TÜİK enflasyonu 'yüzde 36', ENAG 'yüzde 82' olarak açıkladı: Peki şirketler, çalışanlarına ne kadar zam yaptı?

Enflasyonun Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yüzde 36,08, bağımsız ekonomistlerce yüzde 82 olarak açıklandığı Türkiye'de milyonlarca çalışanın gözü şubatta yatacak zamlı maaşlarda.

TÜİK enflasyonu 'yüzde 36', ENAG 'yüzde 82' olarak açıkladı: Peki şirketler, çalışanlarına ne kadar zam yaptı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomistler tarafından bilimsel bir gerekçeye dayandırılamayan 'faiz sebep, enflasyon neticedir' tezi doğrultusunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, geçtiğimiz yılın son dört ayında toplam 500 baz puan faiz indirimine gitti. Eylül ayında 8,30 dolaylarında olan kur, aralık ayına gelindiğinde 18 seviyesini aştı. Türk lirasındaki tarihi değer kaybını dengelemek için kur korumalı TL mevduat desteği devreye sokuldu ancak etkisi sınırlı kaldı. Dolar, Ocak 2021 itibarıyla 13 liradan işlem görüyor.

Yabancı paralardaki ralli, beraberinde hayat pahalılığını da getirdi. Başta gıda, akaryakıt ve elektrik olmak üzere birçok kalemde ardı arkası kesilmeyen zamlar yapıldı. Tartışmalı verileriyle kamuoyunda tepkilere yol açan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bile yıllık enflasyonu 36,08 olarak açıkladı. Bu, 2002 yılından beri en yüksek resmi oran.

Bağımsız akademisyen ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göreyse 12 aylık enflasyon yüzde 82,81 oldu.

Peki fiyatlar artarken, işverenler çalışanlarının maaşlarına ne kadar zam yaptı? Bu noktada asgari ücretin, yüzde 50 zamla 4 bin 253 lira seviyesine çekildiğini belirtelim.

Medya sektöründeki ilk zam haberi, iktidara yakınlığıyla bilinen gazeteci Cem Küçük'ten gelmişti.

İhlas Medya Grubu'na bağlı Türkiye gazetesinin yazarı Küçük, canlı yayında yüzde 35-40 oranında zam aldıklarını açıklayarak patronlara teşekkür etmişti:

"Özel sektör maaşları düşük demiştim. Medyada ve benzeri yerde, bazı iş yerleri Allah var iyi zamlar yapıyorlar. Ben kendi çalıştığım kurumda... TGRT ailesine teşekkür ediyorum, yüzde 35-40 arasında zamlar yapıldı. Arkadaşlar memnun. Ben de buradan patronlarımıza teşekkür ediyorum."

ZAM ENFLASYONUN ALTINDA KALDI, BBC GREVE GİTTİ

BBC Türkiye çalışanları, TÜİK'in yüzde 36 enflasyon açıkladığı, ancak bağımsız ekonomistlerin oranı yüzde 82 olarak hesapladığı bir ortamda işverenin yüzde 20 zam önermesi üzerine greve gitti.

THY YÜZDE 60 ZAMLA ÖNE ÇIKTI

Türk Hava Yolları'nda (THY) çalışanlar, yılın ilk altı ayı için enflasyon farkına ek olarak yüzde 60 maaş zammı alacak. İkinci altı aylık dönemde ise yine enflasyona farkına ek yüzde 5 daha maaş zammı yapılacak.

BANKALAR NE KADAR ZAM YAPTI?

Çoğu banka, enflasyonun bir puan üzerinde zam yapmayı tercih etti. İş Bankası yüzde 51, Denizbank yüzde 40, Garanti BBVA yüzde 47, Şekerbank yüzde 36,50, Ziraat ve Halk bankaları yüzde 35 artışa gitti.

Etiketler
Enflasyon TÜİK Türkiye