'Sadece Atalay’ın özgürlüğünü değil, kendisini de oylayacak'

AYM yarın Can Atalay hakkında karar verecek. Adalet Günlüğü programının konuğu olan Atalay’ın avukatları Bilgin ve Urfa, “AYM sadece Atalay’ın özgürlüğünü değil, kendisinin mahkeme olup olmayacağını oylayacak” dedi.

<

Avukat Can Atalay, 14 Mayıs’taki seçimde milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadı. Gezi davasından tutuklu bulunan Atalay hakkındaki hüküm Yargıtay tarafından onaylandı. Şimdi gözler Anayasa Mahkemesi’nde. Yüksek mahkeme Can Atalay’ın tahliye ve hakkındaki yargılamanın durdurulması isteminin reddedilmesi üzerine yapılan hak ihlali başvurusunu yarın (25 Ekim’de) görüşecek.

Atalay’ın tahliye edilmemesini protesto eden Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ise Can Atalay’ın milletvekili seçildiği Hatay’dan Ankara’ya yürüyor. Baş’ın adalet yürüyüşü 24. Gününde. Cumartesi günü Ankara’ya gelecek olan Erkan Baş’a Can Atalay’ın arkadaşları ve meslektaşları da eşlik edecek.

"CEZALANDIRILAN SADECE CAN ATALAY DEĞİL"

Avukat Kemal Aytaç’ın sunduğu Adalet Günlüğü programının konuğu TİP’li avukatlar Bilge Hilal Bilgin ve Özgür Urfa’ydı.

Yaklaşık 900 kilometrelik yürüyüşün yurttaşlar ve diğer siyasi partiler, sivil toplum örgütleri tarafından büyük ilgi gördüğünü anlatan Avukat Bilgin, her gün ülkenin bir sorununun gündeme getirildiğini söyledi. Avukat Bilge Bilgin “Yargılanan, cezalandırılan sadece Can Atalay değil, bir anayasal hakkın kullanıldığı Gezi direnişine katılan tüm toplumsal muhalefet, kent savunucuları cezalandırıldı” dedi.

AYM’nin yarın vereceği kararı da değerlendiren avukatlar mahkemenin Can Atalay lehine karar vermesini beklediklerini söyledi. Avukat Urfa “Anayasa Mahkemesi sadece Can Atalay’ın özgürlüğünü ya da Hatay halkının iradesini değil, kendisinin bir mahkeme olup olmadığını oylayacak. AYM ya bugüne kadar verdiği kararların arkasında durduğunu açıklayacak ya da siyasi iktidara boyun eğecek” dedi.

AYM’nin ihlal kararı vermesi ve mahkemelerin bunu uygulamamasının ise rejim krizi yaratacağını savunan Avukat Özgür Urfa, “Hem anayasal suç işlediği iddiasıyla insanları cezaevine atıyorlar, hem de biz AYM kararlarını, anayasayı tanımayız derlerse bu bir meşruiyet sorunu yaratır” dedi.

Etiketler
Can Atalay