'İnsan kaçakçılığı' skandalında ikinci perde YÖK mü? 'Kayıp öğrenciler' üzerine 4 kritik soru

CHP'li Gürsel Tekin, kayıtlarda görünen ancak Türkiye'ye giriş yapmadan farklı ülkelere geçtikleri iddia edilen 'yabancı öğrencileri' TBMM gündemine taşıdı.

'İnsan kaçakçılığı' skandalında ikinci perde YÖK mü? 'Kayıp öğrenciler' üzerine 4 kritik soru

GERÇEK GÜNDEM - CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, kayıp yabancı öğrenciler hakkında iddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıdı.

Eski CHP Milletvekili ve Korkusuz Gazetesi Yazarı Barış Yarkadaş "Türkiye’ye gelen yabancı öğrenciler kayıp mı?" başlıklı köşe yazısısı ile konuyu gündeme getirmişti. Daha önce de AKP'li belediyeler üzerinden gri pasaport ile yurt dışına giden ancak bir daha dönmeyen çok sayıda kişi Türkiye gündemine oturmuştu.

Barış Yarkadaş yazısında bir akademisyenin "“Uluslararası öğrenci olmak için özellikle Ortadoğu ülkelerinden gelen ve kayıt yaptıran öğrencilerin neredeyse . Göçmenlik Bürosu ya da İdaresi, zaman zaman bu öğrencilere ilişkin bilgi talep ediyor. Yönetimin isteği üzerine bu öğrencileri arayıp talep edilen bilgileri soruyoruz. Öğrencilerin çoğuna ulaşamıyoruz. Çünkü; kayıt yapılırken verilen telefon bir numarasının, neredeyse 10 ayrı öğrenci üzerine kayıtlı olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandığını aktardı.

Barış Yarkadaş, Yüksek Öğretin Kurumu'nun (YÖK) Uluslararasılaştırma Politikası üzerine, "Akademisyenin iddiasına göre, ortak kullanılan telefon numaraları arandığında, telefonu açan kişi bazen “Sorduğunuz ismi tanımıyorum” diyor. Bu ilginç iddia akıllara bir dönem Türkiye’nin gündemine oturan “Gri Pasaport” uygulamasını getiriyor. Acaba bu da “Akademinin Gri Pasaport”u vakası mı sorusunu sorduruyor?" ifadelerini kulllandı.

GÜRSEL TEKİN'DEN SORU ÖNERGESİ

CHP Milletvekili Gürsel Tekin ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması talebiyle konu hakkında soru önergesi sundu.

Tekin, “Yükseköğretim Kurulunun istatistiklerine göre ülkemizde üniversite düzeyinde 224 bin 48 öğrenci bulunmaktadır. Türkiye’ye yabancı öğrencilerin üniversite amacıyla gelmesi yeni bir olay değil. Geçmişten beri Türkiye üniversiteleri pek çok yabancı öğrenciye eğitim veriyor. YÖK’ün ‘uluslararasılaşma stratejisi’ olarak tanımladığı bu durum çerçevesinde daha çok Asya, Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden öğrenciler Türkiye’deki üniversitelerde okumaya geliyor. Buraya kadar her şey normal! Son yıllarda sayının anormal derecede artmasıyla birlikte uygulamaya dair önemli kuşkularıda beraberinde getiriyor. Dış temsilciliklerimizden öğrenci vizesi alarak ülkemize gelen kişilerin üniversitelere kayıt yaptırmadan ya da ülkemizdeki üniversitelerden birine kayıt yaptırdıktan sonra, öğrenci vizesi alarak başka ülkelerine geçiş yaptıkları kamuoyunun gündemine gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Gürsel Tekin'in Fuat Oktay'a yönelttiği sorular şöyle oldu:

1. Önergenin cevaplandığı tarih itibarı ile ülkemizde kaç yabancı öğrenci bulunmaktadır?

2. 2012 yılından önergenin cevaplandığı tarihe kadar, dış temsilciliklerden öğrenci vizesi alarak, yıllar bazında ülkemize kaç kişi giriş yapmıştır?

3. 2012 yılından önergenin cevaplandığı tarihe kadar, yıl bazında ülkemizdeki üniversitelere kaç yabancı öğrenci kayıt yaptırmıştır? Bu öğrencilerin kaçı üniversiteden mezun olmuştur?

4. 2012 yılından buyana kaydı silinen yabancı öğrenci sayısı kaçtır?

GRİ PASAPORT SKANDALI

AKP'li belediyelerin "eğitim gezisi" adı altında insan kaçakçılığına köprü olduğu ortaya çıkmıştı.

Samsun'un Yakakent ilçesinden temin edilen gri pasaportlu 70 kişiden 63'ünün Türkiye'ye bir daha giriş yapmadığı belirtilmişti.

Malatya'nın Yeşilyurt Belediyesi tarafından Almanya'ya gönderilen 45 kişiden sadece iki kişinin geri döndüğü ifade edilmişti.

Etiketler
Gürsel Tekin YÖK TBMM Öğrenci