Çeyiz Parası Nasıl Alınır?

Evlenme ödeneği başvurusu Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılmakta olup yeni evlenecek çiftler çeyiz parası desteğine başvuru yapabilmektedir.

Çeyiz Parası Nasıl Alınır?

Evlenme ödeneği başvurusu Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılmakta olup yeni evlenecek çiftler çeyiz parası desteğine başvuru yapabilmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da konu ile ilgilendiği ve süreçte Sosyal Güvenlik Kurumu ile çalıştığı bilinmektedir. Çeyiz parası alabilmek için öncelikle başvuru yapan kişinin hali hazırda bir ölüm aylığı alması gerekmektedir. Annesini ya da babasını kaybeden kız çocuklarına verilen çeyiz parası başvuruları için Sosyal Güvenlik Kurumuna gidilmesi gerekmektedir. Çeyiz parasını alabilmek için önemli olan kriter bu durumda yaş olmamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu ölüm aylığına ve medeni duruma bakarak çeyiz parası desteği vermektedir.

Çeyiz Parası Nedir?

Çeyiz parası başvuru yapan kişilerin kız çocuğu olması, evlenmeden önce hali hazırda ölüm aylığı (yetim maaşı) alması ve medeni durumunun bekar olması beklenmektedir. Kız çocukları için herhangi bir yaş sınırı bulunmamakta ancak başvuru sahibi erkek çocuk ise 25 yaş sınırlaması getirilmektedir. Çeyiz parası, annesini ya da babasını olmak üzere ebeveynlerinden en az birini kaybeden ve bu neden ile yetim aylığı alan kişiler evlenmek istedikleri zaman verilen bir destek parasıdır. Kız çocukları evlendiği zaman yetim aylıkları kesilmektedir ancak çeyiz parası tek bir kere verilmekte ve toplu bir şekilde hesaba aktarılmaktadır.

Çeyiz Parası Ne Zaman Alınır?

Çeyiz parası, evlenmek isteyen yetim kız çocuklarına verilmektedir. Çeyiz parası başvuruları evlilik tarihini takip eden 5 yıla kadar yapılabilmektedir. 5 yıl içinde yapılmayan çeyiz parası başvurusunda çeyiz parası hakkı kaybedilmektedir. Çeyiz parası başvuruları Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılmakta ve belirlenen süreç içinde başvurunun yapılması beklenmektedir. Çeyiz parası başvuru tarihi bulunmamakta ancak evlilik öncesinde ve sonrasında başvurular kabul edilmektedir.

Çeyiz Parası Kaç Kere Alınabilir?

Çeyiz parası bir kere alınabilen bir yardımdır. Başvuru sahibinin ilk evliliği sırasında alınması gereken çeyiz parası boşanma sonrasında alınamamaktadır. Ayrıca çeyiz parası alacak kız çocuğu ilk evliliği haricinde olan evliliklerde çeyiz parası talep edememektedir. Çeyiz parası tek bir kere verilen bir destek olup sadece ilk evlilik için verilmektedir.

Çeyiz Parası Ne Kadar?

Çeyiz parası miktarı her yıl güncellenmektedir. 2019 yılı itibari ile verilmesi planlanan çeyiz parası miktarı ise 12 bin Türk Lirasıdır. Ancak 12 bin Türk Lirası standart miktar olarak belirlenmiştir. Kız çocuğuna verilecek olan çeyiz parasının miktarı aldığı ölüm aylığının 2 yıllık toplu yatmasıdır. Yani kız çocuğu eğer aylık 300 Türk Lirası ölüm aylığı alıyor ise çeyiz parası olarak 7 bin 200 Türk Lirası alacaktır.

Ölüm Aylığı Boşanma Sonrasında Tekrar Alınabilir Mi?

Çeyiz parası bir kere alınabilmekte ancak ölüm aylığı başvuruları Sosyal Güvenlik Kurumuna tekrar yapılabilmektedir. Ölüm aylığı için çeyiz parasının 2 yıllık süresinin bitmesi beklenmelidir.

Etiketler
Para