kremlin’in Ukrayna’ya açtığı savaşla aynı döneme denk geliyor. Türkiye bir NATO üyesi ve Karadeniz’in koruyucusu olarak görev alıyor ve Rusya ile arabuluculuk çabalarında da önemli bir rolü var. Fakat bu durum Türkiye’nin kanunlara bağlılığını etkilememeli” yorumu yapıldı.

"TÜRKİYE'NİN KONSEY'DEKİ OY HAKKI ASKIYA ALINABİLİR"

Sözcü'de yer alan habere göre, bu davanın Erdoğan ile Batı arasında halihazırda bir gerilim yarattığı da vurgulanırken getiğimiz yıl 10 farklı ülkenin diplomatlarının sosyal medyadan yayınladığı Kavala mesajı ile krizin arttığı da okuyuculara anımsatıldı.

Makalede, “Mart’ta enflasyon yüzde 61’e ulaştı ve yaşam maliyetlerinin artmasıyla birlikte Erdoğan’ın popülaritesi azaldı. Bu durum gelecek yıl yapılacak seçimlerde etkili olacak. Erdoğan halen pragmatist ve Batı’nın Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu biliyor fakat tersi de geçerdi. Kavala’ya verilen ceza ve diğer kararlar Türkiye’nin ABD’den F-16 satın almasını karmaşık bir hale gelebilir. Türkiye bu arada halen Avrupa’ya bağlı, yatırım ve ticaretin yarısından fazlası Avrupa ile yapılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Gazete, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa Konseyi’nin bu karar ile ilgili çalışmalarda bulunduğunu ve Türkiye’nin Konsey’deki oy verme hakkının da yaptırım seçenekleri göz önünde bulunularak askıya alınabileceğine de dikkat çekti.

Makalede, “Böyle bir karar alınırsa bu Batı’nın ikiyüzlülüğü olmayacak sonuçta bu kurum kural kitabı olan ve Türkiye’nin katıldıktan sonra bunları görmezden geldiği bir kulüp” yorumu yapıldı.

Etiketler
İngiltere Gezi davası Türkiye Financial Times