Cem Uzan'ın 'Döneceğim' dediği iddiası doğru değil

10 yıldır Fransa'da yaşanan Cem Uzan, Twitter hesabından Türkiye'ye döneceğini duyurduğu iddiasının Uzan adına açılmış sahte bir sosyal medya hesabının paylaşımına dayandığı ortaya çıktı.

Cem Uzan'ın 'Döneceğim' dediği iddiası doğru değil

5 Mart 2019’da “@uzancc” kullanıcı isimli bir Twitter hesabı “DÖNECEM TÜRKİYE’M” yazan bir tweet attı. Tweet 2 bin 800 retweet ve 35 bin 500 beğeni aldı. Bu tweet birçok kullanıcı tarafından uzun süredir Paris’te yaşayan Cem Uzan’ın Türkiye’ye döneceği gibi yorumlandı. Yeni Şafak, Cumhuriyet ve Sputnik de aynı tweeti “Cem Uzan Türkiye’ye döneceğim mesajı verdi” ifadeleri ile paylaştı.

Teyit’in araştırmasına göre; ancak “DÖNECEM TÜRKİYE’M” tweetinin atıldığı @uzancc kullanıcı isimli hesap Cem Uzan’a ait değil. Uzan yaptığı açıklamada kendisine ait tek hesabın “@CemCUzan” kullanıcı isimli hesap olduğunu ifade etti. @uzancc, sahte bir Twitter hesabı. Cem Uzan’ın Instagram üzerinden paylaştığı fotoğraflar ve Twitter hesabından attığı tweetler kolajlanarak Uzan adına başka bir hesap oluşturulmuş.

@UZANCC HESABI CEM UZAN’A AİT DEĞİL

Twitter’da Cem Uzan adına açılmış birçok sahte hesap olduğu fark edilebiliyor. Bunlar arasında kullanıcı adı “@cemcuzan” olan hesabın biyografi kısmında “Cem Uzan TEK Resmi Twitter hesabı” ibaresinin bulunduğu görülüyor. Cem Uzan Oda Tv’ye 1 Ekim 2015’te yaptığı bir açıklamada iddia konusu tweeti atan hesabın kendisine ait olmadığını belirtti.

@CemCUzan hesanın tweetlerinde Cem Uzan’ın resmi Instagram ve Facebook sayfalarının paylaşımlarının bulunduğu da görülebiliyor. Cem Uzan’ın doğrulanmış Instagram hesabı biyografisinde de @CemCUzan’ın tek gerçek Twitter hesabı olduğu ibaresi bulunuyor.

İddia konusu tweetin şu an Cem Uzan’ın resmi Instagram hesabının biyografi bölümünde yer aldığı görülüyor. Uzan Instagram biyografisine daha önce de “BYE BYE AYDIN DOĞAN” yazmıştı.

Ayrıca gerçek @CemCUzan hesabının takip ettiği kişiler arasında Cem Uzan’ın oğlu Sinan Uzan’ın Twitter hesabı da görülüyor.

Bu bilgiler üzerine Teyit, Cem Uzan’a ait olduğu iddia edilen sahte Twitter hesabına ulaşmaya çalıştı fakat şimdiye kadar herhangi bir cevap alınamadı.

SAHTE HESAP CEM UZAN’IN FOTOĞRAFLARINI PAYLAŞIYOR

Uzan açıklamasında kendisine ait resmi hesapta yer alan bazı tweetlerin ve fotoğrafların bu hesap tarafından kullanıldığını ifade ediyor. Uzan’a göre bu tweet ve fotoğrafların arasına kendisine ait olmayan ifadeler de sahte hesap tarafından eklenmiş.

Örneğin 19 Ocak 2019’da sahte Cem Uzan hesabı, Uzan’ın 2016’da Instagram’da paylaştığı bir gençlik fotoğrafını kullanmış.

Uzan’ın resmi internet sitesi “cemuzan.org’da” 27 Haziran 2014’te yer alan bir bildirimde Cem Uzan’ın o tarihte aktif olarak kullandığı bir Twitter hesabının olmadığı ifade ediliyor. Ayrıca Uzan’ın internet sitesinde doğrulanmış Instagram ve Facebook hesapları da bulunuyor.

Bu açıklamanın ardından 9 Temmuz 2014’te Cem Uzan sahibi olduğu tek Twitter adresinden ilk tweetini atmış.

@uzancc’nin sahte hesap olduğu daha önce de biliniyordu

soL’un 2015 tarihli bir haberinde @uzancc isimli kullanıcının gazeteci Ahmet Hakan ile yaşadığı bir tartışma aktarılıyor. Bu haberde de @uzancc hesabının Ahmet Hakan ve Doğan Medya Grubu hakkında attığı tweetler paylaşılıyor. Ahmet Hakan da iddia konusu Twitter hesabını o dönem gerçek bir hesap olarak algılayarak cevap vermiş.

Ayrıca Cem Uzan, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında kendisi adına açılan sahte Facebook sayfaları hakkında da internet sitesi üzerinden bir açıklama yapmıştı.

NE OLMUŞTU?

Söz konusu iddia, çeşitli haber siteleri tarafından Cem Uzan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde çocuklarının dondurulan mal varlıkları ile ilgili Türkiye'ye karşı açtığı davayı kazanması üzerine paylaşıldı. 2002 ile 2003 yıllarında alınan kararlarla Uzanların Türkiye’deki mal varlığına Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından tedbir konulmuştu. Cem Uzan 10 senedir Paris’te yaşıyor. Mayıs 2018’de BBC Türkçe’ye verdiği bir röportajda artık ülkesine dönmek istediğini belirtmişti.

Sonuç olarak “DÖNECEM TÜRKİYE’M” tweetinin atıldığı @uzancc kullanıcı isimli hesap, sahte bir Twitter hesabı. Uzan yaptığı açıklamada kendisine ait tek hesabın “@CemCUzan” kullanıcı isimli hesap olduğunu ifade etti. Cem Uzan’ın Instagram üzerinden paylaştığı fotoğraflar ve Twitter hesabından attığı tweetler kolajlanarak Uzan adına başka bir hesap oluşturulmuş.

Etiketler
Fransa Cem Uzan Türkiye Twitter