10 Ekim davası: 'IŞİD’in Türkiye sorumlusu’ndan ‘MİT’in tehdidiyle konuştum’ açıklaması

10 Ekim Ankara Katliamı davasının firari sanıklar yönünden devam eden davasının 17’nci duruşması Ankara Adliyesi’nde görüldü.

10 Ekim davası: 'IŞİD’in Türkiye sorumlusu’ndan ‘MİT’in tehdidiyle konuştum’ açıklaması

Emek, Barış ve Demokrasi’ sloganıyla 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da düzenlenmek istenen mitinge yönelik IŞİD’in gerçekleştirdiği bombalı saldırının yargılamasına 17’nci duruşmayla devam edildi. IŞİD’in 103 kişiyi katlettiği, yüzlerce kişiyi yaraladığı katliamın firari sanıklar yönünden devam eden davanın duruşması Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Milletvekilleri Candan Yüceer, Ali Haydar Hakverdi, Ali Şeker, Emine Gülizar Emecan, Sevda Erdan Kılıç, Mahmut Tanal, Murat Emir, Müzeyyen Şevkin, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Kani Beko, Süleyman Bülbül, HDP Milletvekili Oya Ersoy, TİP Milletvekilleri Ahmet Şık ve Sera Kadıgil ve çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

CHP Milletvekili Mahmut Tanal salona çok sayıda polis gelmesi üzerine, “Sayın başkan silahların gölgesinde mi yargılama yapacaksınız?” dedi. Mahkeme heyeti başkanının, “Siz kimsiniz?” yanıtının ardından tartışma yaşandı ve mahkeme başkanı, “Biz polislerden rahatsız değiliz, sizden de rahatsız değiliz” dedi.

TANIK GÜLER: İSLAM DEVLETİNDE YAŞAMAK İSTEDİM

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre, 10 Ekim Ankara Katliamı davasının firari sanıklar yönünden devam eden davasının 17’nci duruşmasında IŞİD'in ‘Türkiye sorumlusu’ Kasım Güler, tanık olarak dinlendi.

MİT'in operasyonuyla yakalanan ve firari sanıklar hakkında bilgi sahibi olduğu düşünülen Güler, "2014 yılında Konya'da El-Kaide operasyonu ile cezaevine girdim ve cezaevinden çıkınca Suriye'ye gittim. DEAŞ kurulunca bir müslüman olarak kalmak istedim” diye konuştu.

Suriye’ye 2014 yılında gittiğini, çıkmak istediğini ancak IŞİD’in bırakmadığını söyleyen Güler, “2014-2015 yıllarında DEAŞ’te kaldım. Özellikle gelen ailelere yardımcı oluyordum. Silahlı eylemlere katılmadım. İslam devletinde yaşamak istedim. DEAŞ’te yedi ay kaldım. Genel olarak gelen ailelere yardım ediyordum. Ben eğitim vermedim” ifadelerini kullandı.

‘IŞİD’İN TÜRKİYE SORUMLUSU’ GÜLER: MİT’İN TEHDİDİYLE KONUŞTUM

“10 Ekim 2015’te neredeydin?” sorusuna Güler, “Evde yatıyordum. Dört baş ay sonra olayı duydum. İnternetim yoktu” yanıtını verdi. Güler, IŞİD'in sınır emiri ve firari sanıklardan olan İlhami Balı'nın kendisini Suriye geçirdiğini söyledi, “2014-2015'te Türkiye Suriye arası ayda 2-3 kez gidip geliyordum. Karakol komutanı da biliyordu, o dönem bir sorun olmuyordu” dedi.

Mahkeme başkanın önceden verdiği ifadeleri hatırlatması üzerine bunları kabul etmeyen Güler, “MİT’in tehdidiyle konuştum” yanıtını verdi. Mahkeme başkanının üçüncü kez Azeri uyruklu bir kadınla evlendiğine yönelik ifadesini hatırlatmasının ardından Güler, “Bu doğru” dedi. Mahkeme başkanının, “Orası doğru diğerleri neden yanlış” diye sorunca Güler,

“Bana ilaç verildi, asılıydım, ‘bunu kabul et’ dendi. Ben de kabul ettim” yanıtını verdi. Güler yöneltilen birçok soruya “bilmiyorum” dedi.

‘ÇOK RAHAT GİRİŞ ÇIKIŞ OLURDU’

Mağdur avukatlarından Eylem Sarıoğlu, tanık Gürel’e sorular yöneltti. İfadesinde Türkiye’ye rahat girip çıktığını söylediği hatırlatılan Gürel, “Çok rahat giriş çıkış olurdu. Yüzlerce insan gelir giderdi. Karakoldaki askerlere ‘Suriye’deki yardıma giriyoruz’ derdik, geçerdik” ifadelerini kullandı.

“MİT sizinle ilgili niye pazarlık kurgu yapma gereği duydu?” soru üzerine Gürel, “Bunu MİT’e sorabilirsiniz, bana sormayın” yanıtı verdi.

MAHKEME BAŞKANI: BİLİYORSA BİLİYORDUR BİLMİYORSA BİLMİYORDUR

Avukat Sarıoğlu sorularına devam ederken mahkeme başkanı, soruların katliam çerçevesinde olması gerektiğini söyledi. Soruların katliamla ilgili olduğu yanıtı üzerine mahkeme başkanı, “Bildiğini biliyordur bilmediğini bilmiyordur” dedi. Bu sözler üzerine salondan mahkeme başkanına yönelik, “Siz onun avukatı mısınız, siz bizi tehdit ediyorsunuz?” denilerek tepki gösterdi.

Avukat Senem Doğanoğlu’nun sorularının ardından Gürel, “Ben sorulara yanıt vermeyeceğim artık” dedi. Mahkeme başkanının “Tanığı gönderirim salonu boşaltırım” sözlerinin ardından salonda tartışma yaşandı. Tanık Gürel’i salondan çıkaran heyet duruşmaya ara verdi. Ara verildiği duyurusu üzerine mahkeme heyetine tepki gösterildi.

10 EKİM’i ANANLARA YÜZLERCE DAVA

10 Ekim Ankara Katliamı’nı “siyasi katliam” olarak niteleyen avukat Sevinç Hocaoğluları, “Gerçeğin açığa çıkmasını istiyoruz. Soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi, sorumluların yargı önüne çıkması için çabalıyoruz. 10 Ekim günü o alana gaz sıkan tek bir polis yargılanmadı. Yargının bu katliama sessiz kaldığı bir durum söz konusu” dedi.

10 Ekim Katliamı davası mağdurları ve katliamı anmak isteyenlere yüzlerce dava açıldığını, katliama ilişkin anma ve etkinliklerim polis tarafından engellendiğini belirten Hocaoğulları’na mahkeme başkanı, “Ne yapalım biz bunları. Hepsi kendi yargılamalarında biz ne yapalım” dedi. Hocaoğulları 10 Ekim aileleri ve avukatlarına yönelik yargı kararlarını anlatmaya devam etti.

Etiketler
Ankara IŞİD Türkiye