Çanakkale Zaferi 107'nci yılında tüm yurtta kutlanıyor; şehitler anılıyor

Çanakkale Zaferi'nin 107'nci yıldönümünde tüm yurtta etkinlikler düzenleniyor. Şehitliklerde, okullarda ve meydanlarda yapılan törenlerle şehitler anılıyor.

Çanakkale Zaferi 107'nci yılında tüm yurtta kutlanıyor; şehitler anılıyor

Kurtuluş Savaşı için önemli bir dönüm noktası kabul edilen 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümü tüm yurtta kutlanıyor. Düzenlenen törenlerde Çanakkale Zaferi'nde şehit olan askerler de anılıyor. Yurttaşlar bu vesileyle şehit olan yakınlarının da mezarlarını ziyaret ediyor.

ÇANAKKALE'DE TÖREN

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci yıl dönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi.

Milli Savunma Bakanı Akar, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile Türkiye Harp Malülü Gaziler, Şehitler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği adına Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.

Bu sırada TCG Kınalıada gemisinden 21 pare top atışı yapıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 1994 yılında 253 bin şehit adına, 3972 sayılı kanunla Çanakkale’ye verilen ve üzerinde "Çanakkale Geçilmez" yazan altın madalya Bakan Akar tarafından bayrağa takılarak göndere çekildi.

Törene, Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Lucas Robson, Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Nicole Slight ile siyasi parti temsilcileri de katıldı.

ÇANAKKALE ŞEHİTLER ABİDESİ'NDE TÖREN

Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'ndaki Şehitler Abidesi'nde, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tören programı kapsamında Çanakkale Savaşları kahramanları rölyefinin yer aldığı Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Etkinlik, saygı duruşunda bulunulması, saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, 107 yıl önce bugün Çanakkale Boğazı'nın denizden geçilemeyeceğinin tüm dünyaya gösterildiğini vurguladı.

Çanakkale Savaşları'nın detayları hakkında bilgi veren Yaldız, şunları kaydetti:

"Tüm dünyaya karşı azmin, cesaretin ve fedakarlığın sayısız örneklerinin sergilendiği Çanakkale Savaşları, vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda asil Türk milletinin hangi zorluklara göğüs gerebileceğinin en zor şartlar altında dahi neleri başarabileceğinin en güzel örneklerinden biridir. Ülkemizin bugün ulaştığı seviye, başta Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları olmak üzere Kore'de, Kıbrıs'ta, teröristle mücadelede ve sınır ötesinde icra edilen harekatlarda hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin eseridir. Aziz şehitlerimizin yüreklerimizde yaktıkları ateş, vatanımıza yönelecek her türlü tehdide karşı vereceğimiz mücadelede sarsılmaz inancımıza, tükenmez gücümüze sonsuz kaynak teşkil etmektedir. Ülkemizin birliğine göz diken düşmanlarımızın ve terör örgütlerinin kutsal vatan topraklarına yönelik tüm tehditleri, dün olduğu gibi bugün de asil Türk milleti ve onun bağrından çıkmış aziz şehitlerimizden ve kahraman gazilerimizden ilham alan şanlı ordumuz tarafından bertaraf edilecektir."

Yaldız, Çanakkale'nin sonsuza dek geçilemeyeceğini belirterek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatan için şehit düşenleri, hayatını kaybeden gazileri rahmet ve şükranla andıklarını söyledi.

EDİRNEKAPI ŞEHİTLİĞİ'NDE TÖREN

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümü dolayısıyla İstanbul'da tören düzenlendi.

Edirnekapı Şehitliği'ndeki törene, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Levent Ergün, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Önder Çelik, İl Müftüsü Safi Arpaguş, askeri yetkililer, şehit yakınları, gaziler ve sivil toplum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Çanakkale Zaferi 107'nci yılında tüm yurtta kutlanıyor; şehitler anılıyor - Resim : 1

Şehitler Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başlayan tören, silah atışı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Törende, İstanbul İl Müftüsü Arpaguş da şehitler için dua okudu.

Vali Yerlikaya, şehitlik defterini imzalamasının ardından yaptığı konuşmada, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin Türkiye tarihi için bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

"Çanakkale geçilmez." sözünün Türkiye ve dünya için büyük bir mesaj taşıdığını anlatan Yerlikaya, "Bu sözü yüz binlerce şehidimizin sarsılmaz imanı ve cesaretiyle tarihe nakşettik. Eşi benzeri görülmemiş büyük bir destan yazdık. Çanakkale'de atalarımızın yaktığı bağımsızlık ve özgürlük meşalesi, dün olduğu gibi bugün de yolumuzu aydınlatmaktadır. Çanakkale ruhu bugün de Kıbrıs'ta, Suriye'de, Mavi Vatan'da ve daha nice coğrafyalarda bizi güçlü ve heybetli kılan aynı ruhtur." diye konuştu.

Çanakkale ruhunu sonsuza dek yaşatmak için mücadele edileceğini, istiklal ve istikbalden asla taviz verilmeyeceğini belirten Yerlikaya, "Çanakkale Zaferi'mizin 107. yılında, başta Cumhuriyet'imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere istiklalimizin tüm kahramanlarını rahmet, dua ve şükranla yad ediyorum. Çanakkale'yi 'geçilmez' kılan aziz şehitlerimiz, gazanız mübarek, ruhunuz şad, makamınız ali olsun. Vatan size minnettar." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından şehitlikleri ziyaret eden Vali Yerlikaya, Korgeneral Ergün, İmamoğlu ile komutanlar, gaziler ve şehit aileleriyle görüşerek, mezarlara karanfil bıraktı.

Programa katılan gençler de Yerlikaya, Ergün ve İmamoğlu ile ayrı ayrı anı fotoğrafları çektirdi.

TÜM YURTTA TÖRENLER DÜZENLENDİ

Çanakkale Zaferi'nin 107'nci yıl dönümü nedeniyle tüm yurtta ve dış temsilciliklerde törenler düzenlendi. Anıtlara çelenkler bırakıldı ve şehitler ile milli mücadele kahramanları için saygı duruşunda bulunuldu.

ÇANAKKALE'DE SANCAK DEVRİ TÖRENİ

Çanakkale Zaferi 107'nci yılında tüm yurtta kutlanıyor; şehitler anılıyor - Resim : 2

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şehitler Abidesi'nde düzenlenen "18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferinin 107. Yılı Anma Töreni"ne katıldı. İngiltere'deki bir müzayededen Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'ye getirilen 25 Mart 1893'te Katar'daki Osmanlı kalesine yardıma giden Binbaşı Yusuf Bey kumandasındaki Osmanlı birliğine ait olan sancak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Savunma Bakanlığı'na devri yapıldı.

ÜSKÜDAR BİSİKLET PELOTOLAN SPOR KULÜBÜ ÜYELERİ ÇANAKKALEYE PEDAL ÇEVİRDİ

Üsküdar Bisiklet Peloton Spor Kulübü üyeleri, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yılı dolayısıyla Çanakkale'ye gitti.
Üsküdar sahilinde bir araya gelen kulüp üyeleri adına konuşan Erdeniz Saraç, 3 günlük bir tur planladıklarını belirterek hava şartları müsait olduğu sürece bisikletleriyle gitmeye çalışacaklarını söyledi.

Çanakkale Zaferi 107'nci yılında tüm yurtta kutlanıyor; şehitler anılıyor - Resim : 3

Anma esnasında burada 107 yıl önce şehit olanlar için dua edeceklerini aktaran Saraç, "Pazar günü Çanakkale'deyiz. Pazar sabahı Allah kısmet ederse şehitlik bölgesine, anıt bölgesine kadar bir tur düzenleyeceğiz." dedi. Konuşmanın ardından kulüp üyeleri bir süre bisiklet sürdükten sonra otobüslerle yollarına devam etti.

KAHRAMANMARAŞ'TA SU ALTINDA TÜRK BAYRAĞI AÇTILAR

Çanakkale Zaferi 107'nci yılında tüm yurtta kutlanıyor; şehitler anılıyor - Resim : 4

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı Su Altı Arama Kurtarma ekibi, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. Yılı dolayısıyla su altına dalış yaptı.

Etiketler
Çanakkale Hitler Okul Şehit