Kozağaçlı'nın kelepçeli fotoğrafına uluslararası örgütten tepki

International Association of People’s Lawyers, tutuklu avukat Kozağaçlı’nın, babasının cenazesine kelepçeli götürülmesine tepki gösterdi,

Kozağaçlı'nın kelepçeli fotoğrafına uluslararası örgütten tepki

International Association of People’s Lawyers, tutuklu avukat Kozağaçlı’nın, babasının cenazesine kelepçeli götürülmesine tepki gösterdi, “Kozağaçlı savunduğu müvekkilleriyle hükümeti kızdırmıştı” dedi.

Bianet'in haberine göre Uluslararası Halkın Avukatları Derneği (International Association of People’s Lawyers/ IAPL), Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı, tutuklu avukat Selçuk Kozağaçlı’nın babasının cenazesine kelepçeli şekilde götürülmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Kasım 2017’den beri Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan ÇHD Başkanı Kozağaçlı, iki gün önce hayatını kaybeden babası Ayhan Kozağaçlı’nın dün Konya’daki cenazesine katıldı. Bir sivil jandarmaya kelepçeli halde mezarlığa götürülen Selçuk Kozağaçlı, babasına tek eli kelepçeli olarak veda etti.

IAPL İzleme Komitesi, Kozağaçlı’nın maruz kaldığı uygulamanın sosyal medyada da tepki çektiğine değindi ve muhalif bir avukatın hükümeti eleştirdiği için bu muameleye maruz kaldığına dair yorumlara yer verdi.

Açıklamada, “Kozağaçlı, KHK ile işten atıldıktan sonra eylem yapan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın, Soma’da hayatını kaybeden madencilerin ailelerinin avukatlığını yaparak ve hapistekilere işkence iddialarını dile getirerek hükümeti kızdırmıştı” dendi.

Ne olmuştu?

12 Eylül 2017’de ÇHD’li avukatlara yönelik düzenlenen gözaltı operasyonunda 10 avukat gözaltına alındı. Daha sonra bu sayı 16’ya çıktı.

Avukatlar Didem Baydar Ünsal, Şükriye Erden, Ayşegül Çağatay, Ebru Timtik, Aytaç Ünsal, Zehra Özdemir, Yağmur Ereren, Engin Gökoğlu, Süleyman Gökten, Aycan Çiçek, Naciye Demir, Behiç Aşçı, Barkın Timtik ve Özgür Yılmaz 20 Eylül 2017’de tutuklandı.

Selçuk Kozağaçlı ise 13 Kasım 2017’de tutuklandı.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Eylül 2018’de görülen duruşmada tutuklu avukatlar Aycan Çiçek, Ayşegül Çağatay, Aytaç Ünsal, Barkın Timtik, Behiç Aşçı, Didem Baydar Ünsal, Ebru Timtik, Engin Gökoğlu, Ahmet Mandacı, Naciye Demir, Özgür Yılmaz, Selçuk Kozağaçlı, Süleyman Gökten, Şükriye Erden, Yağmur Ererken, Yaprak Türkmen, Zehra Özdemir’in tahliyesine hükmetti.

Mahkeme bu kararı, “suç vasfının değişmiş olması, tutuklamanın tedbir olması, sanıkların avukat olması, tutuklulukta geçen süre ve AİHM içtihatlarını” dikkate alarak verdi.

Ancak ertesi gün savcılığın tahliye kararına itirazla mahkeme bu kez avukatlar hakkında yakalama kararı çıkardı ve aralarında Kozağaçlı’nın da olduğu altı avukat yeniden tutuklandı.

Etiketler
Inter