İbrahim Kiras: AKP, Türkiye’yi yeniden 2002’de teslim aldığı duruma döndürdü

Karar yazarı İbrahim Kiras, AKP iktidarının dış politika hamlelerinin Türkiye'nin itibarına onarılmaz yaralar verdiğini söyleyerek AKP'nin kendi yaptıklarını da yıktığını yazdı.

İbrahim Kiras: AKP, Türkiye’yi yeniden 2002’de teslim aldığı duruma döndürdü

AKP iktidarının dış politika adımları uluslararası krizleri de beraberinde getirmişti. Türkiye'nin Mısır ve Suriye ile ilişkilerinde hala olumlu gelişmeler yaşanmazken ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yaşanan gerilimler de gündeme gelmişti. Son dönemlerde Suudi Arabistan, Mısır, BAE ile iliişkilerin düzeltilmesi için adımlar atılması ise iktidarın U dönüşü yapmak istediği yorumlarını beraberinde getirdi.

"TÜRKİYE'NİN İTİBARINA VERDİĞİ ZARAR NASIL ONARILACAK?"

Karar yazarı İbrahim Kiras, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'nin dış politika hatalarının getirdikleri ve götürdüklerini değerlendirdi.

Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'nda vahşice öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın dava dosyasının Suudi Arabistan'a devredildiğini hatırlatan Kiras, "Söz gelimi Cemal Kaşıkçı olayının, bırakın toplumun hukuk duygusunda ve vicdanlarda açtığı yarayı, Türkiye’nin itibarına verdiği zarar nasıl onarılacak? Körfez emirliklerinin ekonomik kriz yaşamakta olan Türkiye’deki birtakım ticari varlıkları satın almaya yönelik iştahları milli çıkarlarımıza halel gelmeden nasıl doyurulacak?" diye yazdı.

İbrahim Kiras, AKP iktidarının her alanda ölçüsüzce hatalı adımlar atığını, ekonomiden eğitime olumsuz gelişmelerin sürdüğünü ifade ederek, "Bir taraftan bu propagandayı sürdürüp öbür taraftan İsrail’le, Suud’la, Abu Dabi ile barışmaya çalışmak (ve elde kalan para edecek kamu şirketlerini bunlara satmaya uğraşmak) çelişki gibi görünse de bu hiç problem değil “çekirdek seçmen”in gözünde. Burası bardağın dolu görünen tarafı iktidar açasından. Unutulmasın ki “Cumhurbaşkanımız Ay’a 4 şeritli yol yapacağız dese inanacak seçmenimiz var” açıklaması yapmıştı eski ekonomi bakanı. Ama diğer yandan bardağın boş bir tarafı da var: Bu her şeye inanmaya hazır çekirdek seçmenin desteğini sürdürmesi seçim zaferini garanti etmiyor. Çünkü yüzde 50’nin üzerinde oya ihtiyaç var seçimi kazanmak için. Aya dört şeritli yol yapılacağına inanabilecek kesim o kadar kalabalık değil. Geri kalan seçmenin ise gözünün önünde ne yapsanız gözden kaçırılamayan gerçekler duruyor: Çivisi çıkmış bir devlet mekanizması… Nasıl ve hangi sürede onarılabileceği belirsiz büyük bir ekonomik hasar… Siyasetin dilinin böldüğü, ayrıştırdığı, kutuplaştırdığı, huzurunu kaybetmiş bir millet…" değerlendirmesinde bulundu.

İbrahim Kiras, "Yirmi yıllık AK Parti iktidarları devrinin ilk on yılında iyi kötü birtakım ekonomik ve toplumsal gelişmeler yaşandı, ikinci on yılında ise tepe taklak bir düşüş. Türkiye’yi yeniden 2002’de teslim aldığı duruma geri döndürdü bu parti. Bu demektir ki iktidar partisinin son on yılda kendi yaptıklarını yıkma yolundaki ısrarlı çabaları sonucunda Türkiye en az yirmi yılını kaybetti. Neyin uğruna?" ifadelerini kullandı.

İBRAHİM KİRAS'IN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Türkiye