Yunanistan kulislerinde Erdoğan-Miçotakis görüşmesi: Keskinlikten uzak

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ziyaretinin ardından Yunanistan kulislerinde Türkiye’nin üslubu farklı ve keskinlikten uzak olduğu ve buluşma “daha iyi bir dönemin temeli” olarak değerlendirildi.

Yunanistan kulislerinde Erdoğan-Miçotakis görüşmesi: Keskinlikten uzak

GERÇEK GÜNDEM / MELİKE ÇAPAN

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için İstanbul’a geldi. Miçotakis, görüşme öncesinde, İstanbul Rum Patrikhanesi’nde Ortodoksluk pazarı ayinine katıldı.

İstanbul Rum patriği I. Bartholomeos yönettiği ayin için sabah saatlerinde Fener’e gelen Miçotakis, yaklaşık 3 saat süren ayinin son dakikalarına katıldı.

Ayinden sonra Patrik Bartholomeos ile basına fotoğraf veren Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için yola çıktı. Kapalı kapılar ardında geçen görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

Savaşın gölgesinde gerçekleşen buluşmayı Türk, Yunan ve uluslararası basın yakından takip etti. Buluşmada Rusya’nın Ukrayna’ya işgaline karşı NATO birliğine vurgu yapıldı. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla değişen Avrupa güvenlik mimarisinde Türkiye ve Yunanistan’ın özel bir sorumluluk taşıdığına işaret edilen görüşmede, iki ülke arasında iş birliğinin artmasının ve pozitif gündeme odaklanmanın karşılıklı ve bölgesel faydaları üzerinde duruldu.

Söz konusu Türkiye-Yunanistan olunca masadaki dosyalar da epeyi kabarık oluyor. Türkiye tarafından yapılan açıklamada, “Görüşmede, Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıklara rağmen, iletişim kanallarının açık tutulması ve ikili ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda mutabık kalındı” denildi.

Yunan kulislerinde ise buluşma “daha iyi bir dönemin temeli” olarak değerlendirildi. Yunan hükümet kaynakları, toplantının çok iyi bir atmosferde gerçekleştiğini ve her iki tarafın da ikili konulardaki kararlı tutumlarını yinelediğini bildirdi.

Kulislerde Türkiye’nin üslubunun farklı ve keskinlikten uzak olduğu konuşuldu. İki saat süren toplantında ortam sıcak ve mahcubiyetten uzaktı.

İki komşu Doğu Akdeniz gerginliğinde tonu düşürme konusunda anlaşırken bu toplantı iki ülke ilişkilerinde gelecekte daha iyi bir dönemin temeli olarak görülebileceği yönünde.

Ancak, ikili farklılıklar ve bazı konulara farklı yaklaşımlar da devam ederken yine de iklimin çok iyi olduğu, üslubun açıkça farklı olduğu ve bunun esas olarak Türkiye tarafından önemli olduğu Yunan kulislerine yansıdı.

Adaların silahsızlandırılması konusunda Türk tarafı tutumunu yineledi. Ancak kulislerde bu sefer farklı bir ton olduğu söyleniyor.

Etiketler
Kulis Türkiye Yunanistan