İçişleri'nin İmamoğlu mesaisi: AKP dönemindeki yolsuzluk dosyaları sümen altı edildi, İmamoğlu dosyası jet hızıyla işleme sokuldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni yıllar sonra kaybeden AKP, her geçen gün daha agresif politikalar izlemeye başladı. Devletin tüm gücünü kullanan iktidar partisi, İBB'ye açılan soruşturmaları jet hızıyla işleme sokarken, önceki dönem dosyaları ise sümen altı edildi.

İçişleri'nin İmamoğlu mesaisi: AKP dönemindeki yolsuzluk dosyaları sümen altı edildi, İmamoğlu dosyası jet hızıyla işleme sokuldu

AKP ve öncülü siyasi partiler tarafından 25 yıl boyunca yönetilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2019 yılında CHP idaresine geçti. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta “aşkım, sevdam” dediği megakentin kaybedilmesi iktidar kanadında kolay kabul edilmedi. İlk olarak 31 Mart’ta yapılan ve Ekrem İmamoğlu’nun 13 bin 729 oy farkla kazandığı seçim, 6 Mayıs akşamı iptal edildi.

Seçimin iptalini bir aile ile iftar yaparken öğrenen İmamoğlu, iftarın ardından Beylikdüzü’ne giderek kendisine destek için toplanan kalabalığa bir konuşma yaptı. Türk siyasi tarihinde bir kırılma anı olan konuşmada İmamoğlu’nun “Yolumuz uzun, heyecanımız yüksek, gençliğimiz var. Biz adalete susamış, demokrasiye inancı tam, Türk gençliğiyiz. Ve de asla vazgeçmeyeceğiz!” sözleri uzun süre hafızalardan silinmedi.

23 Haziran 2019 tarihinde yenilenen seçim, AKP için tarihi bir hezimet olarak nitelendirildi. 6 Mayıs-23 Haziran arası yapılan tüm kampanyalar boşa çıktı ve İmamoğlu seçimi bu defa 806 bin 405 oy farkla kazandı. AKP bu defa seçimin kaybedildiğini kabul etse de işler İmamoğlu için hiçbir gün kolay olmadı. Baskılara ve tüm engelleme girişimlerine direnen İmamoğlu, 25 yıllık AKP dönemindeki yolsuzluk dosyalarını da birer birer açmaya başladı.

DOSYALAR AÇILDI, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI DEVREYE GİRDİ

İmamoğlu’nun İBB’nin başına gelmesinin ardından AKP dönemini incelemeye başlayan İBB Teftiş Kurulu, çok sayıda usulsüzlük ve yolsuzluk ile karşılaştı. Milyonlarca lira kamu zararının tespit edildiği soruşturmalar ilerlerken devreye giren İçişleri Bakanlığı, söz konusu yolsuzluk dosyalarına el koydu. İçişleri Bakanlığı’nın devreye girdiği süreye kadar olan incelemede sonuçlanan 12 dosya, İstanbul Valiliği’ne iletilse de bürokratlar harekete geçmedi!

BAKANLIĞIN “İNCELEMESİ” BİTMEDİ, HABERLER SANSÜRLENDİ

Muhalefetin, el koyulan yolsuzluk dosyalarına ilişkin eleştirilerine İçişleri Bakanlığı; Ocak 2021’de el koyduğu 35 dosyanın incelemesinin hala sürdüğünü ileri sürerek yanıt verdi.

Bu süreçte el konulan dosyalarla ilgili çarpıcı detaylar da ortaya çıktı. Bunun üzerine el konulan dosyalarla ilgili yapılan bazı haberlere de erişim engeli getirildi.

İMAMOĞLU DÖNEMİNDE JET HIZIYLA SORUŞTURMALAR

Yaklaşık 2 yıldır İçişleri Bakanlığı’nda “takılı” kalan ve AKP dönemini kapsayan yolsuzluk dosyalarının yanında, İmamoğlu döneminde başlatılan soruşturmalar jet hızıyla savcılığa iletildi.

İmamoğlu’nun İstanbul seçimlerini kazanması sonrası İçişleri Bakanlığı, bir müfettiş ve 20 civarında araştırmacıyı Beylikdüzü Belediyesi’ne gönderdi. 2015 seçimlerinde AKP’den Mersin Milletvekili adayı olduğu ortaya çıkan müfettiş Arif Yıldırım ve başkanlık ettiği araştırmacılar altı ay boyunca Beylikdüzü Belediyesi’nde çalıştı.

Çalışma sonucu, 27 zorlama soruşturma çıktı. Soruşturmaların 25’i ihale iş ve işlemlerinden 2’si ise imar konularından açıldı.

25 konuda soruşturma açılan ihale işlemleriyle ilgili olarak İmamoğlu’na ilgili kanuna göre “Harcama Yetkilisi” ve “İhale Yetkilisi” olmamasına rağmen, gerçek dışı beyanla “yetkisini devreden” kişi kabul edilerek soruşturma açıldı.

GÖREVDE OLMADIĞI DÖNEMDEN SORUŞTURMALAR

20 Mayıs 2019 tarihinde yapılan bir satın alma işiyle ilgili, hakkında soruşturma açılması izin verilen İmamoğlu'nun o tarihte resmi hiçbir görevde bulunmadığı bildirildi. Yine 2019 seçimlerinin 6 Mayıs’ta iptal edilmesiyle birlikte İBB Başkanlığı görevinden de ayrılan İmamoğlu, 23 Haziran’da tekrar seçilene kadar herhangi bir görevde bulunmadı. Buna karşın Beylikdüzü Belediyesi’nde, 31 Mart seçiminden 2.5 ay sonra yapılan bir işlem hakkında İmamoğlu’na ‘görevi ihmal’ iddiasıyla soruşturmaya hükmedildi.

“TÜRBEDE ELLERİNİ ARKADAN BAĞLADIN” SORUŞTURMASI

İmamoğlu’na başlatılan soruşturmalardan en dikkat çekeni ise; İstanbul'un fethinin 567. yıldönümünde Fatih Sultan Mehmet Türbesi’ni ziyareti sırasında yürürken ellerini arkasına bağlayarak saygısızlık yaptığı gerekçesi ile başlatılan soruşturma oldu. Soruşturma uzun süre kamuoyu gündemini meşgul etti.

“AHMAK” DAVASI

İmamoğlu hakkında açılan “ahmak” davasında ise verilen karara ne hukukçular ne de halk akıl sır erdiremedi. İmamoğlu, 30 Ekim 2019'da Fransa'nın Strazburg kentinde düzenlenen Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nde davetli olarak yaptığı konuşmada iptal edilen ve tekrarlanan İstanbul Belediye Başkanlığı seçiminin demokrasi açısından tüm dünyaya öğretici bir nitelikte olduğunu belirtti. Bu konuşmanın üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019 tarihinde İmamoğlu’na yönelik "Avrupa Parlamentosu'na gidip, Türkiye'yi şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek" dedi.

Bir gazetecinin bu ifadeleri sorması üzerine İmamoğlu; "Ben lafa bakarım laf mı diye, bir de söyleyene bakarım, adama bakarım adam mı diye derim. Bu seviye noktasında da söyledikleri yaptıkları da zaten belli, o tarafına çok girmek istemiyorum ama oraya bir cümle yapmak isterim. 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa'da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır. Önce ona bir odaklansın.” yanıtını verdi.

İmamoğlu’nun sözleri üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, 6 Mayıs 2019 tarihinde YSK’da görev yapan 11 kurul üyesi mağdur sıfatıyla yer aldı. Bu kapsamda açılan davada mahkeme İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi. Siyaset yasağı da uygulandı.

“TERÖR” SORUŞTURMASI

İstanbul seçimlerini kaybettiklerinde ağladığını söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ve AKP’nin, İBB Başkanı İmamoğlu’na yönelik hamleleri bunlarla sınırlı kalmadı.

İçişleri Bakanlığı, İBB'ye bağlı kuruluşlar ve şirketlerinde işbaşı yaptırılan personelden 455'inin PKK/KCK, 80'inin DHKP-C, 20'sinin MLKP, ayrıca bazılarının FETÖ ve diğer örgütlerle iltisaklı/irtibatlı olduğu yönünde ihbar, şikayet ve elde edilen tespitler olduğunu öne sürerek konunun soruşturulması için özel teftiş başlatıldığını açıkladı.

İBB yöneticileri, bakanlığın soruşturmasının ilk başladığı dönemlerde, işe alımlarda Adalet Bakanlığı’nın verdiği Adli Sicil Kaydı’nın istendiğini ve sicillerinde işe alım için sorun olmayan kişilerin çalıştırıldığını kaydetti.

“Güvenlik soruşturması” yapma görevi olan İçişleri Bakanlığı’nın İBB’de çalışan birçok personele terör ithamında bulunması ve soruşturma başlatması yine kamuoyunda tepki ile karşılandı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İmamoğlu, Süleyman Soylu’ya sert sözlerle yüklenerek “Dün itibari ile uydurma bir terör soruşturmasının savcılığa başvurma hali. Birkaç gün önce malum bakan çıkıp ‘şöyle olursa görevden alamam, ama şu hallerde görevden alırım' dedi. Doğduğum yerin insanı olarak söylüyorum Trabzon’da Of’ta çay içecek kahvehane bulamayacak. Selam verecek adam bulamayacak. Ben milletimin vicdanını biliyorsam, o vicdan yoksunu akıldan, adalet yoksunu akıldan, insan sevgisi yoksunu akıldan çıkan bu sözlerden sonra gelecekle ilgili tarifim net.” dedi.

AKP döneminde ki yolsuzluk dosyalarını sümen altı etmeye çalışan İçişleri Bakanlığı, 2023’de yapılacak seçimlerden önce, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik hamlelerini sıklaştırıyor.

13 MİLYAR KAMU ZARARI

Dosyalara bakanlığın el koymasının ardından kamu zararının 13 milyar 202 milyon civarında olduğu ortaya çıktı. İncelemesi tamamlanan ve el konulan dosyalardaki bazı tespitler ise şöyleydi:

"– İstanbul Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.nin satın aldığı yazılımlar için yaptığı ödemeler çerçevede, yapılan iş ve işlemlerin yerindeliğinin tespiti ile varsa oluşmuş bulunan kamu zararının ve buna sebep olanların ortaya konulması çalışmaları devam ederken iş devredilmiştir.

– Büyükşehir Belediyemiz Raylı Sistem Daire Başkanlığı tarafından Teftiş Kurulu Başkanlığımıza iletilen, raylı sistem yapım iş ve işlemlerinde yanlış kararlardan dolayı kamunun yaklaşık 11 milyar Türk Lirası zarar etmesi iddialarının incelenmesi için ‘Başkanlık Oluru' alınmış, ancak iş devralınmıştır.

– Metro İstanbul Sanayi Ve Ticaret A.Ş. tarafından 590.000,00 ABD Dolarına satın alınan 1988 model SIKORSKY S-76B tipi helikopter 2019 tarihinde KDV dahil 601.800,00 TL'ye satılmıştır. Kiralama hizmetinden toplamda 3.220.401,21 TL gelir etmesine karşın 14.400.340,23 TL gidere katlanmış, helikopter kiralama hizmeti verilmeyen 2018 yılında yalnızca personel ücret gideri olarak 919.589,80 TL ödemede bulunmuştur. Helikopterin yerinde kullanılmış olup olmadığı incelenirken iş devralınmıştır.

– Kağıthane'de “Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında Kiptaş ile Nas Yatırım Gayrimenkul arasında 19.03.2018 tarihinde “Taşınmaz Satış Vaadi ve Arsa Malikleri ile İmzalanmış Sözleşmelerdeki Tüm Hakların Devrine Dair Sözleşme” imzalandıktan iki gün sonra Nas firmasına yükümlülüklerini yerine getirmeden ödeme yapılmıştır. Konunun tüm yönleriyle incelenip soruşturulması için ‘Başkanlık Oluru' alınmış, ancak iş devralınmıştır.

– Çamlık Mahallesi'nde yer alan öğrenci yurdu binalarının Kiptaş tarafından Bilim ve İnsan Vakfı'na 49 yıllığına yapılan tahsis işleminin yasal dayanağının olmadığı, anılan şirketin hali hazırda aylık 124.905,00 TL'lik kira gelirinden mahrum kalındığı işlemlerinin incelenip soruşturulması için ‘Başkanlık Oluru' alınmış, ancak iş devralınmıştır.

– İstanbul Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları ve Seminerleri (ÎSMEK) Hizmet Alımı İşi'ne ilişkin iş ve işlemlerin tüm yönleri ile incelenip araştırılması hakkında Müfettiş görevlendirmesi yapılmış olup, çalışmalar devam ederken iş devralınmıştır.

– Sarıyer ilçesi Çamlıtepe (Derbent) Mahallesindeki Gecekonduların Dönüşümü'ne ilişkin çalışma ile ilgili Belediye Başkanlığımız, S.S. Oto Sanatkârları Konut Yapı Kooperatifi ve Cemre inşaat Turizm San ve Tic. A.Ş. arasında imzalanan protokol çerçevesindeki iş ve işlemlerin incelenmesi çalışmaları devam ederken iş devralınmıştır.

– Kamu kaynaklarının siyasi çalışmalar için kullanılmış olabileceği ve bunun gizlenmesi için içerik itibariyle sahte belge üretildiği kanısı oluşmuştur. Bu çerçevede, Beltur şirketinin yaptığı tüm etkinliklerin, bu etkinliklerin hangi kişi ve kurumlar adına düzenlediğinin, İBB ve İBB'nin şirketleri adına düzenlenmiş gibi gözüken etkinliklerin gerçekleşip gerçekleşmediğinin, yapılmış gibi gözüken etkinlikler nedeniyle yapılan giderlerin başka bir amaçla kullanılıp kullanılmadığının tespiti çalışması devam ederken iş devralınmıştır.

– Hamidiye Kaynak Suları San. Tur. Tic. A.Ş. tarafından Güven Su San. ve Tic. A.Ş.'nin hisselerinin tamamının Hisse Devri Protokolüyle kuvvetli suç şüphesinin varlığını ortaya koyduğu ve konunun savcılığa intikal ettirilme aşamasında Mülkiye müfettişlerine intikal ettirilmiştir.

– Fatih'te Fatih İlim ve Kültür Vakfına ait taşınmazların Büyükşehir Belediyemizce neden alındığı hakkında Müfettiş görevlendirmesi yapılmış olup, çalışmalar devam ederken iş devralınmıştır.

– Esenler'de 1.913 m2'lik yeşil alanın Büyükşehir Belediyemizce maliki Müslüm Duras'tan 6.150.000 TL'ye neden alındığı hakkında müfettiş görevlendirmesi yapılmış olup, çalışmalar devam ederken iş devralınmıştır. (Müslüm Duras, Esenler İBB AKP Meclis Üyesi İlyas Duran'ın babası)

– Avcılar'da 664 m2'lik Türkiye İlmi ve İctimai Hizmetler Vakfı'na ait riskli binanın 5.700.000,00 TL'ye neden alındığı hakkında müfettiş görevlendirmesi yapılmış olup, çalışmalar devam ederken iş devralınmıştır. (Hizmet protokolü çerçevesinde Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı'na verilmek istenmiş ancak, riskli yapı olduğu için alındıktan sonra kullanılmadan yıkılmıştır.)

– Büyükçekmece'de 1.705 m2'lik ilköğretim tesis alanının Büyükşehir Belediyemizce hangi gerekçe ile alındığı, Emlak Müdürlüğümüzün değerlemesine göre 2.558.550,00 TL olabilecek yerin 3.650.000,00 TL'ye alınma gerekçesine ilişkin araştırma yapılırken iş devralınmıştır.

– Bayrampaşa'da 898 m2'lik maliki Süleyman Sancak'ın taşınmazı 2.500.000,00 TL'ye neden kamulaştırıldığı hakkında müfettiş görevlendirmesi yapılmış olup, çalışmalar devam ederken iş devralınmıştır.

– Fatih'te konut alanı planlı 210 m2'lik dükkan 3.200.000 TL ödenerek neden alındığı hakkında Müfettiş görevlendirmesi yapılmış olup, çalışmalar devam ederken iş devralınmıştır. (Alınan dükkan Sıcak Yuva Vakfı'nın tam altında yer alıyor.)

– İtfaiye araçlarının alım süreci incelenirken iş devralınmıştır.

– İGDAŞ'ın “3 Boyutlu Uygulama Geliştirme İyileştirme Hizmeti Alımı Sözleşmesi”nin incelenip araştırılması hakkında müfettiş görevlendirmesi yapılmış olup, çalışmalar devam ederken iş devralınmıştır.

– Tuzla Belediyesi mülkiyetindeki ilköğretim tesis alanı niteliğindeki 2.962 m2 arazinin tamamı ile Tuzla Belediyesi'nin hissesine tekabül eden belediye hizmet alanı niteliğindeki 7.091 m2'lik alanın 10.005.876,00 TL bedelle satın alınması hususunda araştırma inceleme onayı alınmış, ancak iş devralınmıştır.

– Bahçelievler Belediyesi, Beykoz, Esenler, Çekmeköy, Sancaktepe, Güngören, Eyüpsultan, Sultangazi, Tuzla belediyeleri mülkiyetindeki arsaların satın alınması hususunda araştırma inceleme onayı alınmış, ancak iş devralınmıştır.

– Selatin Camilerinin İbadete Hazır Halde Bulundurulması Hizmet Alımı İşi ihalesi kapsamında yapılan iş ve işlemler neticesinde, 67.307.129,76 TL'lik kamu zararının oluşmuş olduğu iddiasının incelenip araştırılması için onay alınmış, ancak iş devralınmıştır."

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
İstanbul İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mesai Okul