Bakanlıkta sular durulmuş değil: 'Müfettişler 'bir şeylerin' peşinde'

Gazeteci Tolga Şardan, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndaki müfettişlerle ilgili olarak "Kirişçi'nin onayıyla iş başı yapan müfettişlerin, kaybedilen eskiye dönük verilere tekrar elde edilmesiyle birlikte 'bir şeylerin' peşinde olduğu anlaşılıyor" dedi.

Bakanlıkta sular durulmuş değil: 'Müfettişler 'bir şeylerin' peşinde'

T24 yazarı Tolga Şardan, şimdilerde müfettişlerin hummalı çalışmalar yürüttüğü Tarım ve Orman Bakanlığı'nda (TOB) yaşanan gelişmeleri okurlarıyla paylaştı.

Bekir Pakdemirli'nin görevden alınmasının üzerinden sekiz ay geçtiğini ve halefi Vahit Kirişçi'nin bu kadrolardan bir bölümünü değiştirip yola devam etmeye çalıştığını dile getiren Şardan, şunları kaydetti:

"TOB'ta bakan değişikliğinin üzerinden epeyce zaman geçmesine karşın sular henüz durulmuş değil. Bakan Kirişçi'nin onayı ile Teftiş Kurulu'ndan oluşturulan müfettiş grubu, son günlerde hummalı çalışma içindeler.

Aldığım bilgiye göre; bu çalışmanın sebebi, Eski Bakan Pakdemirli döneminde Kamu İhale Yasası'nın 21/b maddesine göre yapılan alımların kayıtlarının bulunduğu bilgisayar belleklerinde silinen bilgilerin yeniden ortaya çıkarılması.

Detayları şöyle aktarabilirim:

* Teknolojinin gelişimiyle birlikte orta ve büyük ölçekli kamu kurumları, verileri saklayabilmek amacıyla bir süre önce geniş veri depolama alanlarına sahip bilişim sistemleri satın alarak kullanmaya başladı.

* Satın alımlarla birlikte zaman içinde söz konusu sistemlerde kullanılan yazılımların lisans bedelleri ortaya çıktı doğal olarak.

* Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB) da benzer süreci gerçekleştirip bilişim sistemleri satın alıp hizmete açtı.

* Ancak TOB'da bir süre önce kurumun kullandığı bilişim sistemlerinde ana bellek içindeki 'disklerin arızalandığı' tespit edildi.

* Disklerdeki arızaların geçmiş bakanlık yönetimi döneminde 'güncelleme yapılmaması' nedeniyle arızalanıp kullanılamaz hale geldiği TOB'un bilgi işlem biriminde yapılan incelemelerde belirlendi.

* TOB'un bilişim sisteminde ortaya çıkan arızalı diskler arasında, Pakdemirli'nin görev süresi içinde bakanlıkça Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesi hükümlerine göre yapılan alımlara ait yazışma evraklarının bulunduğu anlaşıldı.

Bu arada Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesi hükmünü özetlemek gerekirse, 'Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması' halinde ilgili kurum ihale ilanına çıkmayıp davet usulü ile alım yapabiliyor.

Uygulamaya göre, 21/b hükmü çerçevesinde gerçekleştirilecek alım için 'en az üç firmanın' davet edilmesi gerekiyor. Davet edilen firmalardan sadece birinin teklif vermesi yasa hükmünün gerçekleşmesi için yeterli.

'DİSKLERİN FİZİKİ OLARAK YOK EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL'

Muhalefetin, iktidara yönelik yolsuzluk iddiaları çerçevesinde en çok dikkat çeken yasa hükmü bu. Devam ediyorum:

* Disklerin arızalanması sonucunda, bakanlığa ait belge-netteki alım işlemlerine ait yazışmalar usulsüz olarak silinmiş oldu!

* Ayrıca, arızalı olarak gösterilen diskler, bakanlığın dolayısıyla devletin envanterine kayıtlı olduğu için fiziki olarak yok edilmesi mümkün değil.

* Diskler, aynı zamanda fiziki olarak sistemden sökülerek arızalı kaydıyla halen bilgi işlem biriminin elinde.

* Müfettişler, arızalı oldukları iddiasıyla sistemden sökülen disklerdeki verileri kurtarmaya çalışıyor bugünlerde.

* Sonuç TOB'un bilişim sistemindeki 49 diskten 10'a yakını, gereken güncellemenin yapılmaması sebebiyle kullanılamaz hale getirildi.

Gelelim işin can alıcı noktasına.

Müfettişlerin ilk aşamada, kaybedilen veriler içinde özellikle 60 milyon liralık bir alımın belgesine ulaşmayı hedefledikleri bilgisine ulaştım. Verilerin kurtarılması halinde yaklaşık 2 milyar liralık 21/b hükümlerine göre yapılan alımların üzerindeki sis perdesi aydınlatılacağı bakanlık yetkililerince ifade ediliyor.

'PAKDEMİRLİ DÖNEMİNDEKİ HARCAMALARIN NELER OLDUĞU AYAN BEYAN ORTAYA ÇIKACAK'

Mevcut Bakan Kirişçi'nin onayıyla iş başı yapan müfettişlerin, kaybedilen eskiye dönük verilere tekrar elde edilmesiyle birlikte 'bir şeylerin' peşinde olduğu anlaşılıyor.

Veri kurtarma operasyonunun başarıya ulaşması halinde Pakdemirli dönemindeki harcamaların neler olduğu ayan beyan ortaya çıkacak.

Bu noktada ağır bir iddia var doğrusu. Pakdemirli'nin yakın ekibinde yer alan ve görevi Kirişçi'ye devretmesinden sonra görevlerinden alınan kimi bakanlık üst düzey yöneticilerinin adının karıştığı konusu yoğun biçimde bakanlıkta konuşuluyor.

Yaşananlar sonrasında, özellikle bilgisayar disklerindeki bilgilerin dolaylı yoldan kaybedilmesiyle ilgileri oldukları gerekçesiyle daire başkanı düzeyinde bazı üst yöneticilerin Bakan Kirişçi tarafından görevden alındığını belirteyim."

Yazının tamamı.

Etiketler
Muş Bakanlık