Benzinlikler tehlike saçıyor

Cadde ve sokak aralarında bulunan akaryakıt istasyonları, halkı tedirgin ediyor. Uzmanlar ise yerleşim yerlerinin yanında yer alan istasyonların hayati tehlike taşıdığını vurguluyor ve önlem çağrısında bulunuyor

Benzinlikler tehlike saçıyor

Türkiye’nin birçok yerinde yerleşim alanlarına yakınlığıyla dikkat çeken akaryakıt istasyonları tehlike saçıyor.

Birgün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre, İstanbul’un 4 farklı bölgesinde yer alan akaryakıt istasyonları arasında yaptığımız karşılaştırma, tablonun her yerde aynı olduğunu gözler önüne serdi.

Esenler’de Mehmet Akif İnan Caddesi Birlik Mahallesi’nde yer alan benzinlik, hemen yanında yer alan Esenler Belediyesi’ni tehdit ediyor. Herhangi bir patlama anında ne yapılması gerektiği ise çalışanlar tarafından bilinmiyor. Sancaktepe’de yer alan benzinlik ise, cadde üzerinde yer aldığından yayaları tedirgin ediyor. Şişli ve Fulya’da bulunan akaryakıt istasyonları da, binaların hemen yanında yer alıyor. Benzinliklerin yerleşim alanlarıyla olan mesafesinin iyi ayarlanması gerektiğini belirten uzmanlar ise uyarıyor.

KAMUSAL DENETİM LAZIM

Türkiye’deki en önemli sorunun kamusal denetimlerin uygun şekilde yapılmaması olduğunun altını çizen TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim Tataroğlu, şöyle konuştu:

“Akaryakıt istasyonlarının yerleşim yerlerine yakın ya da iç içe olması konusunda ülkemizdeki yasal mevzuata göre, istasyonların standarda uygun olarak yapılması ve bu standarda uygun önlemlerin alınması gerekiyor. Eğer istasyonda LPG satışı yapılıyor ise ilave olarak TS 11939 standardına uygun önlemlerin alınması gerekir. Standartlara uygun yapılan ve denetlenen istasyonlarda riskler en az seviyeye getirilebilir. Akaryakıt istasyonlarının Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ilgili belediyeler tarafından denetlemesi gerekmektedir.”

HASTANE VE OKUL YANINA İSTASYON

Mesafelerin azaltılmasının emniyet açısından büyük sorun yarattığını belirten Tataroğlu, “Son yıllarda LPG satan akaryakıt istasyonlarının yanına özel hastane, özel okul ve AVM’lerin yapılması, emniyet mesafelerinin ihlaline neden oldu. Böyle olunca da TSE, standardı bu duruma uydurmaya çalıştı” dedi.

ÖNLEM ALINMAZSA, LPG BÜYÜK TEHLİKE YARATABİLİR

Özellikle LPG’nin büyük risk içerdiğini aktaran Tataroğlu, şu ifadeleri kullandı: “Sıvılaştırılmış petrol gazı olan LPG; gaz halinde sıkıştırılarak hacmi 250 kat küçültülüyor ve sıvı haline dönüşüyor. Depolama ve taşıma açısından çok büyük kolaylık sağlayan bu işlem sonucunda ise, güvenlik önlemlerine uyulmadığında patlama riski bulunuyor. Bu tür gazların depolandığı basınçlı kapların güvenlik önlemlerine uyulmasına aşırı dikkat gösterilmelidir. Patlama sonucunda çok büyük bir alanda yanma olacağı için o bölgede bulunan tüm insanlar da hayati risk altında oluyorlar. Ayrıca patlama sırasında oluşacak parça tesiri de yine insanlar açısından hayati tehlike oluşturuyor. Unutulmaması lazım ki, önlemek ödemekten çok daha kolay, ucuz ve insancıl.”

Etiketler
Ağrı Akaryakıt Benzin