'Uçan tabut'ta ısrar! Dünya UH-1'leri çoktan bıraktı

Son 5 ayda 9 asker UH-1 tipi helikopter kazalarında şehit düştü. Dünyanın çoktan emekliye ayırdığı helikopterler Türkiye'de 2020'ye dek kullanılacak.

'Uçan tabut'ta ısrar! Dünya UH-1'leri çoktan bıraktı

Bir dönem TSK’nın helikopter filosunun bel kemiğini oluşturan ve 2 kazada 9 şehit verdiğimiz UH-1 tipi askeri helikopter ABD, Avusturalya ve İsrail tarafından yıllar önce emekliye ayrıldı. Türkiye ise kazalara rağmen UH-1'leri kullanmaya devam ediyor. Çekmeköy'de yaşanan kazanın ardından sadece alayın taşınması kararı alındı. Bu karar da 'askeri alan kaza bahanesiyle ranta açılmak isteniyor' yorumlarına neden oldu.

DÜNYA 2000'LERDE BIRAKTI

1970 yılından beri TSK envanterinde yer alan UH-1 tipi askeri helikopter Skorsky’lerin, göreve başlamasının ardında eğitim uçuşlarında kullanılmaya başlandı. Kıbrıs Barış Harekatı’nda da kullanılan bu helikopter ABD merkezli Bell firması tarafından üretildi. ABD ise bu helikopteri 2005 yılında envanterden çıkardı. Türkiye ise bu helikopteri 2020 yılına kadar kullanacak. İsrail 2002, Japonya 2005, Avusturalya ise 2007 yılında uçan bu helikopteri kullanmayı bıraktı.

ABD yapımı UH-1’ler İlk uçuşlarını 22 Ekim 1956’da yaptı, Pentagon envanterine ise 1959’da girmişti. İlk olarak Vietnam Savaşı’nda kullanılan helikopterin UH-1B modelinde kabin, 9 asker ve 3 sedye alabilecek şekilde düzenlenmişti. Son üretimi 1976 yılında yapılan helikopterden bugüne kadar yaklaşık 16 bin adet üretildi. Bu modelin yaklaşık 5 bini Vietnam Savaşı’nda kullanılamaz hale geldi.

Etiketler
Helikopter Şehit Türkiye