Çavuşoğlu, Lviv'de açıkladı: Türkiye'nin garantör ülke olmasına Rusya'nın itirazı yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile görüşmesinin ardından ateşkes süreci hakkında bilgi verdi.

Çavuşoğlu, Lviv'de açıkladı: Türkiye'nin garantör ülke olmasına Rusya'nın itirazı yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'daki temaslarının ardından bugün Ukrayna'ya geçerek mevkidaşı Dmitro Kuleba ile görüştü.

Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna’nın, Türkiye’yi olası bir anlaşmanın güvenlik boyutunun garantörleri arasında teklif ettiğini ve Rusya’nın buna itirazı bulunmadığını açıkladı. Çavuşoğlu, Putin ve Zelenskiy'in bir araya gelme olasılığının bulunduğunu duyurdu.

Çavuşoğlu görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu'nun açıklamalarının satır başları şöyle oldu:

"Dostum Kuleba'ya bu zor günlerde bana vakit ayırdığı için teşekkür ediyorum. 8 Ekim'de Stratejik Planlama Toplantımızı burada Lviv'de yaptık. Özellikle bu zor günlerde Lviv'e gelerek stratejik ortağımız Ukrayna'ya desteğimizi burada göstermek istedik. 21-24 Şubat'tan bu yana maalesef savaş devam ediyor ve binlerce sivil yaşamını yitirdi. 3 milyonu aşkın insan ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Polonya'da insanların kapıda beklediğini ülkesini terk ettiğini gördük üzüldük. Sonuçta bu savaşın bir an evvel sona ermesi gerekiyor. Akan kanın ve gözyaşının durdurulması gerekiyor. İlk günden bu yana bu doğrultuda çabalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Bu düşünce ile dostum Dimitro ile dostum Lavrov'u Antalya'da bir araya getirdik. Ve bu toplantıdaki yapıcı yaklaşımından dolayı Kuleba'ya teşekkür etmek istiyorum. Bir taraftan Belarus müzakereleri devam edeken biz de barış için çaba sürdürüyoruz. O nedenle dün Rusya'daydık. Moskova'da gündeme gelen konular ve edindiğimiz izlenimler hakkında Kuleba'ya bilgi verdik.

"ERDOĞAN PUTİN İLE GÖRÜŞTÜ"

"Cumhurbaşkanı Erdoğan da Başkan Zelenski ile görüştü. Bugün Türkiye saati ile 16.00 itibariyle Rusya Devlet Başkanı Putin ile de telefonda görüştü. Ukrayna'nın ve Ukrayna halkının bu savaş karşısında koyduğu mücadeleyi tüm dünya gördü. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine verdiğimiz destek tamdır. Bu bizim ilkeli politikamızın, müttefikliğimizin ve stratejik dostluğumuzun doğak sonucudur.

Öte yandan özellikle insanı alandaki yardımlarımız da devam edecek. Türkiye başından beri ilkeli bir tutum sergilemiştir. Her iki taraf için de savaşın durdurulması adına samimi çabalar sarf etmiştir. Bu zor dönemde vatandaşlarımızın tahliyesini gerçekleştirdik büyük ölçüde. Ukrayna yönetiminden de ciddi destek aldık. Dostum Kuleba ve Ukrayna yönetimine teşekkür ediyorum. Ayrıca Kırım Tatar soydaşlarımıza ve zor durumda olan Ukraynalı dostlarımıza kapılarımzı açık tuttuk ve en iyi şekilde ev sahipliği yapmaya çalışyoruz. Biraz sonra burada Kırım Tatar Koordinasyon Merkezini de ziyaret edeceğiz. Bugün en büyük zorluk Mariupol'de çatışmalar yaşandığı için oradaki sivillierin tahliyesi konusu oldu. Temennimiz önce Mariupol'de insanı ateşkesin sağlanması sonra tüm Ukrayna'da ateşkesin tesis edilmesi, anlaşma ve barış yolunda diplomasiye fırsat verilmesidir.

"Dmitro Kuleba ve Sergey Lavrov'u Antalya'da bir kez daha bir araya getirmekten memnun olacağız. Ama artık en kısa sürede liderler düzeyinde bir toplantı yapılması gerekiyor. Buna ev sahipliği yapmak isteğimizi belirtmiştim. Bu iki ziyaretin neticesinde tabi savaşla ilgili kesin bir şey söylemek zor ama ateşkes konusunda umudumuz biraz daha artmıştır."

KULEBA: TÜRKİYE DE GARANTÖR ÜLKE OLARAK ALMAK İSTEDİĞİMİZ ÜLKELER ARASINDA

Bu sorulara yanıt veren Kuleba ise, "Financial Times'ta yayınlanan metin Rusya’nın isteklerini içeren bir belge. Dolayısıyla şu an bu Ukrayna'nın kabul ettiği maddeler olarak yorumlanamaz. Ukrayna'nın güvenlik garantileri ise görüşmelerin en kilit konsusu. Daha savaş başlamadan önce Ukrayna-Türkiye ve Almanya'nın katılımıyla zirve toplantısının düzenlenmesi konsunda bir inisiyatif ortaya konuldu. Dolayısıyla bu inisiyatifi genişleterek Türkiye'yi de güvenlik garantörü olarak almak istediğimiz ülkeler arasında görüyoruz.

Türkiye, Karadeniz bölgesinde istikrar dengesini sağlayan çok büyük bir otoriteye sahip" ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU: RUSYA'NIN İTİRAZI YOK

Bakan Çavuşoğlu ise "Kollektif güvenlik anlaşması konsunda Ukrayna'nın bir teklifi oldu. P5 artı Türkiye ve Almanya olarak. Dün Moskova'da yaptığım temaslarda Rusya Fedarasyonu'nun buna bir itirazının olmadığını, böyle bir teklifi kabul edebileceklerini gördüm. Tabi burada önemli olan her iki tarafın yanı sıra halklarının da kabul edebileceği bir mutabakata varılması. Bu konularda anlaşma olursa iki liderin bir araya gelme olasılığı var. Biz Putin'le de temasımızı sürdürüyoruz böyle bir topantıya ev sahipliği yapmak isteriz. Görüşme için bir tahminde bulunmak zor çünkü iki liderin de hazır olmaları lazım. Tarihi onlar belirleyecek." ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu'na Moskova’daki temaslarında Mariupol'e insani yardım koridoru açılması konusunun görüşülüp görüşülmediği de soruldu.

Çavuşoğlu şunları kaydetti: "Mariupol’de en az 24 saatliğine bir insani ateşkesin ve insani koridorun açılmasıyla ilgili teklif Kuleba'dan gelmiş ve ben de bunu güçlü bir şekilde desteklemiştim. Maalesef bugüne kadar bunu başaramadık çatışmalar devam ediyor ve 10 binlerce sivil henüz şehri terk edemedi. Biz her iki tarafla da temas halindeyiz. Rus tarafı kendilerinin insanları çıkarmak istediğini Ukrayna'nın engellediğini, Ukrayna da kendilerinin hazır olduğunu Rusyanın engellediğini söylüyor. Biz de şöyle bir teklifte bulunduk uluslararası kuruluşlar Kızılhaç, BM, OCHA ve Türk Kızılayı gözlemci olsun. Bu insanı koridorun oluşup oluşmadığını bu kuruluşlar gözlemlesin dedik."

Bakan Çavuşoğlu, "15 bin 200 vatandaşımızı tahliye ettik. Şu anda da Mariupol bölgesinde 100’den fazla vatandaşımız bulunuyor. Mariupol, dün Moskova'da bugün de Lviv'de gündeme geldi. Ukrayna, işbirliğine hazır olduğunu kendisi bize ifade etti." şeklinde sözlerini sürdürdü.

KULEBA: MARİUPOL DÜNYANIN EN KORKUNÇ YERİ HALİNE GELDİ

Kuleba da açıklamasında, "Ben Ukrayna'nın bu koridor için garanti vermeye hazır olduğunu net şekilde söylemek istiyorum ancak problem Ukrayna tarafıyla alakalı değil Rus tarafıyla alakalı. Biz Sayın Çavuşoğlu ile Mariupol’deki tahliye konusunu dışında başka konuları da görüştük. Rusya'nın uyguladığı acımasız savaşa ilgili bilgilendirdim kendisini. Bugün Mariupol dünyanın en korkunç yeri haline geldi. Herkesin büyük çaba göstermesi gerekiyor." dedi.

Görüşmede 'Türkiye, Ukrayna için askeri yardım düşünüyor mu' sorusuna da yanıt veren Bakan Çavuşoğlu, "Biz bu konularda özellikle son derece ilkeli bir tutum sergiliyoruz. Doğruya doğru yanlışa yanlış diyoruz. Ve bahsettiğiniz Bayraktar SİHA'ları Ukrayna tarafıdan Türkiye’deki bir şirketimizden satın alınan ürünler. Biz Türkiye olarak bu zor zamanlarda başından beri yanında olduk bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğiz. Bayraktar SİHA'larının çok popüler olduğunu ve şarkılarını tüm dünyanın izlediğini biliyorum" dedi.

Etiketler
Ukrayna Mevlüt Çavuşoğlu Rusya