Gülistan Doku dosyası: Emniyet “Yok” dedi şüpheli o evden çıktı

Tunceli'de kaybolan ve kendisinden 1012 gündür haber alınamayan Gülistan Doku'nun dosyasındaki tek şüpheli Zaynal Abakarov'a 7 aydır adli kontrol kararının tebliğ edilmediği ortaya çıktı.

Gülistan Doku dosyası: Emniyet “Yok” dedi şüpheli o evden çıktı

Tunceli'deki Munzur Üniversitesi'nde öğrenci olan 21 yaşındaki Gülistan Doku'dan 5 Ocak 2020 tarihinden beri haber alınamıyor. Gülistan Doku aylarca Uzunçayır Barajı'nda aranmış ama bir sonuç alınamamıştı. Doku ailesi Gülistan'ın bulunması için etkin çalışma yapılması talebiyle Tunceli Adliyesi önünde oturma eylemi de gerçekleştirmişti.

Gülistan Doku'yu arama çalışmaları sırasında Zaynal Abakarov'un ismi sık sık gündeme gelmişti. Soruşturmada şüpheli tek sanık olan erkek arkadaşı Abakarov, 17 mart 2022 günü Antalya’da yaşadığı evde gözaltına alınmıştı. Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçlamasıyla hakkında tutuklama talep edilen Abakarov, Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yurtdışı çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla 18 Mart 2022 tarihinde serbest bırakılmıştı.

EMNİYET "EVDE KİMSE YOK" DEDİ

Halk TV'den Ferit Demir'in haberine göre, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı da 18 Mart 2022 günü adli kontrol şartının yerine getirilmesi için UYAP üzerinden Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı'na resmi yazı yazdı. Bunun üzerine Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı da Alanya Emniyet Müdürlüğü'ne yazı gönderdi ve kararın belirlenen adreste Zaynal Abakarov'a tebliğ edilmesi talimatı verdi. Ancak Alanya Emniyet Müdürlüğü'nün Abakarov'un gözaltına alındığı adreste 'kimse yok' diyerek, kararı 3 ay boyunca tebliğ etmediği ortaya çıktı. Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı ise bunun üzerine Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'na haziran ayında resmi yazı yazarak yeni adres talebinde bulundu.

ALANYA'YA GÖRE YOK, TUNCELİ'YE GÖRE VAR

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı da 'yeni adres' isteği üzerine Tunceli Emniyet Müdürlüğü ile yürüttüğü çalışma sonucunda Zaynal Abakarov'un mahkemeye sunduğu ev adresinde anne ve üvey babası ile birlikte yaşadığını belirledi. Başsavcılık, Alanya Emniyet Müdürlüğü'nün kimse yaşamıyor dediği adresi tekrar Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı'na ileterek kararın bir an önce Abakarov’a tebliği edilmesini istedi.

ALANYA YİNE REDDETTİ

Ancak Alanya Emniyet Müdürlüğü Adreste kimse yaşamıyor diyerek yazıyı tekrar Alanya savcılığına iade edince Alanya Başsavcılığı ikinci kez Tunceli Başsavcılığı'na yazı yazarak sözkonusu adreste kimsenin olmadığını Abakarov'un Tunceli’de yaşadığı dönemde kaldığı adreste sorulmasını istedi.

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, Alanya Başsavcılığı'nın ikinci kez adli kontrol kararını tebliğ etmediklerine dair yazı yollamasının ardından 25 Ağustos 2022'de 3. kez yazı yazdı. Yazıda Zaynal Abakarov'un daha öce Alanya’da gözaltına alındığı evde yaşadığını ve mahkemeye de aynı adresi verdiğini belirtilerek kararın hızlı bir şekilde kendisine tebliği edilmesini istedi.

Alanya Başsavcılığı, Tunceli Başsavcılığı'nın gönderdiği yazıyı Alanya Emniyeti'ne gönderdi ancak Emniyet, kararı tebliğ etmedi ve adreste kimsenin olmadığını öne sürerek araştırma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Bunun üzerine Tunceli Başsavcılığı, 2 kez Alanya Başsavcılığı'nı aradı ve Abakarov'un gözaltına alındığı evde olduğunu vurguladı.

Bunun üzerine Alanya Emniyet Müdürlüğü ekipleri daha önce 'kimse yaşamıyor' dedikleri eve giderek 3 Ekim 2022 tarihinde kararı şüpheli Zaynal Abakarov’a tebliğ etti. Öte yandan Zaynal Abakarov’un hala ilk imzasını atmadığı öğrenildi.

Zaynal Abakarow’un birlikte aynı evde yaşadığı polis olan ve 2021 yılında polislikten ihraç edilen üvey babası Engin Yücel’in 2018 yılında Tunceli’ye tayin olmadan önce 4 yıl boyunca Antalya’nın Alanya ilçesinde görev yaptığı, 2018 yılında da Tunceli’ye tayin edildiği öğrenildi. Bununla birlikte Yücel'in Gülistan Doku’nun kaybolmasından sonra tayinin tekrar Alanya ilçesine çıkarıldığı orada yaklaşık 1 yıl çalıştıktan sonra 2021 yılında meslekten ihraç edildiği belirlendi.

"7 AY GEÇTİ VE KARAR HALA UYGULANMADI"

Doku ailesi, Engin Yücel’in daha önce yıllarca birlikte çalıştığı arkadaşlarının kararı bilinçli olarak Zaynal Abakarov’a tebliği etmeyerek yurt dışına kaçması için zaman kazandırdıklarını öne sürdüler. Doku ailesinin Avukatı Ali Çimen, halktv.com.tr'de yaptığı Gülistan Doku soruşturmasının tek şüpheli sanığı konumunda olan Gülistan Doku’nun Erkek Arkadaşı Zaynal Abakarov’un mahkemeye verdiği ev adresinde 7 ay boyunca bulunmadığını bunun polis tarafından tespit edildiğini belirterek şunları söyledi:

"Dosyamızın baş şüphelisi hakkında bir ceza mahkemesi tedbiri uygulanmıştı. Yurtdışına çıkmama ve imza atma şeklinde. Bu kararın üzerinden 7 ay geçti ve karar hala uygulanmadı. Bu tedbirin uygulanması için Emniyet'e gönderilen yazıda baş şüphelinin telefonuna ulaşılamadığı, adres bilgilerinin yetersiz olduğu ortaya çıktı. Böyle bir tutanak da dosyamıza girmiş oldu.

Biz bu aşamada da tedbirin yetersiz kalacağını, kişiye ulaşılamayacağını, baş şüphelinin kaçma şüphesinin bulunduğunu söylemiştik. Bu tezimizin de doğru olduğu ortaya çıkmış oldu. Gülistan Doku soruşturması 1000’inci gününü aştı. Günler günleri kovalıyor. Gerçekten de soruşturma sıhhatli bir şekilde yürütülmüyor. Şu aşamada da henüz biz şüphelinin cep telefonu üzerindeki bilirkişi incelemesini tamamlayamadık. HTS raporları üzerinde veri çalışmasını henüz tamamlayamadık. Soruşturmamız gerçekten de akamete uğramış durumda, bu soruşturmanın biran önce etkin bir şekilde, sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için gerekli çalışmaların başlatılmasını bekliyoruz.”

Etiketler
Tunceli Gülistan Doku